1) Inimene loob end ise või lõhub end ise, oma mõttearsenaliga sepistab ta relvad, millega hävitab end; samas kujundab ta vahendid, millega ta ehitab endale rõõmu-, jõu- ja rahupaleed. Õigete valikute ja õigete mõtete rakendamisega ronib inimene rahulolu poole; mõtete kuritarvitamise ja väära rakendamisega laskub ta madalamale tasandil.

2) Olud jagavad inimesele hoope seni, kuni too usub end olevat väliste olude kujundatud, ent kui ta mõistab, et ta on loovjõud ning tema ise saab juhtida oma olemuse varjatud pinnast ja seemneid, millest arenevad ümbritsevad olud, saab temast ta enda täieõiguslik isand.

3) Inimesed ei tõmba ligi mitte seda, mida nad tahavad, vaid seda, mis nad on. Nende tujud, mõttekujutused ja ambitsioonid nurjatakse igal sammul, kuid nende sisimaid mõtteid ja soove toidetakse nende endi toiduga, olgu need siis nurjatud või puhtad.

4) Inimene hakkab ikka ja jälle vastu välisele tagajärjele, kuigi kogu selle aja toidab ja talletab ta oma südames selle põhjust.

5) Inimesed ihkavad kõigest väest ümbritsevaid olusid parandada, kuid pole sugugi nii varmad parandama iseennast.

6) Head mõtted ja teod ei saa iial tuua kaasa halbu tulemusi; halvad mõtted ja teod ei saa iial tuua kaasa häid tulemusi.

7) Pole paremat arsti kui rõõmus mõte, et peletada kehast haigused; pole paremat lohutajat kui heatahtlikkus, et hajutada leina ja kurbuse varjud. Kui elada pidevalt pahatahtlikkuse, küünilisuse, kahtluste ja kadeduse mõtetes, tähendab see, et olete vangistatud enda tehtud kongi. Kui aga mõelda kõigist hästi, olla kõigiga rõõmsameelne ja õppida kannatlikult kõigis head leidma, siis on sellised mõtted taeva väravaks; ning kui mõelda iga päev kõigele elusolevale rahumeelsete mõtetega, saab nende mõtete omanikule osaks rohkesti rahu.

8) Kui jätta sihitus ja nõrkus ning hakata mõtlema eesmärgikindlalt, tähendab see astumist nende tugevate ridadesse, kes näevad ebaõnnestumises ühte täidemineku teed; kes panevad kõik tingimused end teenima ja kes mõtlevad väega, üritavad kartmatult üha edasi ja saavutavad oma sihi meisterlikult.

9) See, kes on alistanud kahtlused ja hirmu, on alistanud ebaõnnestumise. Kõik tema mõtted on liidetud väega ning kõik raskused ületatakse vapralt ja targalt. Tema eesmärgid on õigel ajal kasvama pandud ning need õitsevad ja kannavad vilja, mis ei pudene enneaegselt maha.

10) See, kes saavutab vähe, peab ohverdama vähe; see, kes saavutab palju, peab ohverdama palju; see, kes tahab saavutada kõrgelt, peab ohverdama ohtralt.

Allikas: James Allen “Nii, nagu inimene mõtleb”