Apteeker selgitab, mis on selle statistika taga, mida mehed saavad oma südametervise hoidmiseks ära teha ning kuidas südamehaiguse ohumärgid ära tunda.

Benu apteegi farmatseudi Lauri Baari sõnul on meeste varasema haigestumise põhjuste väljaselgitamiseks tehtud mitmeid uuringuid, kuid üht selget füsioloogilist põhjendust pole leitud. “Uuringud on näidanud, et eelkõige Ida-Euroopast pärit meestel on raskem stressirohkete olukordadega leppida, neist rääkida ja üle saada. Tunnete peitmist nähakse sageli ka põhjusena, miks on mehed naistest altimad alkoholi ja tubakatooteid tarvitama,” selgitab farmatseut põhjuseid, miks Eesti mehed on südamega seotud terviseriketest varem ohustatud kui naised või teisest kultuuriruumist pärit mehed.

Nõrk süda langetab jõudlust ja pingetaluvust

Apteekri sõnul langeb nõrga või kahjustatud südamega inimese elukvaliteet ja jõudlus ning ei suudeta enam endistviisi füüsilisi või pingerohkeid tegevusi sooritada. “Tegelikult on üsna raske südameprobleemidele viitavatest varajastest märkidest täpselt aru saada, sest ohumärgid on sarnased paljude kergemate tervisemuredega,” räägib farmatseut südamehaiguse varajase märkamise keerukust.

“Reeglina kaasneb südametervise probleemiga üldine jõudluse vähenemine: enam ei suudeta füüsiliselt ja vaimselt nii palju teha kui varem, lisaks võib õhk kiiremini otsa saada, rinnus tekkida pitsitustunne, liigesed valutada või võivad tekkida astmalaadsed sümptomid,” loetleb Baar sümptomeid ning lisab, et sellega ohumärkide loend ei piirdu. “Meeste puhul võivad südameprobleemidele viidata ka näiteks erektsioonihäired, sest see elundkond vajab suurt verevoolu ning probleemid võivad viidata südamele, mis ei pumpa kehasse verd nii nagu peaks. Samuti võivad ohumärkideks olla pidevad põhjuseta peavalud või pearinglus, mis viitavad vererõhu muredele või pidev väsimus, mis võib olla märk uneapnoest,” toob Baar välja teisigi tervisemuresid, mis muuhulgas südame terviserikkele võivad viidata.

Arstiga peaks konsulteerima kohe esmase kahtluse tekkimisel

Apteeker paneb meestele südamele, et kuna südamega seotud terviserikked on Eestis väga suureks probleemiks, siis tuleks kohe, kui tekib kahtlus, et südamega on midagi valesti, pöörduda perearsti poole, kes vajadusel suunab patsiendi edasi vastava eriala arsti poole või lihtsamal juhul jagab juhiseid tekkinud vaevuste leevendamiseks.

Südametervise hoidmise retseptiks on tervislikud eluviisid

“Me ei saa muuta oma geneetilist eelsoodumusi haiguste tekkeks, küll aga saame üsna palju ära teha selleks, et haiguseid ennetada. Südamehaiguste ennetamiseks on ennekõike tähtis järgida tervislikke eluviise: liikuda piisavalt - vähemalt 15-30 minutit kõndimist päevas, süüa tervislikult - jälgida toidulaua mitmekesisust, tarbida piisavalt küllastumata rasvhappeid ja vähem soola, loobuda või vähendada meelemürkide ja tubakatoodete tarvitamist ning tähtis on leida aega puhkamiseks ja aktiivseks lõõgastumiseks.

Südametervist toetavad:

Koensüüm Q10, mis aitab rakkudel paremini energiat kasutada ehk annab rohkem jõudlust

D-vitamiin, nii immuunsuse kui ka ainevahetuse funktsioonide toetamiseks

Oomega-3 rasvhapped, mis on põletikuvastase toimega

Magneesium, mis aitab kaasa normaalsele rakutalitusele

Kaalium, mis on tähtis südamelihase töös

Magneesium+B6, mis aitab stressi vastu, magneesiumil on tähtis roll raku töös, lisaks aitab krampe vältida ja koos B6-ga on rahustava toimega

Küüslauk, tugev antioksüdant ja aitab tugevdada kaitsevõimet viiruste-bakterite vastu

Rahustavad ravimtaimed, mis aitavad stressi vastu ja paremini uinuda