Esiteks pea meeles, et kõik on suutelised 1-2 minutit tühjast-tähjast vestlema. Kui oled suures seltskonnas, saab su jutuajamine kiiremini läbi kui arvatagi oskad, sest teie jutule vahele segajaid leidub küllaga. Palju kasulikum ja lõbusam on sellele ülesandele läheneda nii, et sa püüad seda vestlust nautida ja ühiseid teemasid leida, kui et lihtsalt “kannatad vaikselt ära, küll ta ükskord ise loobub, kui ma midagi ei vasta.”

Peol, vastuvõtul, konverentsil vms üritusel, kus sa kedagi ei tunne, jääd sa maksimaalselt viieks minutiks ühe inimesega rääkima. Kui teil sujub, pikeneb see aeg umbes kümne minutini. See pole ju nii hirmus?

Kui vestluspartner on jutukam, siis lase temal kogu töö ära teha.

Sinul tuleb ainult see lobamokk üles leida ja esitada talle paar sissejuhatavat küsimust ning tema võtab siis vestluse juhtimise enda peale. Ekstraverdid armastavad jutustamist, introverdid kuulamist, nii et moodustate fantastilise vestluspaari, kus kumbki ei püüa teisest üle rääkida ja saate mõlemad näidata oma parimad omadusi.

Esita palju küsimusi

Hea jutuajamise võti on küsimused. Need ei tohi olla kinnised “kas ja mis” küsimused, millele saab vastata ühe sõna või lausega, vaid sellised, mis panevad vestluspartneri pikemalt rääkima. Igale inimesele meeldib tähelepanu keskpunktis olla ja peaaegu kõigile meeldib iseendast rääkida, nii et anna neile see võimalus ja nad on tänulikud. Avatud küsimustega on sul võimalik tähelepanu endalt kõrvale juhtida, kui see peaks su soov olema.

Niisiis, küsi vestluspartnerilt, mida talle teha meeldib, milles ta osav on, miks talle mingid teatud asjad meeldivad, kuidas ta keerulisi ülesandeid lahendab jne. “Kuidas läheb?” asemel uuri parem, mis pärast teie viimast kohtumist ta elus muutunud on, kuidas ta lastel koolis või lasteaias läheb jne.

Muidugi ei tohi jätta muljet, et vestluspartner on sattunud ristküsitlusse. Ära pommita teda lakkamatult päheõpitud küsimustega, see on tobe ja jätab sinust totaka mulje. Vahepeal räägi ikka endast ka midagi ja anna temale enda kohta mingit infot, millest ta saaks kinni haarata ja mille pinnalt edasi küsida.

Ära mõtle, et sa oled nii igav
Seda tehes oled sa juba eos vestluse ära tapnud ja seda elustada ei olegi võimalik. Igaühel meist on sellised lood ja mälestused, mida ainult meie teame ja suudame edasi jutustada. Parimad jutuajamised sünnivad sellest, kui üks osapool on olnud piisavalt julge, et enda kohta midagi põnevat paljastada. Kui sul on päevauudiste, poliitika või maailmasündmuste kohta oma arvamus, siis avalda seda. Ära pelga lolliks jäämist või seda, et sul pole midagi öelda. Vaikselt nurgas istudes ja omaette nina nokkides jääd sa nagunii kõigest ilma. Anna endale vähemalt võimalus silma paista ja meelde jääda.

Kasuta kehakeelt

Üleliigne kätega vehkimine ei ole muidugi mõistlik, sest sellega võid kõik ära hirmutada ja laua peal seisvad klaasid ära lõhkuda, aga väiksed žestid on igati tervitatavad. Su näoilme ja kehakeel peaksid toetama su sõnu ja andma partnerile märku, et sa tõesti kuulad teda (kummardud tema poole, vaatad silma, naeratad, ei pane käsi rinnale risti). Nii et kui sa oma metsaläinud Tinderi-kohtingust jutustad, siis naera samal ajal ja raputa pead — nii annad kaaslasele märku, et ta võib sinuga kaasa naerda ja vestlust edasi arendada. Väldi ühesõnalisi vastuseid iga hinna eest

Ära ole see tüüp, kes igale küsimusele ühe sõnaga vastab! Sellistega on täiesti võimatu normaalselt vestelda, sest kaua sa ikka üritad, kui vastuseks tuleb alati “ei” või “jah”. Alati anna partnerile midagi, millest kinni haarata, et vestlusel mingi sisu ka oleks. Kui keegi küsib, kuidas su päev läks, siis vastus “hästi” on täiesti mõttetu! Räägi parem, kuidas sa käisid hommikul ujumas ja rannas oli üllatavalt palju rahvast, kuidas sa kavatsed õhtul oma aiast tomatid ära korjata ja võid neid homme tööle kaasa võtta, kui huvi on. Ära jää lõputult jutustama, aga selle informatsiooniga oled sa juba piisavalt infot andnud, mille põhjal partner saab vestlust edasi viia. Nii et kui nädalavahetusel peole või uuel nädalal konverentsile lähed, kus oled sunnitud suhtlema paljude uute inimestega, võta small-talki kui võimalust leida uusi sõpru ja tuttavaid, naerda, leida endale partner või töökaaslane, mõttekaaslane või hoopis kaaslane kogu eluks. Suhtu sellesse ülesandesse positiivselt ja kindlasti ära jää nurka norutama!