Valentinipäeva ehk sõbrapäeva traditsioon on omamoodi armas ja kena, kuid märkamatult on sellest päevast saanud pigem kaubanduspüha. Meile püütakse selgeks teha, et mida rohkem me kulutame, seda enam näitame oma kallitele, kui väga me nendest hoolime. Pehmed karukesed, sentimentaalsete sõnumitega kaardid ja spetsiaalselt sõbrapäevaks toodetud nipsasjakesed jäävad ilmselt kõik lihtsalt tolmu koguma, omamata tegelikkuses suuremat väärtust.

Siin on 14 nippi, kuidas tähistada sõbrapäeva:

1. Valmista söödav kingitus. Mis võiks olla toredam, kui maitsev üllatus? Katseta mõnd taimetoitlaste magustoitu. Nii võid kindel olla, et hoolitsed nii enda ja kallima keha eest kui ka keskonna eest.

2. Väldi patareiga muusikat mängivaid sõbrapäevakaarte. See kaart pakub rõõmu ilmselt paariks minutiks, kuid keskkonna jaoks on tegu raskesti ümbertöödeldava tootega.

3. Osta ausa kaubanduse ja vihmametsade sõbralikku šokolaadi. Oled sa suhtes või mitte, ilmselt söövad kõik sõbrapäeval šokolaadi. Kuna kakaoubade tootmine on seotud paljude eetiliste ja keskkonnaprobleemidega, siis eelista toodangut, mis ei kahjustaks ümbritsevat.

4. Tee taaskasutuskingitus. Meisterda ise kodus leiduvatest paberitest, kangast, nööpidest või muust materjalist tore sõbrapäevakaunistus või kingitus.

5. Leia kingitus olemasoleva hulgast. Kindlasti on sul kapis mõni kaunis sall, mida sa pole kunagi kandnud või mõni põnev raamat, mida sa ei kavatse rohkem lugeda — miks mitte kinkida see edasi?

6. Tarbi kohalikku kaupa või teenust. Kui plaanid midagi osta või välja sööma minna, siis uuri välja kohad, kes kasutavad kohalikku toorainet. Toeta pigem neid, mitte mõnd suurt rahvusvahelist kontserni.

7. Osta orgaaniliselt kasvatatud lilli. Kui sa soovid kindlasti lilli osta, siis püüa leida sellised, millel ei ole kasutatud keemilisi taimemürke.

8. Kingi potilill. Veel parem võimalus kui orgaaniliselt kasvatatud lõikelilled, on potilill. See peab kindlasti ka kauem vastu.

9. Osta veini, mis on kasvatatud loodust säästvalt. Otsi pudelilt viidet orgaanilisele ja vihmametsasõbralikule tootele.

10. Kingi ehteid, mis on valmistatud loodussõbralikult. Miks mitte kinkida käsitööehteid, mis on valmistatud meie enda käsitöömeistrite poolt.

11. Saada elektrooniline postkaart. See annab edasi armsa sõnumi ega ei risusta loodust.

12. Kingi kallistus. See paneb nii kallistaja kui kallistuse saaja end hästi tundma ning on tõestatud, et kallistused ja lähedus mõjub tervisele hästi.

13. Ole ka magamistoas loodussõbralik. Kui vajad libestit, kondoome või mõnd põnevat erootilist mänguasja, siis vali selline, mis on valmistatud pidades silmas keskkonnasõbralikkust.

14. Tee midagi toredat. Olgu selleks kas õhtusöök oma emaga või helistamine vanale sõbrale, kellega ei ole ammu rääkinud. Kindlasti suudad sa välja mõelda midagi erilist, et oma armsamatele näidata, et hoolid neist.

Naudi mõnusat sõbrapäeva!