Tema vanemad, Mikhail ja Lydia Sovenko ei olnud nõus 1986. aastal aset leidnud katastroofi järel oma kodust lahkuma, sest neile ei pakutud uut ulualust. Nii otsustasidki nad jääda oma koju, mis asus tuumaelektrijaama plahvatanud 4. energiaploki reaktori läheduses.

Mariyka isa oli muide ka üks tuletõrjujatest, kes katastroofiööl tööle kutsuti.

Kuigi Mariyka sündis rohkem kui kümme aastat peale tuumaelekrtijaamas aset leidnud plahvatust, usuvad eksperdid siiani, et seal piirkonnas elavad inimesed riskivad oma tervisega. Lisaks üritasid Ukraina võimuliikmed tema sündimist varjata, sest tema sünd olevat riigile "häbiplekiks". Tema vanemaid süüdistati oma tütre "mõrvamises", sest pisike Mariyka jõi Tšornobõlis elavate lehmade piima ja ujus kohalikus jões. Vanemad aga kinnitasid, et nende lapsel on kõik hästi. "Kui inimesed arvavad, et ta on mutant või et tal on kaks pead, siis nad eksivad," tunnistas Lydia peale tütre sündi. "Ta on armas laps, kes on täiesti terve."

Hiljuti võtsid kohalikud ajakirjanikud Mariykaga ühendust ja selgus, et ta elab täna Kiievis ja on vägagi terve tudeng, kes töötab baaris teenindajana, et oma õpinguid rahastada. Kui ta soovib oma ema külastada, on tal võimalik saada spetsiaalne pääse, mis lubab tal Tšornobõli siseneda.

"Mul läheb hästi, ma teen tööd ja teenin endale elamiseks raha. See on kõik," jäi Mariyka ajakirjanikega suheldes kidakeelseks.

"Ta tõesti ei hooli sellest, et ta on unikaalne, sest sündis Tšornobõlis," kommenteeris üks ta lähedane sõbranna. "Tegelikult on see teadmine, et ta sündis peale plahvatust ja kasvas üles Tšornobõlis, tema jaoks hoopis üsna valus. Tal on selle pärast häbi."

Lydia, kes on täna 66aastane, tunnistas, et kohalikud inimesed näevad Mariykat kui Tšornobõli renessanssi sümbolit. "Märk jumalalt, mis nende silmis tõestab, et siin elamine on õnnistus ja elu jõuab siia unustatud kohta tagasi," väitis ta.

Tõepoolest Tšornobõli piirkonnas on loodus muutumas taas endiseks ning metssead, põdrad, linnud ja hundid on sinna tagasi tulnud ning lilled on hakanud jälle õitsema.