Ühiskond ütleb emadele, et:

- Mine võimalikult kiiresti tööle tagasi. Juba enne, kui oled paranenud ja sul on olnud aega oma lapsega kontakti luua. Fookus olgu tööl ja mitte tillukesel imikul, keda eeldatavasti vaatab keegi teine. Roni karjääriredelil kõrgustesse ja ole oma töös fantastiline, sest sa ju oled naine ja suudad kõike mida mehedki. Sinu töö ongi ühiskonnale just seda tõestada! Näita, et naised on kõikvõimsad ja võta see juhtpositsioon!

- Toida rinnaga vähemalt aasta. See ei tohi su töötegemist kuidagi segada.

- Beebikilod kadugu hetkega, sa pead oma figuuri tagasi saama nii kiiresti kui võimalik. Pead saama vähemalt 8 tundi öösel magada, et jõuaksid nii trenni teha, töötada ja pere eest hoolitseda. Aga samas pead sa kl 5 ärkama, et treenida, vastasel juhul pead sa seda tegema siis, kui lapsed on voodis ja sa tegelikult pead hoopis koristama, homseks valmistuma ja noh, magama.

- Su kodu peab olema sisustusajakirjavääriline. Taaskasuta. Ole jõuluvana, lihavõttejänes, hambahaldjas, sünnipäevaplaneerija, kakakontroll, kadunud asjade otsija ja tülide lahendaja. Ole lõbus. Ole range. Loe raamatuid. Pea tantsupidusid.

- Korralda kogu pere graafikut. Organiseeri kõikidele sünnipäevadele kingitused. Õpeta lapsed ujuma, pilli mängima, lugema, rattaga sõitma, hea inimene olema, juurvilju sööma, päikesekreemi kasutama, vett jooma, viisakas olema. Ära unusta, et nad peavad esmaspäeval end oma lemmik muinasjututegelaseks riietama ja teisipäeval midagi kollast selga panema. See on muidugi sinu enda vaba valik, aga teised emad käivad lapse sünnipäeva ajal nendega koolis kaasas ette lugemas.

- Kui sul on rohkem kui üks laps, tuleb sul umbes üle päeva neile uusi jalatseid osta, sest nad kasvavad nii kiiresti. Uuendamist vajavad ka talveriided, lühikesed püksid, särgid. Ole nüüd hea ja leia kiirest samast paarist sokid ja kindad!

- Mäletad seda koera, kelle võtsid siis, kui teil lapsi polnud? Ta on nüüd vanaks jäämas ja vajab kallist operatsiooni. Temaga peab jalutamas käima, tal on vaja uut aset ja kindlasti ja kiiresti vannitamist.

- Ka lastega tuleb igal pool käia. Beebina arstil iga kuu. Iga kord, kui nad on haiged. Eriarstid. Kooliüritused. Kooli-lasteaia hoogtööpäevakud, tee-koos-lapsega projektid, rahakogumislaadad...

- Puhkust sul kahjuks ei ole, sest kõik puhkepäevad oled sa laste haiguste peale ära kulutanud. Aga puhkama ju peab, sest see teeb sinust parema töötaja.

- Ära unusta, et lapsed ja mees tahavad iga päev tervislikku ja värskelt valmistatud toitu. Sa ise ka muidugi, sest sa ju püüad ometigi kaalu kaotada. Aga nädalavahetustel sul toidutegemiseks aega ei ole, sest siis pead lastega nii palju mängima kui võimalik, nädala sees seda ju teha ei saa.

- Abikaasat ei tohi unarusse jätta. Temaga peab käima kohtingul, et suhet särtsakana hoida. Selleks tuleb palgata lapsehoidja ka siis, kui see maksab nädala toiduraha ja sa pead selleks laenu võtma.

- Aa, ja sul peab ju hobi ka olema, sest omaette olemise aeg on nii oluline. Sa pead palju lugema, popkulutuuriga kursis olema, poliitikas orienteeruma, et sul oleks inimestega millestki rääkida, kui sa seltskonda satud.

- Sõbrad peavad olema, sest sotsialiseerumine on väga oluline. Sul on ju laste, töö, mehe, koristamise, kokkamise, trenni ja hobide kõrvalt nädalas tund-kaks vabalt, et minna sõbranndega klaasikesele veinile. Veinile, mida sa oma 5.30 algavas spinningutunnis kibedasti kahetsed.

- Aga enda eest hoolitsemine on väga tähtis. Loe: heas vormis püsimine. Sa pead leidma aega, et käia perearstil, hambaarstil, günekoloogi juures, silmaarstil ja nahaarstil. Sa näed alati normaalne välja ja lapsed on korras, nii et mis sünnitusjärgne depressioon? Unusta ära! Aga igal normaalsel naisel on oma terapeut. Sa pead leidma kellegi, kes ei võta hingehinda ja kelle vastuvõtuajad on pärast su tööaega, aga mitte nii hilja, et sul pärast enam laste jaoks aega ei jää.

- Ära kanna retuuse ja peas krunni, sest korralikud emad nii ei riietu. Pole tähtis, et miski selga ei lähe. Ärka varem, et juuksed korda teha, meik näkku visata, riided triikida ja leida kapist need ainsad viisakad püksid, mis sulle veel jalga lähevad.

- Lülita välja kõik ekraanid ja NAUDI ELU! Naudi oma lapsi! Need on head ajad, millest sa pead nautima iga minutit, sest peagi on see kõik minevikus!

Ma ei tea, kuidas teiega on, aga mina olen valmis käed üles tõstma. Aitäh.