„Kui me ei saa igapäevaselt oma toidust kätte kõiki organismile vajalikke toitaineid, siis saame end toetada toidulisanditega, kus on neid aineid kontsentreeritud koguses,” ütleb Monika Timberg ja lisab, et toidulisandite puhul on tegemist eluks ülivajalike makrotoitainetega ehk siis ühenditega, mida vajame oma organismi normaalseks talitluseks. Tema sõnul on üsna tavaline, et tänapäevane toidulaud ei pruugi üldse olla nii mitmekülgne ja seetõttu võib paratamatult jääda teatud toitainetest puudu.

Regina Oja räägib saates, kuidas tema toidulisandite tarbimine on viimase kolme aasta jooksul muutunud oluliselt teadlikumaks. „Varasemalt tarbisin toidulisandeid ülimalt umbmääraselt. Näiteks lihtsalt läksin apteeki ja võtsin täiesti suvalise C-vitamiini. Minu jaoks ei olnud varem neil üldse mitte mingisugust vahet. Ma olen alati teadnud küll, et toidulisandid on olulised. Eriti sportlaste hulgas, sest me viime oma kehad ju viimse piirini ja eks oli ka perioode, kus mu keha ei pidanudki vastu,” meenutab Regina. Selgus toidulisandite osas saabus alles siis, kui Regina avastas enda jaoks Lambertsi. Praeguseks on talle väga tähtis, et toidulisandid, mida ta tarbib, oleksid kontrollitud ja usaldusväärsed. Seda nii hea enesetunde, paremate tulemuste kui ka dopingukontrolli jaoks. Neist viimases tuleb alati kirja panna ka tarbitavate toidulisandite brändid ja Regina räägib „Elustiili” uues episoodis, kuidas maailmakuulsat brändi on palju lihtsam kirja panna kui tundmatuid. „Selles suhtes on mu elu läinud Labertsiga palju lihtsamaks, et ma enam tõesti ei pea muretsema, milliseid toidulisandeid ma tarbin.”

Kuid mida siis Lamberts teisiti tegi, et võitis laskesuusataja täieliku poolehoiu? „Üks olulisi märksõnu, millele Lamberts toetub, on teaduspõhisus. Kõik meie tooted pannakse kokku vastavalt teaduslikele uuringutele, kus on toodud välja, milliseid koguseid võiksid inimesed vajada, et nende terviseseisund muutuks paremaks. Lamberts on ka väga hoolas tooraine suhtes, see peab olema kvaliteetne ja puhas ning seda kontrollitakse ja testitakse. Peame oluliseks, et see ei sisaldaks pestitsiide ega oleks kuidagi saastunud, samas peame oluliseks, et see oleks jätkusuutlikult saadud,” kommenteerib Monika. Kõige suurema erinevusena toob ta välja aga asjaolu, et Lamberts kasutab toidulisandite tootmisel ravimitootmise standardeid. „Üldiselt ei ole toidulisandi tootmisel vaja nendest lähtuda, aga Lamberts on selle kohustuse endale võtnud. See tagabki kvaliteedi, usaldusväärsuse ja toime.”

Podcast’is tuleb juttu ka välismaistest e-poodidest toidulisandite tellimisest. „See ei ole turvaline,” ütleb Regina ja lisab, et keegi ei saa garanteerida, et seal potsikus või purgis ikkagi just see aine sees on, mis on lubatud. „Ma ei julgeks seda riski võtta isegi siis, kui oleksin tavainimene, mitte sportlane.” Teema jätkuks toob Monika hea näite toidulisandite piirmääradest. „USAs näiteks on piirnormid väga kõrged. Meil Eestis on näiteks D-vitamiini kõrgeim ohutu päevane kogus 4000 IUd, kuid USAst tellides võib see olla ka 10 000 IUd. Suured kogused on maksale kahjulikud.”

Selleks, et sügisel ennast jätkuvalt hästi tunda, on Reginal kuulajatele ka kolm turgutavat nippi. „Kui tahad head ülevaadet oma tervisest, siis mine tee vereproov ära. Saad kohe teada, mis suunas on vaja tegutsema hakata. Paku kehale värsket toitu, sest see mõjutab ka näiteks meie tuju. Ole aktiivne! Mina olen ka selline, kes oma vabal päeval tahab ainult puhata, kuid selleks, et ennast käima saada, pean hommikul siiski midagi virgutavat tegema, muidu olen terve päeva uimane,” tunnistab ta. „Kui sa pakud kehale head, siis keha teeb sinuga koostööd,” lisab ta.

Mida Lamberts teeb teisiti, et võitis Regina Oja usalduse? Millised on riskid, kui tellid välismaistest e-poodidest toidulisandeid, ja kas hinna järgi saab toidulisandit valida, kuula juba podcast’ist:

1x
00:00
Jaga
Kommentaarid