Hanna hindab fotograafina skandinaavialikku minimalismi, killukest kiiksu ja püüdleb alati selle poole, et fotod oleksid võimalikult ehedad ja dokumentalistlikus võtmes loodud. “Iga pere on eriline sellisena nagu nad on ja just iga pere ning paari omanäolisuse pärast ma oma tööd armastangi. Mulle meeldib suhelda inimestega ning saada osa nende igapäevaelust. Just see teebki fotograafi ameti eriliseks — me näeme inimesi ja kuuleme lugusid, millest me muidu tõenäoliselt osa ei saaks. See rikastab igat tööpäeva ja ka kogu elu.”

Miks perefotode tegemine üldse oluline on?

Enamasti on fotosessioonid orienteeritud tulemusele, kuid minu meelest on täpselt sama oluline kui mitte olulisem ka protsess ise. Pildistamine kujuneb tihtipeale tõeliseks seikluseks, mille sees olles tajuvad pereliikmed isegi, millised nad kõrvaltvaatajale paistavad. Ja tihti avastatakse selle käigus, et mingid rutiinsed asjad, mis juba igapäevaseks ja tavaliseks kulunud, on tegelikult väga erilised ja sellele perele omased! Kes avastab, et tema segasummasuvilat meenutav kodu on tegelikult väga mõnus, kes avastab, et tema pisut hullumeelsed põnnid tegelikult ütlemata lahedad, kes avastab, et naeratamine teeb ta nooremaks. Enamasti meenutab fotosessioon kõigile, et nad on õnnelikud ja naudivad elu ning seda juba enne lõpptulemuse nägemist. Juba siis täidab fotosessioon enda eesmärki.

Lapsed kasvavad kiiresti ja kuigi digiajastul võib jääda petlik mulje, et kõik on pidevalt pildil, siis tegelikult professionaali poolt loodud fotosid isiklikud telefonipildid ei asenda. Alati tasuks mälestuste talletamisel kaaluda fotode väljatrükki. Fotod millele on füüsiline kuju antud kvaliteetsele paberile, lõuendile või muule materjalile printimisega, on lõplikult viimistletud ja erilised. Ja mis kõige tähtsam — need ei ole ainult sinu kõvakettal.

Perefotod

Kuidas valmistuda perefotode tegemiseks ette?

Esimene ja kõige tähtsam on valida fotograaf, keda usaldad. Võrdselt tähtis on nii see, et sulle meeldiks tema fotode stiil kui ka see, et klapiksite inimestena hästi.

Sessiooniks ettevalmistus jaguneb kaheks tähtsamaks osaks.

Neist esimene on riietuse, pildistamiskoha ja stiili läbimõtlemine ja detailidele keskendumine. Nii nagu palju soovitatud, on tore, kui kõikide pereliikmete riietuses oleks mingi sarnane joon. Piisab ka mingist väikesest kiiksust või elemendist, sest kui kokku leppida näiteks see, et tuleme kõik üleni sinises, võib hiljem olla üllatus suur kui saadakse aru, et inimesed näevad ka pealtnäha ühesena mõistetavaid asju erinevalt. Hoopis tähtsam on kanda mugavaid hästiistuvaid riideid, mis ei kortsu kergelt ega ole tombulised. Samuti tasub niisutada huuled ja korda teha küüned, et fotograaf ei peaks hiljem neid tegemata jäänud asju järeltöötlusega kompenseerima. Ja loomulikult on boonuseks see, kui terve pere riietus moodustab mõnusalt kokkukõlava harmoonia. Aga ei tasu ka üle mõelda, ole sina ise ja küsi julgelt fotograafilt nõu!

Teise osa moodustab aga emotsionaalne valmisolek, mis tihtipeale täiesti unarusse jäetakse. Üks olulisemaid asju on tulla pildistamisele puhanuna, sealjuures saabuda õigeaegselt, sest suur hilinemisega kaasnev sabistamine kandub hetkega lastele üle ega tee ka fotograafi rõõmsaks. Võtke kogu sättimist mõnuga ja rahulikult, juba see ongi suurepärane ettevalmistus! Kui kipute asjadega viimasele minutile jääma ja tunnete end ärevana, siis katsuge sel korral varem alustada ning mistahes kahtluste korral paluge fotograafil end juhendada.

Kuidas saavad lapsevanemad ise kaasa aidata, et pildistamise päev läheks sujuvalt?

