Paljud meist mõistavad alles aastate pärast, kui oluline on õigel ajal tundma õppida oma ebatäiuslikkust ning armastada oma lähedasi. Kui tähtis on valida tee, mis meid õnnelikuks teeb, võidelda selle eest, mis näib peamine ning nautida elu. Lihtsalt sellepärast, et see on ainus ning seda korrata ei ole võimalik. Pole vaja ootama jääda „sobivat hetke”, tuleb asuda tegutsema!

  1. Tee teoks oma unistused. Sa unistad viiulimängust või tahad lenduriks saada. Ometi veenad end pidevalt, et ei tohi mingi „jama” pärast aega kulutada. Vananedes ei kao soovid kusagile, aeg on aga mööda lastud. Lase oma unistustel täituda.

  1. Reisi. Vaevalt usutav, et sa 70-aastasena lähed seljakotiga kaugeid maid avastama või autoga mööda Euroopat sõitma. Sellised matkad on noorte jaoks. Tähendab, ei ole vaja pikemaks ajaks edasi lükata just selliseid ettevõtmisi. Turismireis Prahasse võib oodata.

  1. Õpi enese eest hoolitsema. Mida varem sa sellega alustad, seda kauem kestab sinu noorus. Ning asi pole siin üldsegi mitte kortsudes, vaid organismi üldseisundis. Sinu organism on sulle tänulik regulaarse ja õigeaegse hoolitsuse eest. Otsi „oma” kreeme, „oma” sporti ja „oma” dieeti.

  1. Võta end sellisena, nagu oled. Targad inimesed ütlevad, et õnn on iseloom ja ei midagi enamat. Loomulikult on sinul, nagu ka kõikidel teistel, puudused, ent ka väärtustest pole loodus sind ilma jätnud. Võta end just sellisena, nagu oled, armasta oma nina ja oma kalduvust raha tuulde loopida. Lõputu enesega rahulolematus võtab su elult rõõmu, vabaduse ja harmoonia.

  1. Võta osa heategevusest. Osavõtt sotsiaalsetest projektidest avardab suurepäraselt silmaringi ning lisab su elule täiust. Mida noorem sa oled, seda enam kasu saad sa tuua. Lisaks saad tänu oma tegevusele tulevikuks tunde, et oled vajalik. See aga on oluline eranditult kõikidele eakatele inimestele.

  1. Lõpeta pidev arvestamine teiste arvamusega. Küsimus: „Mida teised minust mõtlevad?”, takistab paljusid suurepäraseid algatusi ning rikub nii mõnegi saatuse. Mis vahe siin on, mida hakkab sinust mõtlema naabrinaine või poemüüja? Teiste inimeste arvamus ei tohiks mõjutada sinu elu. Vastasel juhul muutud sa küpses eas ise torisevaks ja mitte millegagi rahulolevaks vanainimeseks.

  1. Õpi keeli. See pole selle nimekirja mitte just kõige põnevam punkt. Samas on see üks kõige kasulikumatest. Mida vanemaks sa saad, seda kehvemaks jääb sinu mälu ja seda raskem on õppida keeli. Ilma nendeta aga meie ajal enam hakkama ei saa.

  1. Muretse juhiload. Loomulikult võib ka pensionil olles õppida autot juhtima. Ent, mida noorem sa oled, seda kiiremad on sinu reaktsioonid, seda lihtsamalt omandad oskused. Isegi kui sul hetkel polegi autot, ei ole juhiluba kunagi ülearune. Välismaal olles saad sa alati rentida auto ning sõita sellega, kuhu hing ihkab.

  1. Tee endale selgeks oma hirmud. Meil kõigil on omad hirmud ning see on normaalne, sest just nii töötab enesesäilitamise instinkt. Ent mitte kõik hirmud pole ühtviisi kasulikud. Mõned neist on lausa kahjulikud. Kui sa tavaliselt kardad alustada mingi uue asjaga ning närveerid pidevalt, siis oledki „teistest kehvem”. Et seda ei juhtuks, tuleb koguda veidi „julgust”. Jah, selleks on vahel vajalik tõsine töö enese kallal ning võimalik, et ka psühholoogi abi. Selle eest saab sinust aga tõeliselt julge ja otsusekindel inimene veel enne seda, kui hirmud jõuavad rikkuda su elu.

