Varsti on Jete Lisee juba 4-aastaseks saamas ning seetõttu otsib ema erinevate spetsialistide abiga talle alternatiivset kommunikatsiooniseadet, et preili saaks abivahendi abil õppida enda vajadusi-soove väljendama.

Väljavalitud kommunikaator tuleb perel ise välja osta ning selle hinnaks on 5000 eurot + statiiv (millega seade kinnitatakse preili käru külge).

"Enda poolt panustame perega nii palju kui võimalik, aga tihti jääb sellest väheks. Ma südamest soovin ikka kõikidest võimalustest ja soovitustest kinni haarata, mida oma ala spetsialistid välja pakuvad. Ma ikka väga juhindun tarkade inimeste nõuannetele ja ei taha ühtki võimalust kasutamata jätta. Kuna kõik siiani Jetega tegelenud terapeudid on tema arenguga väga rahul, ei oleks mõistlik seda ka pidurdama hakata vahendite puudumise tõttu.
Ma ei loo korraga suuri illusioone ega sea enam üüratuid loosungeid. Olen nende tõttu palju pettuma ja nutma pidanud, arvates, et kõik juhtub kohe ja praegu. Jete Lisee on mulle õpetanud ootama ja kannatama midagi siin elus ei tule kergelt. Oskan tänaseks hinnata igat väiksematki muutust ja edusammu, rõõmustan nüüd südamest. Ma usun oma tütresse!
Kui sul on võimalik meie naerupalli toetada, siis iga euro viib meid lähemale kommunikaatorile, mida preili vajab, ja kõik teraapiad, mida preili saab, aitavad kaasa tema tubliks kasvamisele!"

JETE LISEE SIITAN

EE392200221072166379

Selgitusse: Aitame Jete Lisee suhtlema

Sotsiaalkindlustusameti abivahendite talituse juht Tiia Orlovski: "Tahaksime esmalt ümber lükata eksitava väite „riik ei aita“

Et riik saaks üldse abi andmist kaaluda, tuleb anda võimalus asjaoludega tutvuda. Jete Lisee lugu jõudis meieni meedia vahendusel täna hommikul ja kahjuks ei ole pere sotsiaalkindlustusameti poole selle abivahendi osas pöördunud.

Põhjendatud juhtudel on inimesel abivahendi ostmisel või rentimisel võimalik taotleda erisust. Otsuse tegemisel tugineb sotsiaalkindlustusamet lapsega tegelevate spetsialistide ja teenuseosutaja infole. Taotlusele võib lisada lapsega tegelevate spetsialistide arvamusi ja hinnanguid sisaldavaid dokumente, mis kirjeldavad tema toimetulekut ja abivahendi sobivust. Taotluses saab ka lapsevanem ise kirja panna just need olulised mõtted ja tähelepanekud, mis abivahendivajadust ilmestavad.
Küsimuste korral saab pöörduda ameti abivahendi talituse spetsialistide poole, kes nõustavad ja aitavad siis, kui paberimajanduse ajamine tundub keeruline. Kui taotluse menetlemisel tekib vajadus täiendava informatsiooni järele, kas abivahend on just see kõige õigem ja parem lahendus, suhtleb sotsiaalkindlustusamet taotluse teinud lapsevanemaga ja lepitakse kokku edasistes tegevustes.


Jaga
Kommentaarid