Kui oled kogenud suurt kaotust

Tragöödiaga toime tulemiseks on igal inimesel omad meetodid ja see, et sina leinad teistmood kui su pereliikmed, ei tähenda, et teed seda valesti. Sel ajal pead sa pöörama tähelepanu iseendale ja oma tunnetega toime tulemisele, mitte muretsema selle pärast, et keegi solvub, kui sa tema kutsele eitavalt vastad või keeldud külalisi vastu võtmast.

Kui oled väsinud

Puhkus ei ole parim aeg töötamiseks, sest siis keegi ega miski ei sega. Puhkus on puhkamiseks. Kui oled väsinud, võta aeg maha. Kui võtsid aja maha, lülita telefon välja, telekas ja arvuti unusta üldse ära ning lihtsalt lõõgastu.

Kui oled üle töötanud

Sinust ei ole mitte kellelegi mitte mingisugust kasu, kui oled üle töötanud. Su aju on kinni jooksnud, mõte ei tööta ja oled täiesti kasutu. Tulemus? Sind lastakse lihtsalt lahti, sest tööd kui sellist sa ju ei tee. Mida teha? PUHATA!!!

Kui sul on lapsed

Lastekasvatamine ei tähenda seda, et peaksid ennast saba ja sarvedega nende teenimisele ja kasvatamisele pühendama. Õnnelikul emal on õnnelikud lapsed, pea seda alati meeles. Leia igas nädalas vähemalt paar tunnikest, mil saad tegeleda just nende asjadega, mis sulle kõige meelepärasemad on, olgu see kasvõi magamine või lemmikseriaali vaatamine ilma laste kisata kõrvus. Puhanuna suudad sa oma laste eest palju paremini hoolt kanda ega ärritu iga pisiasja pärast.

Kui sul on juhe koos

Loe nii väsimuse kui üle töötamise punkte veelkord ning lisa siia absoluutne võimetus keskenduda, asjadest aru saada ning oma emotsioone kontrolli all hoida. Et sellest tsüklist välja murda, mine õue, mängi kassi või koeraga, kuula lemmikmuusikat või vaata kasvõi pool tundi aknast välja.

Kui sa oled haige

Kahjuks on Eestis haigeks jäämine täielikuks luksuseks tehtud ning paljud meist ei saa seda endale üldse lubadagi, kuid kui vähegi võimalik, peaksid haigena kodus olema. Teetass kätte, tekk ümber, jalad sinepivanni ja küüslauguvõileib kõrvale + palju und ja juba homme tunnedki end palju paremini.

Kui sa oled ennast unarusse jätnud

Teiste eest hoolitsemine ja teiste vajaduste enda omadest tähtsamaks seadmine on kurnav ja võib lõppeda sinu enda täieliku kokkukukkumisega. Kui sa tunned, et sa tõesti enam ei jaksa, tuleb aeg maha võtta ja iseendaga tegeleda.

Kui sind ära kasutatakse

Teisi aidata on tore ja tekitab hea tunde, aga kohe sel hetkel, kui mõtled, et enam ei jaksa, viitsi, taha, saa, peaksid lõpetama teiste heaks rabelemise ning enda peale mõtlema.

Kui pead langetama väga olulise otsuse

Elutähtsate otsuste puhul pead kuulama ainult oma enda südame häält. Kui süda ütleb, et töö, mida sulle pakutakse, ei ole õige, ära võta seda vastu hoolimata sellest, et kõik teised su ümber arvavad teisiti. Usalda oma sisetunnet, sest ainult sina ise tead, mis on sulle parim.

Kui tunned, et enam ei jaksa

Oled olnud hästi tubli, pingutanud, rabelenud ja möllanud nii, et veri ninast väljas ja nüüd on see hetk kätte jõudnud, kus tõesti enam ei jaksa sammukestki edasi astuda. Ükskõik, milliseid raskuseid elu su teele ei seaks, pea meeles — kellelegi ei anta rohkem, kui ta kanda jaksab! Võta aeg maha, puhasta pea halbadest mõtetest, keskendu positiivsele ja alles siis saad rõõmsalt edasi minna!

Kui sa oled vihane

Vihasena langetame valesid otsuseid, ütleme asju, mida ei oleks pidanud ja mida pärast kahetseme. Kui tunned, et oled nii marus, et tahaks kellegi ära kägistada, tuleb sul kindlasti ruumist lahkuda, leida koht omaette olemiseks, sügavalt sisse ja välja hingata ning rahuneda enne, kui teed või ütled midagi, millest sulle hiljem kahju sündida võib.

Kui tahaksid üksi olla

Mis siis, et sul on õhtuks plaanid tehtud ja oled lubanud sõpradega välja minna. Kui sul selleks tuju pole, siis pole mõtet kuhugi minna — sa rikud ainult teiste tuju ära, kui sõprade seas mossis näoga istud. Või kui lubad teha midagi, mis sulle endale tegelikult üldse ei meeldigi, ei tule sellest midagi head.

Kui võtad elu liiga iseenesestmõistetavalt

Jah, just siis on aeg ennast esikohale seada, vaadata oma elu tõsise pilguga üle ning mõista, kuivõrd vedanud sul on ja kui õnnelik inimene sa tegelikult oled. See kainestab ning toob su kahe jalaga maa peale tagasi, et oskaksid oma elu veelgi rohkem hinnata.

Kui sa pead olema iseenda parim sõber

Mõnikord pead sa endale õlale patsutama siis, kui teised seda ei tee. Enda esikohale seadmine ja oma vajaduste ning tunnete väärtustamine ei tähenda seda, et oled isekas ja sa teistest ei hooli, vastupidi, see tähendab, et sa mõistad enda olulisust ja seda, et kui sa ise ennast ei armasta, ei tee seda ka keegi teine.

Allikas: Madame Noire