  1. Õpi tantsima. Pole üldse tähtis, milliseid tantse — valssi, flamencot, kõhutantsu või tangot. Kõik need tantsud aitavad naisel liikuda erilise graatsiaga ning kuni vanaduseni võluda mehi. Isegi siis, kui sul pole erilist rütmitunnet, tasub ikkagi proovida. Tantsimine arendab kõiki lihasgruppe, kujundab kauni kehahoiaku ning, mis on samuti oluline, õpetab sind uhkelt ja enesekindlalt meestele silma vaatama!

  1. Armasta oma vanemaid. Oled sa solvunud vanemate peale? On mõttetu olla vihane ja üritada välja selgitada suhteid. Ega teisi vanemaid sa ju niikuinii endale ei saa. Tähendab, tuleb neid võtta ja armastada just niisugustena, nagu nad on. Muide, selline suhtumine parandab sinu enda suhteid oma isiklike lastega.

  1. Planeeri enda jaoks fotosessioon. On ju tore kunagi lastelastele jutustada, kui ilus sa olid nooruses. Ent parem on siiski varuda dokumenteeritud tõestusi. Las näevad siis, milline kaunitar nende vanaema oli! Kuigi — miks „oli”? Ta on ju praegugi ilus.

  1. Korralda tüdrukuteõhtuid. Pole midagi nendest lõbusamat. Ent mida vanemaks te saate, seda keerulisem on teil leida aega sellisteks ettevõtmisteks. Mööduvad aastad ja sa hakkad puudust tundma nendest lõbusatest ja muretutest kohtumistest. Ürita hoida seda mõnusat traditsiooni kuni vanaduseni. Alustada tuleks just nüüd: käige kohvikutes, sõitke koos paariks päevaks puhkama, külastage spaasid …

  1. Õpi endale andeks andma. Jah, vahel teed sa tõepoolest vigu. Kõik teevad. Ent isiklikud prohmakad näivad katastroofidena. Aga ega ju midagi sellist, mida parandada ei anna, ei juhtugi. Anna endale andeks kõige eest ja korraga, siin ja praegu, homme ja kolme aasta pärast. Pidev süütunne tekitab ohtlikku depressiooni. Mida vanem sa oled, seda rohkem pretensioone esitab sulle sind ümbritsev maailm. Kui sa ei õpi endale andestama nooruses, ei tee sa seda mitte kunagi.

  1. Lepi oma vanusega. „Õnne iga” ei ole tingimata muretu noorus. Selleks võib saada ükskõik milline eluperiood. Mida varem me seda endale teadvustame, seda õnnelikum ja vabam on meie elu.

  1. Tee oma unistuste remont. Jah, võimalik, et sul ei jätku veel raha kõikide oma disaineriideede realiseerimiseks. Aga ära jää ootama — tegutse, hoia kokku, joonista imepäraseid eskiise ning lõpuks tee kõik teoks. Küpses eas sa vaevalt julged seda kõike ette võtta.

  1. Hinda seda, mis sul on. Tavaliselt me mõtleme sellele, mida meil ei ole, mida me pole saavutanud. Kui teeks aga vastupidi. Sa oled õnnelikult abielus. Sul on kaks tütart ja koer. Oled reisinud kümnes riigis. See on ju suurepärane!

  1. Korja raha. Mida varem sa õpid oma eelarvet oskuslikult planeerima, seda suuremad on šansid, et sul tuleb täiuslik elu ning sa ei hakka rahaliselt mitte kunagi mitte kellestki sõltuma.

  1. Kogu mälestusi. Kogu hoolikalt oma elu arhiivi. Ära ole laisk, vaid sea fotod albumitesse ning kirjuta kuupäevad juurde. Need on sinu mineviku visuaalsed tõendid. Kui hiljem albumeid lehitsed, saad kohe aru, mis on sinuga juhtunud. Eks see ole ka ilusa vanaduse tingimuseks.

  1. Eksperimenteeri oma välimusega. Kui tahad juukseid värvida, pikad juuksed lühikeseks poisipeaks lõigata või huvitavat meiki proovida, siis nüüd on selleks just õige aeg. Peamine, et sinu eksperimendid oleksid hästi läbi mõeldud ja taastatavad.

