Kaheksa kemikaali, mida alternatiivmeditsiinis ja kodukeemias üle maailma kasutatakse, võivad olla keha endokriin- ehk hormoonsüsteemi häirivad. Korduv kokkupuude nende toodetega võib põhjustada günekomastiat ehk rindade kasvu poistel ja noormeestel.

Meeste günekomastia on üsna harvaesinev nähtus, aga see on hakanud sagenema just noortel poistel, mis võib olla põhjustatud teepuu- või lavendliõli kasutamisest. Paljudel poisitel (mõni ka nelja-aastane) suurenesid rinnanäärmed, kui nad olid nende kemikaale sisaldavate õlidega kokku puutunud, aga see seos avastati alles mõned aastad hiljem.

Kuidas see avastati?

Teadlased uurisid lähemalt sidet õlide ja ebanormaalse rindade kasvu vahel vaadates ka seda, milliseid kemikaale need õlid sisaldasid. Nad testisid neid kemikaale inimeste vähirakkudel ja vaatasid, kuidas östrogeeni ja androgeeni retseptorid käitusid. Uuringust leiti, et kemikaalid mõjutasid rakkude sees peituvaid hormoone, tõstes östrogeeni ja langetades testosterooni taset ehk aset leidsid just sellised hormonaalsed muutused, mis põhjustavad günekomastiat.

"Me kipume arvama, et eeterlikud õlid on ohutud, aga tegelikult peidavad nad endas erinevaid kemikaale, mistõttu tuleks neid teadlikult kasutada," hoiatab ka uuringu läbi viinud teadlane J. Tyler Ramsey tõdedes samas, et neid tuleks veel lähemalt uurida, et kindel seos paika panna. "Viisime testid läbi vähirakkude peal, mis ei sarnane normaalse rinnakoega," möönas ka lasteendokrinoloog dr Rod Mitchell.

Mida seni teha?

Kui arvad, et günekomastiast on võimalik hoiduda, kui neid kemikaale sisaldavaid õlisid ei kasuta, siis tea, et neid leidub ka erinevates seepides, kreemides, juuksehooldustoodetes, lõhnaõlides ja isegi pesupulbrites. Kui su laps nendega enam kokku ei puutu, on võimalik ebameeldivat efekti peatada.

Allikas: IFLScience