Noa Pothoven kirjutas päev enne oma surma Instagramis, et ta küll hingab, aga ei tunne, et ta päriselt elaks. Eutanaasia legaliseeriti Hollandis 2001. aastal ehk samal aastal, kui Pothoven sündis, kuid Deutsche Welle sõnul neiu siiski eutanaasia tegemiseks luba ei saanud.

"See on läbi. Ma pole tegelikult juba nii pikka aega end elusana tundnud, ma olen elus, aga samas mitte... Lähen kohe asja juurde: maksimum kümne päeva jooksul suren ma päriselt," kirjutas Pothoven laupäeval. "Peale aastatepikkuseid lahinguid ja võitlemist, olen ma omadega läbi. Ma pole juba mõnda aega midagi söönud ega joonud ning peale pikki vestlusi ja kaalutlemist otsustasime mul minna lasta, sest see piin on muutunud talumatuks."

Pothoven tunnistas, et ta polnud pikka aega kindel, kas seda oma üheksa tuhande Instagrami jälgijaga jagada, aga ta otsustas seda siiski teha. "Võimalik, et mõndade inimeste jaoks tuleb see üllatusena, kui võtta arvesse ka minu haiglasviibimisega seotud postitusi, aga mul on selline plaan juba pikalt olnud ja see pole impulsiivne."

Noa oli juba varem jaganud läbi sotsiaalmeedia avameelselt seda, kuidas ta võitleb post-traumaatilise stressihäire, depressiooni ja anoreksiaga. Lisaks on tema sulest ilmunud autobiograafia "Winning or Learning", kust ta rääkis detailselt nooruspõlves aset leidnud seksuaalsest ahistamisest ja vägistamistest ning sellest, kuidas ta sellega täna on pidanud toime tulema. Ta oli häbi ja hirmu tõttu juhtunut aastaid varjanud, kuid kirjutas raamatus avameelselt, kuidas teda 11aastasena ühel koolipeol ahistati ning kolm aastat hiljem, kui ta oli 14aastane, kaks meest ta ära vägistasid.

Hollandis võivad alates 12aastased lapsed legaalselt abistatud enesetapu abil surra, kuid arst peab enne kindlaks tegema, kas patsiendi valu on tõesti väljakannatamatu. Hollandi seaduse järgi peab patsient avaldama soovi suremiseks mitmel korral ja teine arst peab nõustuma, et selline otsus on põhjendatud ning seejärel peab ka ekspertidest koosnev kolleegium kinnitama, et kõik nõudmised on täidetud. Pothoveni puhul oli vastus siiski eitav.

Pothoven palus oma jälgijatel mitte proovida teda ümber rääkida. "See on minu otsus ja see on tehtud," kirjutas ta. "Armastus tähendab minu puhul ka lahti laskmist."

Täiendatud 06.06:

Kui esialgse info põhjal levisid jutud, et Noa lõpetas oma elu eutanaasia abil, siis hetkel selle kohta tõendeid ei ole ja see, kuidas noor tütarlaps tegelikult suri, on hetkel veel uurimisel, avaldas The Guardian. Hollandis asuv kliinik, kus abistatud enesetappe läbi viiakse, ei saanud olukorda kommenteerida, aga selleks, et kuulujuttudele lõpp teha, avaldasid nad: "Noa Pothoven ei surnud eutanaasia abil. Ta otsustas oma piinade lõpetamiseks enam mitte süüa ega juua."

Kui sinu peas võtavad võimu mustad mõtted, pöördu abi saamiseks www.palunabi.ee, www.lasteabi.ee või Peaasi.ee e-nõustamiskeskuse poole.