Kui me peame endas kinni viha teise inimese vastu siis jõuab see viha mingil määral ka väljapoole, aga eelkõige lõhub ja lammutab vihapidajat ennast. Viimasel ajal ongi minu juurde sattunud teraapiaseanssidele palju selliseid inimesi, kes vaevu uksest sisse saades on juba pisarates. Nende inimeste hingevalu on tihti olnud tingitud andestamata jätmisest oma vanematele, õdedele-vendadele, lastele, elukaaslastele, sõpradele, tööandjatele ja muidugi ka iseendale.

Iga asi, sündmus, teine inimene, kõik mida me oma elus kogeme saab sinna tulla ainult siis, kui inimesel endal on sisemuses miski, mis selle konkreetse elukogemuse enda ligi tõmbab. Inimene võtab seega kõige eest, mis tema ellu tuleb, täieliku ja sajaprotsendilise vastutuse. Ka nende asjade eest, mis on näivalt väljaspool. Näiteks see, mida näeme või kuuleme teistega juhtuvat on mingil moel seoses meie endaga — muidu me seda ei paneks tähelegi. Kui negatiivseid või positiivseid asju sina märkad, võid hiljem edasi mõtiskleda. Kui me suudame mõista, et kõik on meis endas kinni saame lõpetada ka endale probleemide tekitamise. Siinkohal tulebki appi andestamine, mis on teadvustamine ja teadvustamine on tarkus.

Andestamine mõjub vabastavalt kõikidele, kes on sellega seotud. Eriti oluline on andestamine inimeste vahel, kellel on ühised lapsed või perekonnasidemed. Sest jättes andestamata kannatavad paratamatult selle tõttu ka teised seotud perekonnaliikmed. Andes teisele inimesele andeks teiseneb vihaenergia puhtaks valguseks, armastuseks, kaastundeks ja püsivaks meelerahuks. Olemine haiget teinud inimese suhtes muutub lihtsalt neutraalseks.

Öeldakse, et andestamine paneb alati tundma kerge ja vabana justkui oleks sattunud vihmasajust täiesti uude, päikesepaistelisse päeva. Nii see ongi. Andestamine tähendab lahtilaskmist minevikust, lastes endast minna sellel, mida sa enam oma ellu ei vaja. Ja sealjuures ei pea teise inimese halba käitumist sinu suhtes läbi sõrmede vaatama, seda kuidagi õigustama. Mis on olnud, seda tagasi ei keera. Aga millise tuleviku valid sa endale nüüd? Kas tahad vireleda ja joosta arste mööda püüdes leida leevendust üha üles kerkivatele terviseprobleemidele, mis tihti on seotud vereringe, vererõhu ja südamega ja vananedes aina süvenevad? Või soovid rahuldustpakkuvat ja õnnelikku elu, kus iga hetk on nauding ja õnnistus, olles terve, elurõõmus ja heas vormis? Lihtsalt andesta oma südames kõikidele neile kelle vastu sa vimma pead. Aga…

…kuidas? Olen märganud, et tihti tekib inimestel sama probleem — nad ütlevad, et lihtsalt ei oska või ei saa andeks anda. Aga andestada on vaja vaid tahta ja see sügav tahe peab tulema inimese enda seest. Tõeline andestus tuleb siis, kui sa julged olla nõrk. Kui sa julged oma hinge valu taas läbi kogeda ja elada selleks, et saada vabaks.

Allikas: Elumuutjad.ee