Sellise kasvatuse tulemusena kasvab üha rohkem mässumeelseid lapsi, kellest saavad õnnetud täiskasvanud. Kui kasvatus ei ole stabiilne, loogiline ning püsiv, on tõenäosus kinnise hingeeluga laste kasvamiseks suurem. Sellised lapsed ei suuda luua lähedast sidet oma vanematega ning kannavad oma hinges pettumustunnet.

Lapsed ei unusta kunagi, kui neid halvasti koheldi

Ideaalset suhet ei ole olemas ja kindlasti ei ole täiuslik vanemate-laste vaheline suhe. Ikka tuleb ette lahkhelisid ja erimeelsuse hetki, see on täiesti normaalne. Kõik, mis loeb, on see, kuidas te oma probleemid ära lahendate ja kahjuks peavad paljud lapsevanemad füüsilist karistamist kasvatuseosaks. Tegelikult hävitavad nad aga sellega lapse enesehinnangut ning tekitavad salaviha. Nad panevad lapsed olukorda, kus ta hakkab vanemaid vihkama ja armastama samaaegselt. Lapse hing on õrn ja kui selle peal kogu aeg tallata, muutub ta ajaga tundetuks.

Lapsed ei unusta kunagi, kuidas üks vanem teist kohtles

Vanematevaheline suhe peab olema eeskuju lapse jaoks, mis aitab tal endal tulevikus õnne leida ning oma suhteprobleeme lahendada. Alati on võimalik, et täiskasvanuks saanud laps kordab ka oma suhtes sama skeemi, mida ta nägi oma vanemate puhul.

Vanematevahelised pinged tekitavad lapses ärevushäireid ja paanikat. Selle tulemusena võib laps otsida probleeme üksnes selleks, et tõmmata enda peale vanemate tähelepanu, kes ei oska teda kuulata, sest nad on liiga hõivatud oma probleemidega.

Lapsed ei unusta hetki, mil nad tundsid turvatunnet

Lapse hirmud on palju suuremad, kui täiskasvanu kartused. Väike laps ei suuda vahet teha reaalsusel ja kujutlusvõimel. Vanemad on need, keda laps kõige rohkem usaldab ja kellelt ta otsib turvatunnet, mida ta vajab kõige tundmatu õppimiseks ning avastamiseks. Kui vanemad on aga hirmu põhjuseks, siis on laps täiesti kaitsetu.

Vanemad peavad kuulama ära lapse hirme ja kartusi, ilma kritiseerimata, ilma alavääristamata. Nad peavad pakkuma lapsele turvatunnet. See tekitabki lastes suurema kindlustunde ja muudab neid tugevamaks tänu vanemate armastusele ning austusele.

Tähelepanu puudus

Lapsed ei unusta kunagi, kui lapsevanem kingib neile rohelist värvi särgi, kuigi nad olid palunud punast. Või kui nad lubasid midagi, mida nad kunagi ei teinud. Lapse jaoks on see nagu sõnum, et ta pole piisavalt tähtis. Ja see valu jääb tema hinge teda saatma terveks eluks.

Pere väärtustamine

Lapsed mäletavad alati, kui nende isa või ema oskasid väärtustada nende pere ühel või teisel hetkel. Lastele meeldib tähistada, nad vajavad seda. Nende jaoks on olulised ka jõulude või sünnipäevade tähistamine pere keskmes.

Kui vanemate jaoks on pere kõige tähtsam, õpib laps ühtekuuluvust ja armastust. Täiskasvanuna on ta ise võimeline järgima sama mudelit.

Allikas: Kodused Lood

Jaga
Kommentaarid