Eks allahindluste reklaamid ole ju peibutavad! Ent on see ikka kõik nii tulus? Seda küll, kui minna poodi ettevalmistatuna, seal aga hoida oma emotsioonid kontrolli all. Niisiis algab õige poodlemine kodust.

1. Kontrolli oma riidekappi

Iga naine on kasvõi kord mõelnud, et tal pole midagi selga panna. Ent probleem polegi pahatihti riiete puudumises. Lihtsalt need ei sobi omavahel kokku — neist ei saa komplekte koostada. On kena seelik, selle juurde ei ole aga pluusi. On ilus sviiter, mis ei sobi pükstega kokku. On kirev kleit, mis on ostetud hetkelise tuju ajel. Ja ikka nii edasi. Seetõttu tuleks oma garderoobi hoolikat kontrollida ning selga proovida kõik, mis su riietekapis leidub. Seejärel võib otsustada, mis puudu on ning mis ideaalselt sobiks juba olemasolevate asjadega. Koosta nimekiri. See on kui päästerõngas, mis kaitseb sind spontaansete ostude eest.

2. Tee kontrollretk mööda poode

Hooaja allahindlus on kui sõjakampaania. Pärast planeerimist on kindlasti vajalik luure. Võiks juba varakult käia mööda poode, vaadata ja proovida midagi, ning kindlasti jätta meelde meeldivate rõivaste hind. Nüüd võid asuda jälgima, millal on kõige tulusam allahindlus rõivastele, jalanõudele või sinu unistuste käekotile.

Proovi varakult kõike, mis sulle meeldib. Allahindluse ajal on ju proovikabiinidesse pikad järjekorrad. Kui juba eelnevalt tead, mis sulle sobib, hoiad kokku oma kallist aega.

3. Vali asju oma põhigarderoobi jaoks

See punkt käib komplektide kohta. Näiteks võid valget pluusi kanda pükste, teksade ja seelikutega. Sama käib ka klassika kohta, mis iialgi moest ei lähe. Hea kostüüm, kitsas seelik, mustad püksid, sinised teksad jne. Nüüd üleriided: mantlid ja joped. See on kallis lõbu, seetõttu on neid kasulik just allahindluste ajal endale soetada. Jalanõud ja käekotid on veel üks tulus variant. Seda enam, et kevade ootel ei soovi mitte kõik endale talvesaapaid osta — on ju ikkagi kevad varsti käes. Ent just sel ajal on allahindlus nendele kuni 70%. Klassikalised saapad aga sobivad jalga ka järgmisel aastal. Seda enam, et iga aastaga läheb kõik aina kallimaks.

4. Tõmba oma nimekirjast maha ultramoodsad asjad

Moeröögatus pole just kõige targem valik. Kui ostad allahindlusest midagi sellist, siis sa vaevalt sellega kedagi üllatad. Moeteadlikumad on need asjad juba ammu endale hankinud. Niisiis oled lootusetult hiljaks jäänud. Seega jääb sinu ost lihtsalt kapinurka vedelema.

5. Ära osta vales suuruses asju

Enamkantavad suurused ostetakse ilmselt juba enne allahindlust ära. See, mis on järele jäänud, haaratakse lennult. Seetõttu tekib nii mõnelgi kiusatus osta endale mõni asi igaks juhuks. Olgugi et see on numbri võrra väiksem. „Küll ma alla võtan ja mahun juba varsti sellesse kleiti“. Ent elu näitab, et poole aasta pärast pole midagi muutunud ning kleit on endiselt kitsas. Ära siis raiska raha ja ära peta ennast. Maksa üksnes selle eest, mis sulle hästi sobib.

6. Osta parem üks kvaliteetne ese, mitte tervet kuhja rämpsu

Öeldakse ju: „Ma pole nii rikas, et osta odavaid asju“. Võta see ütlus arvesse, et oma raha mitte raisata. Allahindluse ajal paisatakse kaupluste lettidele suur hulk madalakvaliteedilist kaupa. Tavalise hinna eest ei ostaks neid mitte keegi, allahindlusega on aga veel mingigi šanss neist lahti saada. Kaua need vastu ei pea ning peagi on tarvis uuesti poodi minna …

7. Jaga oma jõudu ja raha

Allahindlus võib kesta pikka aega. Ning sellel nö maratondistantsil tuleb rahulikult jagada oma jõudu ning mis peamine — vahendeid. Niisiis, kui allahindlus on 20%, siis tuleks osta väga vajalikke esemeid, eriti siis, kui need sinule suuruse järgi ideaalselt sobivad ning on ka moekad. Hinnad all 50%? Nüüd on tulnud põhiliste ostude aeg. Lõpusirgel, kui allahindlus on juba kuni 70%, tasub osta kalleid variante. Ning veel igapäevaseid asju — pesu, sokke, koduriideid, sukkpükse jms.

8. Käi poodides üksinda

Tõeliselt õnnestunud ostud tehakse vaid siis, kui ollakse kahekesi iseendaga. Kui mees ei ohi kõrval, lapsed ei tiri sind käest mänguasju lunides, sõbratarid ei haara kleiti, mis sulle just meeldima on hakanud … Kokkuvõttes ei tohi mitte miski ega mitte keegi protsessi segada. Ainult nii saad kainelt ja kiirustamata hinnata, kas riided sobivad sulle, kas sa ikka vajad neid saapaid ning kas hind vastab sinu rahakoti sisule.

9. Väldi rahvamassi

Hommik ja argipäevad on poes käimiseks ideaalsed. Pole järjekordi proovikabiinidesse, väljapanekud on korralikult seatud ning müüjatel on aega sinu jaoks. Teisel ajal aga ei tasu minna. Rahvahulgad tormavad ringi, haarates kättejuhtuvaid asju. Sellises kaootilises olukorras on keeruline keskenduda. Seega, kui on võimalus, mine puhkepäevadel „jahile“ varakult, töönädalal aga küsi päev vabaks.

10. Esita endale kontrollküsimus

Küsi endalt, kas sa ilma selle konkreetse esemeta kohe kuidagi hakkama ei saa? Enne kassa juurde suundumist, vaata veel üks kord valitud asjad üle ja arvuta , mis need kokku maksma lähevad. Kas ehmatasid ära, kui summat nägid? Siis jaga kõik kahte virna. Esimeses on need asjad, mida vajad kohe. Teise jäta asjad, „millele tulen homme järele“. Kui järgmisel päeval neid enam ei ole, tähendab, et need polnudki sinu omad. Järgmisel korral leiad paremad.

Allikas: Liza, nr. 2, 2017