1. Ilus vaade aknast, +2 aastat

See patsient, kelle palatiaknast avanes ilus vaade, toibus operatsioonist või paranes haigusest kiiremini kui patsient, kelle aknast paistis vaid vastasmaja sein.

Tegelikult ongi ju loogiline, et kui näed aknast midagi ilusat, läheb tuju paremaks ning sa muutud ehk isegi lootusrikkaks.

Kui su aknast ilus vaade puudub, ära heitu. Vaata parem toas ringi — ilu võib avaneda ka n-ö valeaknas. Kas su koduseintel on pilte, maale, riiulitel fotosid sulle olulistest inimestest ja kohtadest?

2. Segamini kodus elamine, -1 aasta
Enamik inimesi tunneb end sõna otseses mõttes halvasti siis, kui nad peavad elama keset segadust. Olgu need siis pesemata nõud, laiali loobitud riided, korrastamata töölaud või maksmata arved. Segadus on igal juhul stressiga seotud ning see omakorda kergitab vererõhku ja sunnib südant kiiremini tuksuma. Hästi tunnevad end sellises segaduses ainult stressihormoonid (adrenaliin ja kortisool).

3. Lemmiklooma eest hoolitsemine, +2 aastat
Test tehti kahe börsimaakleriga: ühel oli koer, teisel mitte. Nagu arvata, oli sel koerata börsimaakleril öökapil rida tabletipurke. Koeraomanik aga alustas ja lõpetas päeva lemmiku silitamisega, käis temaga jalutamas ning kui loom end siis õhtul mõnusalt omaniku jalge juurde räntsakile viskas, tundis börsimaakler, kuidas varbad soojaks läksid ning ka teda valdas rahulolu.

4. Hea seks, +4 aastat
Nii ongi: seks loeb ja mõjub hästi! Regulaarne orgasm (kaks korda nädalas) kaitseb meest võimalike südamehaiguste ja eesnäärme vähi eest. Naistelgi on seks ja süda seotud: rahuldatud naisel on teadlaste sõnul ka tugevam süda.

5. Müratalumatus, -1 aastat
Oled ju kuulnud, et mida enam müra, seda rahutum on su elu. Isegi magades mõjutab akna taga vurav liiklus või linnaosa koertepulm su und ja sedakaudu organismi. Stressihormoonil on hea, sul endal mitte nii väga. Lõppkokkuvõttes võib pidev (ka vaikne) müra mõjuda südamele ja veresoontele.

6. Sündisid naisena, +10 aastat
Naised elavad meestest kauem (ligi 10 protsenti) peaaegu igas maailma riigis.
Geneetika ja keskkond pole ainsad mehe ea mõjutajad. Meeshormoon on tihedalt seotud agressiivsuse ja võiduihaga, mis omakorda ei lase meessool rahulikult vägivallatut ja õnnetustevaba elu elada.

7. Abielu, +7 aastat
Õnnelik abielu tähendab ka vähem muresid — nii majanduslikke kui hingelisi. Pikaaegsed abikaasad toibuvad ka haigustest kiiremini kui üksi elavad eakaaslased.

8. Abielulahutus, -3 aastat
Huvitav on siinkohal teada, et õnnetu abielu ja lahutus on mõlemad samaväärsed. Elumuutus (uus suhe või kurnava abielu lahutus) vähendab loomulikult ja oluliselt stressi…

9. Vale kehahoid, -2 aastat
Vale kehahoid koormab lihaseid ja liigeseid. Kuid küüru tekkimine pole veel kogu ebameeldivus. Ühel hetkel mõjutab koormus ka siseorganite heaolu.

10. Õnnelik olek, +9 aastat
Optimistlikud inimesed elavad tervislikumat elu. Siinkohal meenub optimisti ja pessimisti dialoog:
“Ära muretse, enam hullemaks ei saa minna,” ütleb üks.
“Kunagi ei ole nii halb, et hullemaks ei saaks minna,” ohkab teine.

11. Negatiivne enesehinnang, —4 aastat
Kui sa hoolid endast, siis sa ka hoolitsed enda eest. Lõpptulemusena oledki õnnelikum inimene.

12. Liialt lühike uni, -5 aastat
Sobiv uni algab kuuest tunnist!

13. Usk, religioossus +7 aastat
Enam kui tuhat uurimust räägib usu positiivsest mõjust tervisele. Näiteks on ühes uurimuses kirjas, et need, kes käivad vähemalt kord nädalas kirikus, on parema tervisega ja elavad ligi 35 protsenti kauem kui need, kes kunagi kirikus ei käi. Väidetavalt on usklikel inimestel ka pisut tugevam immuunsussüsteem.

Allikas: tohtori.fi