Nii nagu kõikide uute asjadega ikka, on inimesi, kes nendega rõõmsalt kaasa lähevad, aga ka neid, keda need ärritavad. Eestlasi muide tundub kõige rohkem ärritavat just see, et erinevate etenduste ja tantsu-tralli asemel nõuavad koletisteks kostümeeritud lapsed nüüd uksel maiustusi hoopis Halloween’ile omase “komm-või-pomm” ähvardusega.

Näiteks Peetri alevikus elav Tauno kirjutas meile möödunud õhtul tüdinenult: “Meil vist täna ukse taga käinud juba vähemalt kaheksa lasteseltskonda, kokku vähemalt 50 last oma “komm-ja-pomm” värgiga. Ongi see õudus Eestisse täies mahus jõudnud!”

Hirmutamise propageerimine

Muide, Taunot ei tundu ärritavat mitte see, et lapsed endale värvikaid kostüüme selga panevad, vaid justnimelt see veider ja võõras komm-pomm teema. “Palusin neil kõigil soojalt mardipäeval tagasi tulla, siis saab kommi küll,” põrutas ta. “Siis on etteasted, saab mardiõnne, nagu kord ja kohus. Kui siin räägitakse aktiivselt, et rahvastepall õpetab valesid väärtuseid, siis nende pühadega on sama, kui võrdled Halloweeni mardi- või kadripäevaga. Üks on mingi ähvarduste ja hirmutamise propageerimine, teine headuse ja ilusate kunstide kultiveerimine. Ma mõtlesin, et see polegi meil eriti levinud, aga see ralli, mis siin Peetris täna toimunud, on ikka üle mõistuse. See on ikka täielikult massides.”

Naistekas eile avaldatud Halloweeni loo kommentaariumis arvamust avaldanud Siilike nõustus, et kuigi lastel on ikka lõbus kostüüme välja mõelda ja maskides ringi joosta, siis see pole meie püha. “Ja kõige rohkem häirib selle juures pealiskaudsus: ostan kostüümi ja nõuan kommi, kui meie omad sandid esinevad ja jagavad õnne, mille eest väike meelehea või andam sümboolselt tundmatule rändavale hingele on igati väljateenitud; mis kõige suurem erinevus: meie ei pane maja ette kõrvitsalaternaid, et pahasid vaime eemale peletada, vaid aknale küünla, et esivanemate vaimud näeks koju tulla.”

"Tulge ja ehmatage ikka korralikult!"

Aga on ka teisiti mõtlejaid, kellele uus traditsioon väga meeldib. Tiskres elav Risto tunnistas, et kui ukse taga kommi nõudvad lapsed näeksid oma kostüümidega pisut rohkem vaeva, annaks ta küll neile hea meelega maiustusi. “Meil koputasid eile neli poissi ustele ja lärmasid, aga nägu katsid vaid suvalised maskid. Mulle oleks meeldinud, kui neil oleks ikka päris kostüümid seljas olnud — tuldaks ja ehmatataks ikka korralikult,” selgitas ta. “Aga muidu mulle Halloween meeldib, idee on ju iseenesest tore!”

Veel üks minu tuttav viskas õhku mõtte, et ameeriklaste püha tuleks lihtsalt pisut meiepärasemaks muuta. “Oma ugrimugriga kokteiliks keerata? See sobiks ju hästi pimedat aega elavdama,” kirjutas ta oma Facebooki seinale ja mitmed inimesed nõustusid sellega: “Kui meil on juba mardi- ja kadripäev, mahub kolmas ka juurde. Mis mõte on vägisi kulmu kirtsutada ja lastele rõõmu keelata, sest vana kombe kohaselt tehti nii või naa?”

Erinevad põlvkonnad suhtuvalt erinevalt

Üldiselt tundubki, et nagu paljude uute traditsioonidega, kipuvad just nooremad generatsioonid nendega parema meelega kaasa minevat ja vanadest kergemini lahti laskma. Äsja ülikooli lõpetanud Madli tunnistab, et on juba aastaid sõpradega Halloweeni pidanud. "Juba mitu kuud varem mõtlen kostüümile, vajadusel tellin välismaalt asju ja siis teeme alati kellegi juures suurema peo, kaunistame kõik ameerikapäraselt ära ja ütlen ausalt, need on ühed mu elu lõbusaimad mälestused," kinnitab ta. "Naabrite uste taga me muidugi kommi nõudmas ei käi, rohkem ongi see nagu põhjus korraldada üks lahe täiskasvanute kostüümipidu ja Halloweeni raames tulevad kõik sõbrad alati ideega kaasa ka ja meie pidudel kostüümita inimesi pole. Soovitan teistelgi pisut vabamalt asja suhtuda!"

Lugeja, kuidas sina Halloweeni suhtud? Ja kas ka sinu ukse taga käidi eile kommi nõudmas? Jaga kogemust!