Õiguskaitsjad kutsuvad inimesi üles neile märku andma, kui nähakse rasedat, kes joob või on pilves. Mõnuaineid tarvitanud lapseootajad viiakse siis vangi kainenema. Ning emalt, kes on oma lapse elu ja tervise sel moel ohtu seadnud, tahetakse laps kohe pärast sündi ära võtta.

“Me ei saa olla nõus sellega, et vastutus inimlapse elu eest jäetakse ainult sotsiaaltöötajatele, kelle ainus võimalus on imik pärast sündi ema juurest minema viia. Ema kahjustab oma süütut sündimata last, kui ta tarvitab mõnuaineid, ja selle probleemiga tuleb tegeleda kohe,” ütleb politseiosakonna eestkõneleja Gerald “Jay” Harris Huffington Postile.

Harrise avalduses ei ole midagi erakordset seetõttu, et USAs loetakse juba pooltes osariikides lapse ahistamiseks seda, kui ema raseduse ajal narkootikumide manustab. Ja kui vaadata Montana statistikat, siis seal on uimastisõltvuses laste sündide arv meeletult kasvanud — aastatel 2000 kuni 2013 kasvas sõltuvuses laste sündivus 0,8lt protsendilt 1000 lapse kohta lausa 9 protsendini 1000 lapse kohta.

Võõrutusnähtusid, mis võivad püsida päevi ja isegi nädalaid, on enim neil lastel, kelle ema on tarvitanud opioide. Heroiini kasutamine raseduse ajal mõjutab igal juhul loote füüsilist ja vaimset arengut, võib loote emaüsas tappa ning põhjustada imiku äkksurma.

Aga vastaseid on vangistamisplaanil palju, sest lastearstid, naistearstid ja paljud teised naiste õiguste eest võitlejad väidavad, et rasedate vangistusega hirmutamine võib anda hoopis negatiivseid tagasilööke — naised ei julge enam meditsiinilist abi otsima minna, kartes hoopis vangi sattuda, ning tehes niimoodi endale ja lootele veel rohkem viga. Ka vangis ei ole naisel ega lootel parem, kui neile ei pakuta vajalikku ravi ja nõustamist, sest siis satuvad emad hoopis suuremasse stressi ning võivad endale meelega viga teha.

Samuti hoiatavad arstid, et taoline suhtumine naeruvääristab probleemi tõsidust ning süvendab veelgi arvamust, et sõltlased jäävad meelega sõltuvusse ning see on nende vaba valik ja rumalate otsuste tulemus, mitte raske haigus, mis väärib tõsist tähelepanu.

Mida teie arvate? On see väärt plaan?