„Isegi väikesel köögil võivad olla kõik vajalikud funktsioonid ja ergonoomiline ning kena õhkkond. Kõigepealt tasub analüüsida enda vajadusi ja harjumusi. Seejärel seada prioriteedid, milliseid kodumasinaid tegelikult igapäevaselt kasutad ja alles siis asuda kööki planeerima. Paigutuse planeerimisel on kõige tähtsam kasutada ära kogu laeni ulatuv vaba ruum, et vabastada madalamad pinnad seadmetele ja hoida tööpinnad puhtad,” ütles sisekujundaja Darius Rimkus.

Köögiplaneerimise kuldne reegel on kujuteldav kolmnurk, mida kasutatakse valamu, pliidi ja külmiku optimaalse paigutuse määramiseks. Kõige sujuvama ja praktilisema töövoo tagamiseks võiks nende vahel olla mitte rohkem kui 2-3 sammu. Sisekujundaja soovitab planeeritava köögi paremaks visualiseerimiseks kasutada tasuta veebiplaneerijaid. Kui kodumasinad ja mööbel on üksteise vastas, tuleb kindlasti kontrollida , kas kõiki uksi saab vabalt avada ning miski ei takista läbipääsu.

“Teine trikk on multifunktsionaalsete ja väiksemate seadmete kasutamine. Kui on vähe ruumi, siis tasub kaaluda, kas standardsuuruses seadmed on köögi jaoks parim valik. Eriti siis, kui elate üksi või jagate korterit vaid ühe inimesega. Sellistel juhtudel piisab näiteks väiksemast või kitsamast külmikust, kahe keedualaga pliidiplaadist või kitsamast valamust ning tööpinnaks jääb rohkem vaba ruumi,” lisas Rimkus.

Seitse nippi, kuidas kõik kodumasinad väikesesse kööki ära mahutada:

Külmik ja sügavkülmik. Väikesesse kööki sobivad kõige paremini kompaktsed sügavkülmikuga külmikud. Tööpinna all olev külmik jätab rohkem ruumi vabaks tööpinnaks. Sisseehitatud külmikud ja sügavkülmikud loovad köögis ühtse välimuse, kui neid kombineerida uksega, mis sobib kokku ülejäänud köögiga. Energia säästmiseks vältige külmiku ja sügavkülmiku asetamist ahju kõrvale. Eraldi sügavkülmikut saab hoida ka keldris või mõnes muus hoiuruumis.

Pliit. Kui te ei pea küpsetama mitut toitu korraga, piisab ka kahe keedualaga pliidiplaadist.

Õhupuhasti. Õhupuhastit valides tuleb kõigepealt mõelda, kas sellel on ruumi jaoks sobiv võimsus ja suurus — puhasti peaks maksimaalse tõhususe tagamiseks olema vähemalt sama lai kui pliit.

Ahi. Sisseehitatud ahjusid saab pliidiplaadist eraldada ja asetada sissehitatuna kappi ülakeha kõrgusele pliidi lähedale, mitte selle alla. See võimaldab kahel inimesel pliiti ja ahju korraga kasutada ning on kehale ergonoomilisem.

Nõudepesumasin. Nõudepesumasina saab köögimööblisse sisse ehitada või asetada põrandale tööpinna alla. Väiksemaid nõudepesumasinaid saab paigutada ka tööpinnale. Nõudepesumasina asetamine valamu juurde muudab nõude masinasse paneku lihtsaks ja vähendab vee põrandale lekkimist.

Väikesed kodumasinad. Blender, röster, kohvimasin… Rimkus soovitab mõelda, kas mõni köögiseade on igapäevaselt vajalik või võtab see hoopis üleliigselt ruumi. Seejärel alles tasub määrata vajalikele köögiseadmetele asukoht — mida harvemini kodumasinadt kasutatakse, seda kõrgemal/sügavamal tasub seda hoiustada, et köök rohkem korras oleks. Planeerimise varases staadiumis ära unusta lisada kööki piisav arv pistikupesasid.

Planeeri köök ohutust silmas pidades. Kasuta tööpinnal, pliidi/ahju ja valamu lähedal vaid veekindlaid lahendusi. Paigaldamisel ja kasutamisel järgi eeskirju, hoia elektriseadmed ja kaablid väikelastele kättesaamatus kohas, samuti kasuta pistikupesade kaitseid või muid ettevaatusabinõusid.

Isegi oma väikeses köögis saab peegeldada enda interjööri isikupära — lisa tarvikuid, mis peegeldavad sinu huve, kaasa interjööri lemmikvärve, peegelda armastust mõne hobi vastu või lisa pilt oma lemmikkunstnikult. See inspireerib veelgi rohkem köögis rõõmuga katsetama.