Austraallanna Tahlia Jade, kahe pisikese tütre ema on enda sõnul elanud pea terve elu väga tervislikult, mistõttu tuli insult talle endale suure ootamatuse ja šokina. Samuti ei esine tavaliselt nii noortel inimestel insulti, aga nagu näha, siis on kõik võimalik.

Ühel õhtul askeldas ta köögis ja hakkas parajasti oma tütrele veeklaasi andma, kui sümptomid endast märku andsid. “Minu esimene mõte oli, et issand jumal, mis toimub. Ma koperdasin tooli otsa, sest mu parem jalg läks täiesti tuimaks ega kandnud mind enam.” Terve tema parem külg läks kiiresti tuimaks, ta ei suutnud enam rääkida ja tema peas kõlas rongipidureid meenutav heli. Tahlia ütleb, et ta arvas sellel hetkel päriselt, et ta sureb.

Sisimas teadis ta kohe, et on läbi elanud insuldi. Kuid haiglasse jõudes ja sellest arstidele rääkides ei uskunud nad teda, sest ta olevat liiga noor. Arstid panid juhtunu stressi süüks. “Paari tunni pärast saadeti mind koju ja soovitati, et ma võiksin psühholoogi juurde minna. Ma olin väga vihane.”

Kuid kõigest tund aega peale haiglast koju saatmist koges austraallanna järgmist insulti, mis jättis terve tema keha vasaku poole mõneks ajaks halvatuks. Alles peale seda tunnistasid arstid, et tegemist on insuldiga. Ja milline õnnetu juhus — kõigest 24 tundi hiljem juhtus kolmas insult.

Tahlia on nüüdseks olnud haiglas jälgimise all, kuid ta kardab õhtuti magama jääda, sest tal on surmahirm.

Noor naine peab kõndimiseks kasutama käimisraami, sest tema vasak kehapool on veel liiga nõrk. Kuid ta peab ennast väga õnnelikuks, et peale selliseid läbielamisi on tema mõistus siiski korras. “Kõige raskem minu jaoks on tütardest eemal olemine. Me ei ole mitte kunagi nii pikalt lahus olnud.”

Oma looga soovib ta kõikidele noortele inimestele öelda, et insult ei juhtu ainult vanadel inimestel. Ka tema poleks kunagi uskunud, et saab 27aastaselt insuldi.

Insuldi sümptomid, mille ilmnemisel peaks kiiresti reageerima:

  • Halvatustunne kätes/jalgades
  • Meeletu väsimus mitte millestki
  • Raskused rääkimise või kirjutamisega
  • Raskused neelamisega
  • Tuim õlavalu, mis ei näi mööduvat
  • Tõsised mäluprobleemid

Allikas: DailyMail