Kõik see on seotud armastatuga, aga teadlased kinnitavad, et tegemist ei ole millegi muu kui bioloogiaga.

See keha ja meeli haarav hullus, mida me nimetame seksuaalseks külgetõmbeks, saab alguse meie ajus olevast tillukesest molekulist fenüületülamiinist (PEA), mis põhjustab kõrgendatud meeleolu ja eufooriat.

PEA paikneb rohkem kui 100 miljardi närviraku lõpmes, aidates impulssidel liikuda ühest neuronist teise. Loodusliku erutaja kõrval on PEA ka amfetamiin, mis ujutab meie aju üle "heaolukemikaalidega", mida Rutgersi ülikooli antropoloog Helen Fisher nimetab "looduslikuks mõnuaineks".

Oma raamatus "Armastuse anatoomia" ("Anatomy of Love") väidab Fisher, et külgetõmme ujutab aju tundekeskuse üle PEA-ga.

Me tunneme seksuaalset külgetõmmet, kui aju tundekeskuse neuronid küllastuvad, olles mõjutatud PEA-st ja teistest ajukemikaalidest. "See teooria võib osaliselt seletada seda, miks armastajad on nii energilised ning suudavad üleval püsida kogu öö, jagades eufooriat, optimismi ja armastust," kommenteeris Fisher.

Nii nagu mistahes mõnuaine võib ka armastus saada harjumuseks. "Suhte alguses aju vastavad osad erutuvad, läkitades mööda organismi mõnuaineid, mis muudavad meid kiiresti sõltlaseks," kommenteeris Huntingtoni terapeut Susan Anderson.

Aga see pakitsus, mida te tunnete? Samuti keemia, väidab Chicago neuroloog Alan Hirsch. Oksütoksiin ja muud hormoonid kutsuvad ette muutused erinevates organites ja keha süsteemides, stimuleerides erogeenseid tsoone.