TikTokis on üha rohkem sisuloojaid, kes kõnelevad tervisest ja tervisemure lahendamistest. Ometi ei tasu neid kõike tõepähe võtta ning soovitusi tasub pigem terakese soolaga võtta.

Kõige murettekitavamad on tervisega seotud soovitused siis, kui need suunavad inimesi tõenduspõhisest meditsiinist eemale. Mitmed tervisehädad vajavad arsti sekkumist, samamoodi õnnestub paljusid vaevusi ennetustegevuse, näiteks vaktsiiniga vältida. Lisaks kipuvad sisuloojate soovitused olema rahakotivaenulikud.

Järgmisel korral, kui kerid Instagrami voogu ja leiad reklaami näiteks toidulisandile, mis peaks kõhupuhitust vähendama, siis tasub uurida, mida lubatakse ning millest toidulisand koosneb.

Ära karda tausta uurida

Otsi toidulisandi koostis üles. Kui sa seda ei leia, siis peaksid juba häirekellad lööma hakkama, sest koostisosad peaksid sellistel toodetel avalikud olema. Kui aga leiad nimekirja koostisainetest, siis asu neid guugeldama, et teada saada, kas lisandiga seotud lubadused ka päriselt peavad. Lisa guugeldades otsinguribale lubadus. Näiteks lactobacillus acidophilus ehk üks piimhappebakter ja “immuunsus”. Vaata, mida tulemused ütlevad. Kui ei leia ühtegi teadustööd selle kohta, siis on ilmselt lubadused toote omaduste kohta üle võimendatud.

Lisaks pea silmas, kas uuring on avaldatud mainekas väljaandes, mitte kellegi põlvel kokku klopsitud blogis. Lisaks tasub silma peal hoida, kas katses osalesid inimesed, kas valim oli esinduslik, mitte ei katsetatud toidulisandit kümnel inimesel ning kas uuring toimus viimase kümne aasta jooksul.

Kui avastad mõne toidulisandi või tervisealase nipi, mille kohta ei leia väga palju infot või kahtled leitus, siis räägi oma perearstiga. Tema oskab sind kindlasti nõustada, kas soovitus on mõistlik või mitte.

Jaga
Kommentaarid