Ma ei käi ülikooli kõrvalt tööl. Jõuan seda teha veel terve elu, keskendun praegu õpingutele ja sellele, et üldse saan aru, mis tööd ma teha tahan. Või äkki üldse veel edasi õppida.

Mind ajab närvi, et minuvanuseid nimetatakse nn lumehelbekeste põlvkonnaks. Arvatakse, et solvume iga asja peale, oleme elukogenematud ja muidu pehmed. Vanemate rahakoti peal muidugi ka! Ma arvan, et need on väga naeruväärsed ja sildistavad hinnangud. Pigem tulebki 20ndate alguses erinevaid asju proovida ning kui emal ja isal on võimalik, siis nad toetavad.

Ma ei häbene tunnistada, et vanemad maksvad mu korteri üüri kinni ning annavad ka muidu taskuraha. Saan koolis väikest stipendiumi, see on ka abiks. Kui ma käiks tööl, poleks õppetulemused kindlasti nii head, et stipendiumi saaksin. Isa ütles, et tema jaoks pole praeguses olukorras probleemi. Rahaliselt on meil kõik korras.

Vanavanemad kritiseerivad

Aga tunnen ikkagi survet, et teen midagi valesti. Näiteks vanaema ja vanaisa on pahased, et ma õpingute kõrvalt tööl ei käi. Olen neile rõhutanud, et lõpetan aasta pärast ülikooli, siis vaatame edasi. Vast lähen juba tööle. Isal on oma IT-firma, saan vajadusel ka seal midagi teha. Kas või aidata näiteks ingliskeelse dokumentatsiooniga (palju on välispartnereid) - õpin ise inglise keelt ja kirjandust.

Kunagiste koolikaaslaste pealt näen, et kohe pärast keskkooli metsikult tööd rabama hakates jäävad koolid pooleli. Pinginaaber läks õppima IT-d, kuid selle kõrval hakkas töötama ka ühes autosid müüvas ettevõttes müügimehena. Teenis väga korralikult ja kool jäigi tagaplaanile. Ta õppis nii vähe, et IT-valdkonnas ta tööd ei saaks, oskusi napib. Üks kooliõde oli pärit vaesemast perest, mistõttu rabas kooli ajal mitme töökoha peal. Öösel ühes baaris ja hoidis vahepeal ka ühe tuttava väikest last. Ka temal jäi kool pooli ja praegu töötab ühes riidepoes teenindajana.

Et vanemad võimalusel aitavad ei ole häbiasi. Ka seda kritiseerivatel inimestel tasuks vaadata laiemat pilti. Pole nii, et kui 18 kukub, siis peaks kohe minema iseseisva elu peale. Ma arvan, et 30 on piir, kus juba kindlasti peaks end ära elatama.

Hea lugeja, mis sina arvad, on see mõistlik, et vanemad peavad üleval ka last, kes juba 20ndates eluaastates?