1. “Terviseks!”

Paratamatult on kõige tüütumad need inimesed, kes kasutavad iga püha vabanduseks nina täis tõmmata, võõraid musitada-kallistada ja lõpuks pingi alla magama jääda. Nende seltskonnas pole tore ja kantseldamine on kindlasti tüütu — samuti peab pidevalt valvel olema, et purjutaja rooli ei istuks, lõkkesse ei kukuks või midagi ära ei lõhuks.

2. “Ärge magage, mis te magate!?”

Kell on juba pool kuus hommikul ja suurem osa inimesi otsustab voodisse või telki pugeda, et mitte järgmist päeva maha magada. Siis aga ilmub välja üks väsimatu sell ja kamandab kõiki endaga metsa jaaniussi otsima. “Mida sa magad, ära ole igav,” kordab ta kõigile, kes jaaniõhtul haigutada julgevad.

3.“Kuradi sääsed, no kuradi sääsed!”

Jah, me kõik seisame sama koha peal ja siin võib olla meeletult sääski, aga alati on keegi, kes võtab püha kohusena iga viie minuti järel vanduda, ropendada, kätega vehkida ja kõigile kiruda kui palju sääski väljas on.

4. “Ma ei tea, ma ei viitsi… ”

Pole vahet, kas tahate randa jalutada või lõbusaid seltskonnamänge mängida, talle ei sobi miski. Ta lihtsalt ei viitsi mitte midagi teha, vaid eelistab aasta pikimal päeval lõkke ääres kössitada ja vorstijuppi närida. Muidu ei tohiks end sellest nagu segadagi lasta, kuid tihti kipuvad need “peopidurid” solvuma, kui temata kuhugi minna või midagi teha otsustatakse…

5. “Vajan draamat!”

Jaaniöö peaks olema täis rõõmu ja peotuju, kuid on paare, kes otsustavad just siis oma suurimaid tülisid lahendama hakata. Ülejäänud seltskond on siis piinlikus olukorras ja seda pole küll kellelegi tarvis. See kui kutt joob sõpradega ühel pool lõket ja tema kallim kirub sõbrannadega teisel pool, ei ole just teab kui meelelahutuslik viis jaanipäeva veeta…

6. “Kus on mu Romeo?”

Jaaniõhtul leidub alati keegi, kes on võtnud eesmärgiks just sel ööl enda kõrvale kallim leida. Ta flirdib kõigi vastassooesindajatega ja kutsub neid endaga “sõnajalaõit otsima”.

7. “Palju võib juua!?”

Ikka ja jälle sattub peoseltskonda inimesi, kes mingil põhjusel ei joo. Võib-olla on tegu “kaine rooliga”, ehk on tegu raseduse või lihtsalt põhimõtetega. Selles poleks loomulikult midagi halba, kui ta iga õllepudeli avamise peale silmi ei pööritaks ja kõigile ette ei heidaks, et nad nii “purjus” on ja lapsikult käituvad.

8. “Laske mul magada!”

Ta otsustab pisut enne keskööd magama minna, kuid und ei saa ta enne varahommikut., sest järgnevad tunnid veedab ta iga mõne aja tagant aknast või telgiuksest pead välja pistes ja “lärmajaid” korrale kutsudes.

9. “Elu on elamiseks!”

“Hüppame purjus peaga üle lõkke!” “Lähme öösel paadiga järvele!” “Las ma õrritan naabrite koera!” “Lähme autoga maanteele kiirendama!” Jah, elu on elamist väärt, aga milleks siis seda varakult rumalustega lõpetada ja teisigi sellesse kaasata?

10. “Ausõna, ta ei sega kedagi!”

Ta võtab peole kaasa oma väikese lapse ja lubab, et laps ei sega kedagi, kuid millegi pärast peavad ka täismehed sel õhtul Barbiedega mängima, grillvorsti pisikesteks tükikesteks lõikama ja loomi joonistama. Teine variant — kaasa võetakse koer, kes oskab “igati viisakalt käituda”, kuid see koer nõuab siis endale kõikide peoliste lihatükke, haugub lakkamatult ja jookseb lõpuks metsa, nii et jaanipidu lõppeb otsimissalgaga.

11. "Kas süüa on veel?"

Ta tuleb jaanipeole... sööma! Ta ei saa võtta osa seltskonnamängudest, sest tal pole võimalik vahepeal taldrikut käest panna. Enamuse õhtust istub ta omaette lõkke juures ja ajab salatit ja grillvorsti näost sisse. Vahepeal tunneb ta aga ka vajadust seltskondlik olla - siis seisab ta lõbusa seltsonna lähedale ja kuulab nende juttu, ise samal ajal süües. Olles hävitanud kaks kausitäit salatit, kolm kilo liha ja terve leivapätsi, seisab ta endiselt näljase näoga grilli juures ja ootab, et šašlõkk valmis saaks. Muide, tõenäoliselt pole ta ise sel õhtul kordagi grillinud, salatit hakkinud või toidumoonaga panustanud.

12. "Kas sa oled lõpetanud?"

Ei mingit segadust! Ta koristab su musta taldriku ära hetkel, mil viimane amps su suhu jõuab ja seisab väljaulatatud peopesaga kõrval, kui keegi õllepudelit avab, et siis kork kohe prügikasti viia. Kui pidu peaks toimuma tubastes tingimustes, avastad end pidevalt jalgu eest tõstmast, et ta saaks harjaga põrandat pühkida ja kui pidu on lõppenud, pole alles jälgegi sellest, et kunagi oleks üldse mingi pidu olnud, sest nõud on pestud, prügi ära viidud ja lõke kustutatud hetkel, mil keegi julgeb öelda "Peaks vist koju/magama minema... "

13. "Kuule, on sul neid siidreid veel?"

Ta võtab peole kaks väikest siidrit või tagasihoidliku kuuspaki ning joob need ära esimese paari tunniga. Siis koidab talle, et kaasa sai vist võetud liiga vähe märjukest ning ta püüab "ära elada" teiste inimeste jookide najal. Kui keegi hakkab enda rummiga kokteili tegema, palub ta suurte silmadega ühe ka endale teha. Mõni aeg hiljem avastab ta, et teine sõber võiks anda talle paar lonksu oma viinast. Kui keegi on peole võtnud suurema varu siidreid, küsib ta nii muuseas: "Kuule, on sul neid palju vä, raatsid ühe mulle ka anda?"