  1. Raja aed. Kas unistad oma isiklikust lilleaiast, ent veel ei saa sa seda endale lubada? Kasvata rõdul roose. Ära oota sobivaid tingimusi — istuta lilli, maasikaid ja basiilikut. Need kasvavad igal pool hästi.

  1. Õpi oma soovidest rääkima. Sinu arglike vihjete põhjal ei saa sinu mees kunagi aru, millest sa tegelikult unistad. Ära arvesta teiste tundlikkuse ja empaatiavõimega ning ära arva, et tagasihoidlikkus on sinu peamine voorus. Sõnasta täpselt ja selgelt oma soovid ja palved.

  1. Leia oma „meistrid”. Iga naine vajab oma juuksurit, kosmeetikut, günekoloogi ja hambaarsti — spetsialiste, keda ta täielikult usaldab. Mida varem sa nad leiad, seda lihtsam on hiljem vanuselisi probleeme lahendada. Regulaarne spetsialisti juures käimine aitab suure tõenäosusega ennetada mitmesuguseid ebameeldivusi.

  1. Moodusta lähedaste ring. Pere on meie elu kõige tähtsam osa, ent elada ilma sõpradeta oleks väga igav. Aja jooksul muutub sõbrunemine aina keerulisemaks. Seetõttu hoia oma vanu sõpru. Ole nende vastu tähelepanelik, väärtusta nendega suhtlemist ning ole nende kõrval rasketel hetkedel. Samuti suhtutakse siis ka sinusse.

  1. Leia meeldiv töö. Paraku ei ole töö mitte alati meeldiv. Seni, kuni pole võimalik seda vahetada, ürita aru saada, mida sa tegelikult tahaksid teha. Pühenda oma hobidele palju aega, loe vastavasisulisi raamatuid, mine kursustele. Nii võib tekkida võimalus, et kunagi saab sinu hobist tõeline töö. Samas võid sellega tegeleda kuni vanaduspäevadeni välja.

  1. Õpi „ei” ütlema. Kui tahad ise oma elu juhtida, tuleb õppida keeldumist. Sa ei ole kohustatud tegema seda, mis pole sulle kasulik, ei sobi või sa lihtsalt ei taha seda. „Ei” öelda on raske vaid esimestel kordadel. Selle eest on pärast palju lihtsam ja kergem elada. Sa tunned uhkust ja enesekindlust, kuna oled nüüd ise oma saatuse peremees.

  1. Tunne oma isiklikku seksuaalsust. On asju, mida saab teha vaid nooruses. Küllap sul on fantaasiaid, mida häbened teoks teha. Jäta häbi! Kui sa ei otsusta praegu, siis ei juhtu seda mitte kunagi. Tegutse!

  1. Õpi andestama. Endasse kogutud solvumised tekitavad varaseid kortse ning põhjustavad neuroose. Ent kõik ju eksivad. Seega, et saavutada harmoonilisi suhteid maailmaga, tuleb õppida andeks andmist.

  1. Kuluta hulk raha oma unistuste kleidi ostmiseks. Iga naine seisab kord valiku ees, kas osta või mitte oma unistuste kallis kleit, kott, kasukas … Ent kaugeltki mitte igaüks ei raatsi kulutada selleks nii suurt summat. Aga asjata! Kuni sa saad endale lubada kübeke kergemeelsust, tuleb seda ära kasutada. Pole ju teada, kas kunagi veel selline võimalus avaneb. Ja pealegi peavad ostud ostjat rõõmustama.

  1. Veeda aega koos kogu perega. Perekondlikud lõunad koos vanavanemate ja tädide-onudega pole just kõige rõõmsam üritus maailmas. Kui me aga teadvustame endale, et tugevad sugulussidemed on meie tagalaks, muutub meie elu sellest lihtsamaks. Kas perepidudel on igavavõitu? Võta siis nende organiseerimine enda peale ja korralda nii, et kõigil oleks hea. Muide, 40-50 aasta pärast hakkavad sulle külla tulema sinu järgnevad põlvkonnad.

Allikas: Domašni
Otšag