„Elustiili” saates räägitakse surimist ja selleks puhuks on stuudiosse kutsutud Kaia Kass ja Marje Kängsepp Vičist. Saate alguses selgitatakse välja, kas makrapulk on sama asi mis surimi. „Makra oli tegelikult brändi nimi nagu näiteks Vičigi ja vanasti oli see Eestis väga tuntud bränd. Ta oli ainuke, kes Eestis surimist pulki tootis, ja see bränd oli lausa nii tugev, et me kutsume siiamaani surimist tehtud pulkasid makraks,” selgitab Kaia. Surimit hakati tootma Jaapanis aga juba tuhat aastat tagasi. „Nad ei osanud midagi peale hakata tursalistega, mida meres hästi palju leidus, ja nii nad leiutasid mooduse, kuidas kala väärindada ja säilitada. Valge kala filee hakiti ja hõõruti tihedaks massiks, sellest pesti veega välja rasvad ja muud kasutud ained ning nii saadigi surimi. Tõlgituna tähendabki surimi pestud kala hakkliha,” ütleb Marje.

Saates kummutatakse ka surimipulkade kohta levinud müüt, nagu oleks neisse pandud ebakvaliteetset kalaliha. Saatest selgub, et Viči surimipulkadesse pannakse eranditult vaid kalafileed ehk kõige kvaliteetsemat osa kalast.

Uuest „Elustiili” episoodist saad teada: 

- kuidas surimitooted nii maistvad on;
- milline surimipulk sisaldab enim organismile kasulikku valku;
- milliseid toite saab surimist teha;
- kuidas saada lapsed kala ja kalatooteid sööma.


1x

Loe hiljem
Jaga
Kommentaarid