Uurijad usuvad, et armumine esimesest pilgust on tõesti võimalik, kuna pärast õige inimese ilmumist vaatevälja võtab aju üleujutamine eufooriat tekitavate kemikaalidega aega vaid loetud millisekundid, vahendab The Daily Telegraph.

Esimene armutunne stimuleerib aju tosinat eri piirkonda, millega vallandatakse organismi “hea tunde kemikaale” nagu dopamiin, oksütotsiin, adrenaliin ja vasopressiin, selgus New Yorgis tegutsevas Syracuse’i ülikoolis läbi viidud uurimusest.

Samad kemikaalid vallanduvad kokaiinidoosi manustamisel, mis tähendab, et armumistunne on sarnane tolle karmilt keelustatud uimasti mõjudele.

“Tulemused kinnitavad armumisprotsessi teaduslikke aluseid, ent tõstatavad samas ka küsimuse, kas armub süda või hoopis aju,” ütleb uurimust juhatanud professor Styephanie Ortigue. “Mina ütleksin, et aju, ehkki ka südamel on oma roll, kuna armastuse kontseptsioon moodustub nii alt üles kui ülalt alla, ajust südamesse ja vastupidi kulgevatest protsessidest.”

Samuti näitas sama uurimus, et eri tüüpi armastused mõjutavad aju eri osi. Tingimusteta armastust — nt ema ja lapse vahel — käivitavad ühised ja erinevad ajupiirkonnad, kaasa arvatud keskaju.

Kirglikku armastust sütitavad nii tasuga tegelev ajupiirkond kui kõrgema järgu kognitiivseid funktsioone, nt kehakuvandit haldavad assotsiatiivsed kognitiivsed ajupiirkonnad.


Jälgi Forte teadusuudiseid ka Twitteris!