„Kõige olulisem suhtes on rõõmustamine, toetamine ja pühendumus,“ ütles Howard J. Markman. „PREPi paarisuhtekoolitajate eesmärk on suurendada paaride võimalusi õnnelikuks, tervislikuks, stabiilseks ja edukaks kooseluks. See baseerub üle 40 aasta jooksul kogutud teadmistel. CRE ehk Couples Relationship Education (paarisuhtekoolitus) on oluliselt odavam kui teraapia, mis maksab palju ning sinna minnakse individuaalselt. Paarisuhtekoolituste puhul on tegemist ennetusega, mitte raviga, ning selles saavad osaleda paljud inimesed korraga ja seega on ulatus palju suurem,“ lausus Markman.

„Suhte neli ohu märki on: eskaleerumine, teise arvamuse maha tegemine, eemaldumine ning negatiivne tõlgendamine ehk kõige halva eeldamine. Kõikidel paaridel on vaja time out reeglit, et panna negatiivne arutelu pausile ning naasta selle juurde läbimõeldumalt tagasi. Seda peaksid kõik paarid omavahel arutama ja kokku leppima. Arutelu või tüli käigus ei ole alati vaja probleemi kohe lahendada ning esmalt tuleb probleemist aru saada. Suhtes on oluline kinni pidada kolmest reeglist: oma osa tegemine, otsustamine ja turvaline suhtlemine,“ rääkis Markman.

Howard J. Markman tutvustas ka paarikeste pildiseeriaga väljendit nagu phubbing, mis tähendab oma telefoni sisu eelistamist kaaslasele ja lisas „70% inimestest ütlevad, et see kahjustab nende suhet.“

Konverentsil võtsid sõna USA Denveri ülikooli psühholoogia professor ja bestselleri „Fighting for Your Marriage“ üks autoritest Howard J. Markman, onkoloog ja riigikogu liige dr. Hele Everaus, riigikogu esimees ja endine peaminister Jüri Ratas, poliitik Lauri Hussar, psühhoterapeut ja PREP-paarisuhtekoolitaja Andres Sild, kirjanik ja vaimulik Kaarel Väljamäe. Paneeldiskussioonis osalesid perearst dr. Eero Merilind, ettevõtja Henri Laupmaa ning lastearst dr. Adik Levin.