Austraallanna Samantha sõnul tekib keskeakriis meestel tavaliselt 35. kuni 55. eluaastate vahel ning naistel 35-44aastaselt. Tema sõnul käituvad siis täiskasvanud mehed nagu teismelised ja naised kipuvad “end otsima”. “See on aeg, mil nii mehed kui ka naised panevad oma senised prioriteedid küsimärgi alla ja kas kohandavad oma elustiili, et see sobituks paremini nende emotsionaalsete vajadustega või nad võtavad vastu mõne drastilise ja isegi kahjuliku muutuse, mis toob omadega kaasa kaose,” selgitas ta.

Mida meeste puhul märgata?

Samantha tunnistas, üks suurimaid märke, mis meeste puhul keskeakriisile viitab, on näiteks sportautode, mootorrataste või muude kallite asjade ostmine, et end taas nooruslikuna tunda ning muidugi unustatakse seejuures juba kaelas olev laen ja muud kohustused.

“Ta võib ka lihtsalt ära joosta, kolida kodust täitsa välja või veeta rohkem aega oma sõpradega ja seda kõike “vanade aegade nimel”,” räägib Jayne. “Tal tekib järsku huvi erinevate seikluste vastu ja ta hakkab otsima oma ellu põnevust, näiteks teeb ära langevarjuhüppe, läheb autodega rallitama või teeb midagi muud ohtlikku, mida ta tavaliselt teinud ei ole.”

See juhtub Samantha sõnul sageli seetõttu, et need mehed on äsja mõistnud, et nad on kõik oma unistused juba kas ellu viinud ja nüüd pole enam midagi “taga ajada”. Siis vaatavad nad aga seda, mida teised inimesed teevad ja mõtlevad, et kas nende jaoks ongi nüüd kõik läbi. Või kui tegemist on mehega, kes on oma elu jooksul juba palju saavutanud, hakkab ta otsima, mida tal veel teha oleks.

“Väga tõsine kriisi märk on, et ta kaotab huvi asjade vastu, mis talle kunagi olulised olid, ta võib hakata vihkama oma tööd, ei taha veeta aega perekonnaga või muutub väsimatuks,” lisas ta.

Paraku on Samantha sõnul üks keskeakriisi märke ka see, kui ta hakkab teisi naisi vaatama. Võid märgata, et ta on hakanud rohkem flirtima, hoiab oma telefoni kogu aeg enda juures, ei ole sinuga enam nii lähedane või töötab veidratel aegadel. Ka see, kui teie sekselu on järsku muutunud, vihjab, et tal võib olla afäär, sest kui ta pole sinust enam magamistoas huvitatud, saab ta tõenäoliselt oma vajadused rahuldatud kuskil mujal.

“Ta veedab rohkem aega peegli ees ja räägib oma muutuvast välimusest, sellest, et tal pole enam nii palju võhma kui varem või ta juuksed hõrenevad,” selgitab Samantha. “Ta võib hakata rohkem trenni tegema, minna iluopile, soetada uusi riideid või kanda kölnivett.”

Ka kiiresti ärritumine või pidev viha viitavad kriisile, eriti, kui ta varasemalt oli alati heas tujus, kuid nüüd süüdistab sind oma halvas tujus.

Mida naiste puhul märgata?

Naiste puhul on need märgid pisut erinevad, sest nende jaoks on pigem aeg endasse vaadata ja küsida endalt: “Kas see ongi kõik?”, “Oled ma õigel rajal?”, “Kes ma olen?”.

“Võimalik, et oled kogu elu ühiskonna poolt paika pandud reegleid järginud või viinud täide oma vanemate unistusi ning nüüd on sul tekkinud järsku soov kuulata hoopis oma hinge ja keskenduda enda eesmärkidele,” selgitab Samantha.

Sageli kipuvad naised sel juhul tundma, et neil on igav ning nad käituvad impulsiivselt, mõtlemata pikaajalistele tagajärgedele.

Ka naiste puhul võib keskeakriis tuua endaga kaasa petmise ja seda eriti just endast nooremate meestega. Kui naine ei taha enam oma mehega seksida või ootab talt linade vahel midagi uut, on kriis käes.

Ja muidugi hakkavad ka naised oma välimusest rohkem huvituma, mis võib tuua kaasa ka drastilisi muutusi nagu botox, iluopid ja kaalulangetamine. Lisaks võivad nad otsida üles vanad sõbrad ja minna nendega peole, et leida üles oma nooruslikum külg.

“Naised peavad pöörama tähelepanu sellele, kas nad võtavad vastu läbimõtlemata otsuseid nagu töölt lahkumine, suhte lõhkumine või oma väärtuste küsimärgi alla seadmine,” lisas Samantha. “Või ehk muudab naine, kes oli kunagi emarollis olemise üle õnnelik, oma elustiili ja hakkab hoopis vabameelseks hipiks, mis on tema identiteediga totaalselt vastuolus.”

Lisaks võivad naised muutuda vihaseks, neil on lühike süütenöör ja nad ei suuda enam asju meeles hoida. See kõik tuleneb hormonaalsetest muutustest, sest östrogeeni taseme langus võib tekitada sarnase tunde nagu sul oleks PMS ja sa hakkad oma mõistust kaotama.

“Ka halb uni on nende hormoonide süü. Sa võid kaotada ka oma roosad prillid, tunda pidevalt, et sul on igav ja su libiido on madalam,” kinnitas Samantha. “Naised tunnevad ka, et neil pole enam aega kõiki oma unistusi täide viia, et nad kulutavad aega niisama ja see tekitab depressiooni või röövib kogu nende energia.”

Mida teha, kui sul või su partneril on keskeakriis?

Samantha sõnul on kõige olulisem seda mitte ignoreerida, vaid võtta vastutus. “Minge koos välja ja tehke midagi uut, vürtsitage oma elu ja lisage sinna põnevust ning leidke taas teineteist,” soovitab ta. “Suhtlemine on iga õnneliku suhte puhul väga oluline. Keskenduge uutele asjadele. Kui sul on igav, proovi midagi uut: kokakooli, kontserti, trennirutiini, ja pange koos paika uued eesmärgid. Minge kasvõi koos trenni. Kui märkad, et su kallim tunneb end oma välimuse tõttu ebakindlalt, ütle talle, kui hea ta välja näeb, sest sellest võib väga palju abi olla.”

Allikas: Daily Mail