Hirm hoiatab sind võimaliku halva eest

See võib olla kõige ilmsem põhjus, kuid see on kindlasti kõige olulisem. Hirm on meie sisemine ohukell – ilma võimaluseta hirmu tunda, ei elaks me kaua, sest me ei oleks teadlikud meid ümbritsevatest ohtudest ega hooliks nendest. Seega kui sa kardad, reageerib sinu keha füüsiliselt, et saaksid ohuga toime tulla. Seda tuntakse kui võitle-või-põgene reaktsioonina. See reaktsioon käivitub, kui tajud enda jaoks mingit ohtu.

Väike hirm võib aidata sul elada täisväärtuslikku elu

Kui inimene midagi kardab, on tal valik: kas ta laseb hirmul võimust võtta või astub hirmule vastu, avardades niimoodi võimalusi enda elus ja astudes mugavustsoonist välja. Millegi kartmine võib anda sulle märku mõnest valdkonnast sinu elus, mida sa (ala)teadlikult piirad või väldid. Näiteks hirm vaimselt haiget saada, mis paneb kohtinguid vältima. Selle hirmuga silmitsi seistes ja võitu saades on võimalus, et toredast kohtingust saab tervislik romantiline suhe. Kui seisad hirmuga silmitsi mõnes muus valdkonnas, saad veel rohkem kinnitust, et miski ei saa sind peatada ning saad endale luua tahetud elu.

Hirm aitab sul olla sotsiaalne ja saada inimestega lähedasemaks

Klassikaline ja suurepärane näide on nendest inimestest, kes õudusfilmi vaadates haarab partneri – või sõbra – käest kinni. Hirmu käes olles vabastab keha oksütotsiini, mis võib aidata sul teiste inimestega rohkem lähedasemaks saada ja sidemeid luua. Seega võta seda kui põhjusena minna kinno õudusfilme vaatama, et sellega luua sidet pere, sõprade, kallimaga või mõne uue tuttavaga.

Allikas: The Healthy