Kontaktläätse kadumine on asi, mille suhtes silma kinni pigistada ei ole hea mõte. 42-aastane Inglismaalt pärit naine arvas, et kaotas noorena läätse, aga arstid avastasid selle tema silmast 28 aastat hiljem.

Meditsiiniajakirja BMJ Case Reports sõnul läks naine arsti juurde hetkel, kui märkas hernesuurust muhku oma vasaku kulmu all. Talle tehti MRT uuring, mis näitas tsüsti ja mis põhjustas naise silmalau vajumise.

Tsüsti eemaldama asudes oli arstide hämming suur, kui avastasid kummalisel moel silmalau seest kontaktläätse. Alguses ei mäletanud ka naine, kuidas lääts sinna sattus, kuid tema emal oli meelde tulnud sulgpalli mäng, mida patsient oli 14aastaselt mänginud. Kuna naisel ei olnud ühtegi sümptomit arvas ta, et lääts oli ilmselt ise silmast välja kukkunud ja kaduma läinud.

Kui tsüst ja lääts oli ära võetud, läksid ka naise silm ja laug tagasi normaalseks.

See ei ole aga ainuke veider silmavigastusega lugu. 2016 aastal avastati silmaoperatsiooni ajal 67- aastase naise silmast suurel hulgal sinist massi, mis osutus seal istunud 27 kontaktläätseks.

Selle loo põhjal ja eriti läätsekandjatel tuleks alati igaks juhuks üle kontrollida silmalaud, tõstes ülemist silmalaugu ülespoole ja vaadata, kas seal miskit kahtlast leidub. Lisaks on hea kasutada silmatilku.