Kaasa aitamine on lihtne — kuula oma peret. Mõtle sellest kui toredast sündmusest ning katsu vältida liigseid ootusi ja ära ürita haarata täielikku kontrolli. Loo juba enne fotosessiooni perekeskis mõnus rahulik keskkond ja usalda fotograafi, kelle juhtida on juba asjade hilisem kulg. Fotosessioonid lastega kulgevad tihti nii nagu nad kulgema peavad, ette ei saa ennustada ei seda, kuidas käituvad pere pisemad või milline emotsioon paistab fotodelt. Seega, mis ka ei juhtuks, mine asjaga kaasa, jää rahulikuks ja ära sunni väsinud lapsi naeratama või tegema asju, mida nad teha ei soovi. On arusaadav, et igaüks tahab pildistamisel olla tema parim võimalik versioon, kuid sellest ehk tähtsam on leppimine ja rõõmu tundmine reaalsusest, mis on tihti palju ägedam ning seiklus- ja emotsiooniderikkam!

Perefotod

Millele panna rõhku, et pildid tuleksid ägedad ja erineksid sõbrannade perealbumitest?

Fotosessioonil on võrdselt tähtis roll nii portreteeritaval perel kui ka sessiooni läbiviival fotograafi. Selleks, et saada ägedaid pilte tuleb esiteks ise äge olla ja valida vinge fotograaf, nii lihtne see ongi. Sealjuures järgige, et nahast välja pugeda ei ole mõtet. Mõelge, mis teid perena iseloomustab ja valige fotograaf, kes just selliseid omadusi ja väärtuseid kõige paremini edasi annab. Kui olete muidu rahuliku loomuga ja inimesena alalhoidlikud, siis jääge endaks ka pildistamisel. Lõbutsege täiega, aga ärge minge sessioonile eesmärgiga olla keegi teine.

Kui soovitegi kogemust, kus end vahelduseks kellegi teisena näidata/tunda ning asja üle võlli keerata, siis otsige lavastuslikuma stiiliga fotograaf.

Kas ja kui oluline on enne fotosesiooni tehtav meik ja soeng?

Meigiga fotosessioonile tulemisel on paar suurt eelist — kui tunned iseennast valmissättides end ebakindlalt, on see kindlasti asi, mis lisab enesekindlust ja lihtsustab oluliselt fotograafi tööd, seda just järeltöötluse arvelt. Eestlased kipuvad tihtipeale kahvatud olema ning pisut särtsu ja värskendust on alati teretulnud.

Teisalt võib liigne üleslöömine teha karuteene. Kui oled igapäevaelus pigem tagasihoidlik ja kannad vaid õrna (või üldse mitte) jumestust, siis lase ka fotosessiooniks teha selline meik, et peeglisse vaadates end ikka ära tunned! Paljud meikarid tegutsevad põhimõtte järgi, et fotosessioonil peab meik olema palju tugevam, sest pildil see nii tugev ei paista. Loomulikult, on sellel mingi tõepõhi all, kuid halvimal juhul lõpetatakse mõnusal välisessioonil meigiga, mis nõuaks location'iks hoopis pidulikumat keskkonda.

Vali ennast “valmis sättima” professionaalid, kelle maitset saad täielikult usaldada!

Jõulud ootavad ees ja just siis lähevad paljud perefotosid tegema. Kui palju aega peaks ette planeerima?

Enne jõulusessiooni mõtle läbi, kas soovid näha läbivat jõulutemaatikat või lihtsalt talvist fotosessiooni. Loomulikult on kõik hooajaline populaarne ja on raskem löögile saada. Seega jah, jõulunurk tuleks broneerida nii vara kui võimalik, kuid kui soov lihtsalt toredate perepiltide järele, siis ei ole ehk nii kiire. Loomulikult oleneb see ka fotograafist. Mida varem hinnapärning teha ja fotograaf broneerida, seda parem. Kui pilte ei ole ilmtingimata jõuludeks vaja, siis miks mitte korraldada hoopis vahetult peale jõule üks mõnus tõrvikutega rabamatk ja sinna fotograaf kaasa kutsuda? Mõelge kastist välja, kõike saab teha omamoodi.

Kõige olulisem on teadvustada, et ühel hetkel saavad jõulud läbi ja suures jõulutuhinas mõelge natuke ette, et ühel hetkel ootab ees järgmine aastaaeg ja uued trendid. Alati tasub kaaluda selliste fotode tegemist, mida ei pea suve saabudes kappi tolmu koguma panema. Hooajalistest trendidest on alati tähtsam emotsioon ja dünaamika, mis pere vahelt välja kiirgab.