5 miinust
1.Haprad luud
Kofeiin soodustab kaltsiumi väljaviimist organismist ning takistab selle omandamist soolestikus. Et kompenseerida ühe tassitäie kohvi efekti, peab toiduga saama täiendavalt 50 mg kaltsiumi (selline hulk sisaldub näiteks 15 g praetud mandlites või 1/2 klaasis keedetud põishernestes). Kofeiin stimuleerib ka teiste kasulike mineraalainete ning mikroelementide väljaviimist organismist, sealhulgas raua, magneesiumi, fosfori, kaaliumi ja naatriumi.
2.Tüsistused raseduse ajal
Arvatakse, et kohv võib olla viljatuse, nurisünnituste, enneaegsete sünnituste ning imikute äkksurma sündroomi põhjustajaks.
On kindlaks tehtud, et 6 ja enam tassi kohvi suurendavad nurisünnituse riski kaks korda. Kuigi siin on mõndagi ebaselget, on siiski tõsi, et kofeiin tungib kergesti läbi platsenta, samuti satub see rinnapiima. Seetõttu on rasedatel ja rinnaga toitvatel emadel parem kohvist hoiduda.
3.Ohus on süda ja veresooned
Kofeiin paneb südame kiiremini lööma ning tõstab vererõhku. Ometi kutsuvad selle efekti tagajärjed teadlastes esile erinevaid mõtteid. Ühed arvavad, et kuna sagenenud südamelöögid ning kõrgenenud vererõhk omavad vaid lühiajalist toimet, siis ei saa kofeiin olulist kahju südame-veresoonkonnale põhjustada. Teised arutlevad teisiti: kui lugeda ära, mitu tassitäit kohvi selle austaja oma elu jooksul ära joob, siis osutub summaarne täiendav koormus südamele vägagi oluliseks. Kolesterooliprobleemid tekivad ilmselt vastavalt sellele, millist liiki kohvi juuakse. Tavalises kohvikannus või presskannus valmistatud kohv sisaldab kahte õlijast ainet – kafestooli ja kaveooli, mis soodustavad veres “halva” kolesterooli hulga suurenemist. Filtriga kohvimasinas valmistatud kohvis need ained puuduvad.
4.Unetus
Kohv võib põhjustada unehäireid. Kuid nii, nagu ka eelmisel juhul, on need ajutise iseloomuga. Uuringute andmetel magasid isegi kõige kirglikumad kohvijoojad kauemini ja sügavamini siis, kui nad olid ilma jäetud oma lemmikjoogist. Et hästi magada, soovitavad mõned eksperdidi loobuda kohvist vähemalt 6 tundi enne magamaheitmist.
5.Kofeiinivaba kohv – kantserogeen?
Kohvi negatiivset mõju tervisele seostatakse kõige sagedamini kofeiini toimega. Tähendab tuleb üle minna kofeiinita kohvile? Kahjuks on ka sellel omad puudused. Et eemaldada kofeiini, töödaldakse kohviube keemiliste lahustajatega, mille ohutus kutsub juba pikka aega esile kahtlusi. Alles hiljuti tunnistati ametlikult, et üks sellistest lahustajatest – metüleenkloriid - on kantserogeen, st võib põhjustada vähki haigestumise. Kofeiini eemaldamisel jäävad kohvisse lahustaja jäägid, mis võivad tervisele veelgi kahjulikumad olla.