Anonüümseks jääda soovinud Austraalia naine tunnistas, et nad elasid abikaasaga koos nagu korterikaaslased ja nende vahel polnud juba aastaid intiimsust olnud. "Hommikul, kui mu mees teatas, et ta sureb, oli meie poeg juba kaheaastane ja tema oligi ainus põhjus, miks me tegelikult veel koos olime," tunnistas ta.

Aga miks ta siis oma mehe nüüd ikkagi maha jättis?

Kuigi naise sõnul oli tema abikaasa talle juba pikalt lubanud, et jätab suitsetamise maha, mistõttu naine ta pideva köhimine tõttu arsti juurde saatiski, oli selleks hetkeks juba liiga hilja. Mehel oli 30 aasta pikkuse suitsetamise tulemusena arenenud kopsuemfüseem ehk kopsupuhitus.

Emfüseem on krooniline haigus, mis põhjustab hingamisraskusi ning mille all kannatavatel inimestel võib tekkida südameprobleeme ja kopsupõletik.

Peale seda, kui arst mehele teatas, et tema naine ja poeg peavad järgnevad viis aastat pealt vaatama, kuidas ta sureb, naljatas mees aga: "Mis seal ikka, kui see on lõpp, siis võin ma ju vabalt edasi suitsetada."

Arsti küll teatas seepeale mehele, et kui ta suitsetamisest loobuks, oleks tal võimalik kauem elada, aga too ei kuulanudki naise sõnul enam arsti. "See oli minu süü. Ta sai sellest teada ainult sellepärast, et mina sundisin teda seda kuulama. Ma armastasin oma abikaasat nii väga, aga ma isegi ei mõelnud sellele enam, kui arsti vastuvõtul olime," meenutas naine.

Peale seda, kui ta nägi, kui ükskõikselt mees oma haigusesse suhtus, otsustaski ta, et see abielu on nüüd läbi. "Emana sain just siis aru, et pean oma poja päästma," tunnistas ta. "Ma ei taha, et ta kasvaks üles nähes, kuidas ma ta isa eest hoolitsen. Mehe eest, kes tegi teadliku valiku iseennast mitte aidata."

10 aastat hiljem

Tänaseks on möödunud kümme aastat sellest elumuutvast hetkest ja kuigi naise abikaasa olevat veel jätkuvalt elus, ei suutvat ta täna enam kõndida, ta on käinud operatsioonil ja suudab hingata vaid hapnikuballooni abil. "Kõige rohkem on mul kahju oma pojast, kelle isal oli võimalus veeta temaga rohkem aastaid koos, aga ta ise otsustas seda mitte teha," möönas naine.