1. Korraldad peo ja külalised keelduvad lahkumast

Paljud inimesed usuvad, et neil pole võõrustajana mingit õigust otsustada, mis hetkel pidu läbi saab. Sest mis saaks veel ebaviisakam olla kui oma sõpradel lahkuda palumine?! Etiketireeglites aga on õnneks selgelt ja arusaadavalt kirjas, et see on sinu täielik õigus ja kui sa otse öelda ei julge, hakka saatma vaikseid vihjeid just selles järjekorras:

• Eemalda alkohol laualt

• Pane muusika kinni

• Hakka koristama

• Haiguta

• Ole otsekohene: "Kuulge, aeg on hiline, hakkame lõpetama!"

• Kustuta tuled ära

• Mine voodisse

(Kaks viimast tunduvad kergelt ülepingutatuna, aga kui muud üle ei jää...)


2. Hilinemine ajab sind paanikasse

Hilinemine näitab su suhtumist kaaslasesse või üritusse ning rohkem kui paar minutit hiljaks jäämine on ikka päris inetu, arvavad paljud. Aga etiketireegel, millega Naisteka toimetus tegelikult ei nõustu, ütleb, et täiesti okei on kohale ilmuda kuni 15 minutit hiljem. Ja taoline hilinemine on aktsepteeritavam kui paar minutit varem tulek! Raamat rõhutab, et kui kavatsed hilineda, anna sellest kindlasti kaaslastele/võõrustajatele teada, et nad saaksid otsustada, kas alustavad ilma sinuta.

Hilinemisreeglil on kaks erandit:

1. Teatrisse, kontserdile vms kindla algusajaga määratud üritusele hilinemine ei ole mitte mingil juhul ega mitte minigl tingimusel aktsepteeritav.

2. Kui sa iga kord oma sõpradega kohtumisele 15 minutit hilined, ei ole nad varsti enam su sõbrad.

3. Sul on kaaslastest puhkust vaja

Lähed seltskonnaga reisima või pikka nädalavahetust veetma. Paratamatult saab sul neist ühel hetkel kõrini ja vajaksid hetke omaette olemiseks ja neist puhkamiseks, et pärast jälle oleks tore koos tegutseda. Aga kuidas neile seda öelda nii, et keegi ei solvuks ega pahandaks? Kas taoline teguviis on üldse okei, arvestades, et nemad tulid väljasõidule selleks, et sinuga koos aega veeta?

Hea uudis on see, et Postide raamat kinnitab, et kui võtad julguse kokku ja palud endale hetke vabadust, tunnevad su kaaslased sellest tõenäoliselt hoopis suurt rõõmu, sest tõenäoliselt on ka nemad hingetõmbehetkest unistanud, aga pole julenud teemat üles võtta. Ära kao ära keset grupitegevust, nt õhtusöögi valmistamise ajal, vaid oota momenti, mil kellelgi midagi olulist käsil ei ole ja ütle siis: "Ma olen väga väsinud. Kas oleks okei, kui ma pisut pikutaks?"

4. Kuidas õigesti põsemusitada

Tänapäeva maailmas, kus tuleb tihti kokku puutuda mitmete erinevate kultuuride ja traditsioonidega, on põsemusid üsna tavaline nähtus. Aga mõne inimese jaoks võib see komme pisut harjumatu ja veider tunduda. Õnneks on võimalik põsemusi ka nii ära korraldada, et see ei sarnaneks piinlikule maadlusmatšile: selleks keera pead pisut vasakule, mis paneb su kartneri samuti automaatselt pea vasakule keerama ja ongi tee kokkupõrkevabale ja sujuvale põsemusile sillutatud.

5. Kallistada või suruda kätt?

Tihti on võimatu kohe aru saada, kas uus tuttav on kallistaja või eelistab ta käesurumist. Mõne inimese kultuuriline taust ei soosi puudutamist ja paljudele lihtsalt ei meeldi füüsiline kontakt. Seega kui sa ei ole 100% kindel, et partner on pikemast kontaktist huvitatud, jää käesurumise juurde. Aga pea meeles, et mõnes religioonis ei ole kombeks vastassoost isikult üldse puudutada, nii et kui partner su kätt vastu ei võta, ei ole mõtet solvuda.

6. Kui tahad kallistusest hoiduda

Kallistusest hoidumiseks on üks hea nipp: siruta käsi välja, suru kiiresti kätt ja astu siis sammuke tagasi. Niimoodi annad sa partnerile kehakeelega märku, et sa ei ole rohkemast kontaktist huvitatud ning enamik inimesi mõistab ja aktsepteerib seda.

7. Kuidas parandada kaaslast, kes su nime valesti hääldab

Täiesti normaalne ja viisakas on parandada inimest, kes su nime pidevalt valesti hääldab. Aga sa pead seda tegema kiiresti, selsamal hetkel ja justkui möödaminnes, et kaaslasele ei jääks muljet, et sa teed sellest suure draama. Ja liigu kohe järgmise teemaga edasi.

8. Kui keegi käitub halvasti

Esimene reegel: vali oma lahinguid. Kui inimene on lihtsalt ebaviisakas, aga sina ei ole asjaga seotud, ära topi oma nina vahele, kui see just hädavajalik pole. Aga kui ta trügib järjekorras ette, istub su koha peale, võtab sulle mõeldud toidu ära vms, anna tuld!

Kui sekkud, ära lasku nõmetseja tasemele, vaid jää ise rahulikuks ja viisakaks ning juhi tähelepanu ta veale: "Vabandust, mina olin siin järjekorras enne sind, palun ära trügi vahele." "Palun ütle oma lapsele, et ta ei taoks jalgadega vastu mu tooli seljatuge, mul on niimoodi väga ebamugav."

9. Kuidas tüütust vestlusest kiiresti välja pääseda

Kui satud seltskonda lobamokkadega, kes hetkekski suud kinni ei pane, võib see olle tõeline piin. Aga parim ja viisakaim tee väljapääsuks ongi olla otsekohene: "Vabandage mind, oli tore vestelda, aga ma lähen nüüd räägin teistega ka juttu/pean ühe kõne tegema/köögis oodatakse mind" vms.

10. Kui unustad kellegi nime

Kindlasti ära hakka kokutama ja vabanduseks tooma, et sul on nimede peale halb mälu vms dramaatilist. Lihtsalt vabanda ja tunnista, et oled ta nime unustanud, ning liigu teemaga kiiresti edasi, et sellest pisiasjast suur probleemi ei saaks.

Allikas: Buzzfeed