Toitumisnõustaja Kärolin Vallimäe sõnul on kiirel perioodil mõistlik toit tööle või kooli kaasa teha, et vältida kiusatust osta poes müüdavat valmistoitu. „Kiireks kaasahaaramiseks mõeldud valmissöök seisab kaupluse soojaletis pikka aega ning kaotab seetõttu palju vitamiine ja toitaineid. Hoopis tervislikum ning taskukohasem on valmistada söök kodus,“ selgitas Vallimäe.

Toitumisnõustaja sõnul on lihtsaim moodus kiireks kõhutäieks üks täisväärtuslik smuuti, mis on alati kogu pere lemmik ning sealjuures vitamiinirikas ja mõnusalt toitev. Ta lisas, et smuuti võiks valmistada näiteks kohe kaasaskantavaid pudeleid kasutades, et see siis hommikul tööle/kooli minnes kotti pista.

“SMUUTI” (ühele)

Koostisosad:

1 keskmine banaan

150g maasikaid

peotäis spinatit

100g keefir/ maitsestamata jogurt/ skyr

1 spl naturaalset maapähklivõi

2 spl kaerahelbeid

vajadusel veidi vett

Teine retsept, ilma milleta jahedate sügisilmadega ei saa, on köögiviljapüreesupp. Püreesupp on lisaks suurele toiteväärtusele ka väga hea viis, kuidas palju erinevaid köögivilju endale menüüsse lisada.

“Köögiviljapüreesupp” (retsept neljale)

Koostisosad:

2 kartulit

3 porgandit

soovi korral 1 väike fenkol või 2 vart sellerit

1 väiksem kõrvits või suurem suvikõrvits

1 mugulsibul

peotäis Türgi ube

2 spl puljongipulbrit/ köögivilja puljongikuubik

Maitsestamiseks näpuotsaga soola ja musta pipart

1 spl meelepäraseid kuivatatud ürte (tüümian, pune või basiilik)

1 tl extra virgin oliiviõli

Serveerimiseks 1spl seemneid

Retsept: Pane keema tükeldatud kartulid, porgandid. Lisa fenkol/seller, neid ei pea neid lisama kui soovi. Puhasta ja tükelda kõrvits. Haki Türgi oad. Pane koos teiste köögiviljadega keema ning lisa ka puljongikuubik. Haki sibul ja prae oliiviõlis klaasjaks. Kui köögiviljad on pehmed, siis lisa koos sibulaga köögikombaini või blenderisse ning surista püreeks. Pane paariks minutiks tagasi kuumale pliidile ja lisa maitseained. Sega korralikult läbi. Serveerimisel puista peale (kõrvitsa)seemneid.

Järgmise retsepti valmistamisel tuleb sulle appi köögikombaini taignasegaja, et pannkoogid eriti kohevad ja õhulised tuleksid.

“Banaanipannkoogid” (neljale)

Pühapäeva hommikused pannkoogid tulevad eriti kohevad, kui taignasegaja abil järgnevad koostisosad kokku segada:

2 suuremat banaani
4 muna
120g kaerajahu

Banaanipannkoogid prae pannil kookosõliga. Serveerimisel kasuta hooajalisi marju või puuvilju. Soovi korral võid lisada toormoosi või nirista peale agaavisiirupit.

Loe hiljem
Jaga
Kommentaarid