"Sel aastal tuleb jõuluinspiratsioon nii loodusest ja Skandinaavia müütidest kui ka Skandinaavia maalikunstnike töödest. Seal on palju erinevaid rohelisi varjundeid ja looduslikke materjale, kuid üldine atmosfäär on helge ja hele, et tunneksid end võimalikult looduslähedasena. Loomulik, müstiline, nostalgiline on peamised märksõnad, mis iseloomustavad selle aasta jõulukaunistuste trende," ütles IKEA sisekujundaja Darius Rimkus.

Kolm sammu kodu stiilseks kaunistamiseks

Et mitte jääda kinni sellesse, mis on parasjagu moes, mis tuleb minevikust ja mis meie kodu interjööriga tegelikult hästi sobib, toob spetsialist välja kolm peamist sammu, mis aitavad säilitada terviklikkuse ja tähistada jõule stiilselt.

"Esimese asjana tuleks kodu pimedaks hooajaks ette valmistades kõigepealt korda teha. Täpselt nii, nagu teeme iga-aastast kapikoristust riideid sorteerides. Kõik suvise hooaja kaunistused ja padjakatted tuleks kevadeni ära panna ning alles siis välja otsida talve- ja jõuludekoratsioonid. Nii ei ole kodu erinevate esemetega üle koormatud ja lihtsam on säilitada valitud kaunistusstiili terviklikkus,“ sõnas Rimkus.

Teine samm peaks olema juba olemasolevate kaunistuste ja aksessuaaride ülevaatamine ning hindamine, kuidas olemasolevasse kollektsiooni värskust tuua ja seeläbi toale, jõululauale ning jõulupuule täiesti uus ilme anda. Võib-olla piisab laudlina vahetamisest või spetsiaalse jõulukaunistuse ostmisest? Ehk vajad oma kuuse ehtimiseks mõnda tõeliselt eksklusiivset ehet, mis täiendab juba olemasolevaid ehteid ja loob terviku? Terviklikkuse säilitamine loob harmoonilise mulje ja mõjub pidulikul perioodil hubaselt. Ühendavaks elemendiks võivad olla värvid, materjalid, mustrid jne.

Kolmandaks soovitab sisekujundaja otsida inspiratsiooni jõulutrendidest. Selle aasta jõulukaunistustes domineerivad kaks stiili: modernne ja traditsiooniline. Milline neist valida, sõltub juba kodu interjööri stiilist.

“Rohelise ja punase kombinatsioon on keskne nii modernse kui traditsioonilise interjööris. Moodsasse interjööri sobivad tavaliselt erksad ja värsked värvitoonid. Näiteks laimi ja kevadise muru rohelised varjundid, mida täiendavad pihlakapunased aktsendid, neutraalsed beežid ja helepruunid värvid. Soovitan neid värve kombineerida heleda puidu, korgi ja moodsate graafiliste mustritega. Samal ajal sobivad sügavad ja summutatud värvitoonid rohkem traditsioonilises stiilis interjööri. Need värvid sobivad hästi toorpuidu või looduslike materjalidega nagu lina, džuut või vill,“ ütles Rimkus.

Ta märkis, et kodu külmaks aastaajaks ette valmistades ei tohi unustada ka valgusallikate lisamist, et luua soovitud hubasus. Sellised lahendused sobivad igasse interjööri. “Jõuluaja üks ilusamaid Skandinaaviamaadele iseloomulikke traditsioone on akende valgustamine, et tervitada koju naasjaid. Seda kaunist traditsiooni saame igaüks rakendada oma kodude akendel, süüdates jõulutähekese tule või tulukestega pärja. Nii loome hubase õhkkonna möödujatele kui ka kodus olevatele inimestele,“ rääkis sisekujundaja.

Millised kaunistused jõulupuule valida?

Traditsiooniliste klaaskuulide kõrval domineerivad tänavu jõulukuuskedel looduslikest materjalidest kaunistused, nagu näiteks õled, puit või paber. Sisekujundaja soovitab kuuse ehtimisel omavahel kokku sobitada erineva suuruse ja kujuga ehteid ning kaunistusi.

“Sel aastal soovitan modernse interjööri jaoks kombineerida erinevas suuruses läikivaid hõbe- ja laimikarva kuulikesi elegantsete tilgakujuliste roheliste kuuseehetega. Aktsendiks tasub valida läbipaistvad jääpurikakujulised kaunistused. Nii loote harmoonia klassikalise kujuga ümmarguste kaunistuste ja pilku köitvate aktsentkaunistuste vahel. Neil, kes soovivad luua traditsioonilisemat välimust, soovitan lähtuda samast põhimõttest, kuid aktsendiks valida paber- või õlgkaunistused,“ ütles Rimkus.

Kes soovib jõulupidustusi säästlikumal viisil nautida, võib proovida alternatiivseid jõulupuid või isegi taaskasutatud või looduslikest materjalidest valmistatud kaunistusi. Säästvam variant jõulupuuks võiks olla puidust, paberist või kuivatatud taimedest meisterdatud jõulupuu. Ja kui ruum pole nii avar, võib lahenduseks olla originaalne metallist jõulupuu, mis teenib palju aastaid.