Batuudil võivad lustida kõik lapsed, kel vähegi jalad kannavad, kinnitab batuutide Eestisse tooja Ardi Kadanik. Ja muidugi tunnevad sellest rõõmu ka emad-isad. Kas teadsite, et 10 minutit aktiivset hüppamist annab sama suure koormuse kui pool tundi jooksu?

Ardi Kadanik paneb südamele, et mudilastega peab olema eriti ettevaatlik, sest neil tekib batuudil kohe üks tore mäng: vanemad lapsed hakkavad väiksemat vetruval alusel taga ajama ja tema jookseb suvalises suunas eest ära… ning võibki alla kukkuda. Maha prantsatamise eest päästab vaid turvavõrk. Turvavõrgu vajadus muutub tagasihoidlikumaks siis, kui lapsel on vanust juba 6–7 aastat.

Kadanik rõhutab, et päris kindlasti ei ole batuut riistapuu, kuhu vanemad saaksid lapsed jalust ära mängima saata, kui endal tekib soov rahulikku grilliõhtut veeta. Seda mitmel põhjusel. Esiteks hakkavad batuudiomanikud teistele lastele kindlasti oma oskusi näitama, muutuvad ülemeelikuks ja nii kaob ohutunne sootuks. Teiseks tahavad lapsed otse loomulikult mitmekesi batuudile ronida. See peaks aga olema rangelt keelatud!
„75% kõikidest batuudiõnnetustest juhtuvad seetõttu, et batuudil on korraga rohkem kui üks laps. Arvatakse, et kui ostetakse turvavõrk, siis see hoiab ära kõik vigastused. Tegelikult päästab turvavõrk ainult batuudilt maha kukkumisest, kokkupõrke vastu see ei kaitse. Kui lapsed on kolme-neljakesi batuudil, võib kindel olla, et varsti tuleb keegi sealt nuttes maha,” teab Kadanik.

Paraku on sagedased nii küünarvarre- ja sääreluumurrud kui ka hüppeliigese vigastused, tihti saavad viga hambad ja pea. Müüja toob näite omaenda kodus juhtunud õnnetusest. „Õde ja vend hüppasid peal. Tütar kukkus saltot tehas batuudilt maha, kaotas tasakaalu, kukkus batuudi poole tagasi ja lõi esihambalt tüki välja. Sellised õnnetused ongi väga tavalised,” nendib ta.

Pisut turvalisemad on suurema läbimõõduga ümmargused batuudid. Mida suurem on batuudi läbimõõt, seda väiksem on oht kukkudes vigastatud saada. Kes sel kevadel batuudiostu peale mõtleb ja kel aias vähegi ruumi on, soovitab Kadanik muretseda 4,3 m läbimõõduga batuudi. „Sellel on läbimõõdu ja vedrude jäikuse suhe optimaalne, sellise suurusega batuut oma 96 vedruga ja 21,5 cm vedrupikkusega on maailmas kõige enim müüdud mudel. See sobib tervele perele,” kinnitab müügimees.

Kui koju on soetatud korralik batuut, ei peakski sellega muid muresid peale hüppaja turvalisuse enam väga palju olema. Puruneda see nii kergesti ei tohiks ja vastu peaks pidama hea mitu aastat. Muidugi, kui kevadel batuut garaažist uuesti aeda viia, võiks üle vaadata, ega vedrud pole välja veninud ja et serva pehmendus oleks korralikult paigas. Silma võiks visata peale ka õmblustele, kas need mitte kulunud pole.

Batuuti ostes pööra tähelepanu järgmistele omadustele:

Turvamatt
Hüppaja turvalisusele mõeldes on väga tähtis piisavalt tugev turvamatt äärel. See varjab raami ja vedrud, mistõttu ebaõnnestunud hüpped turvamatile ei vigasta hüppajat. Pööra tähelepanu turvamati paksusele, et poleks äärele tõmmatud ainult riideriba. Õige turvamatt on nii lai, et õmblused ja kinnitused jäävad selle alla varju.

Vedrud
Vedrude venivus, eelpinge ja jäikus on batuudi hüppeomaduste tähtsaimad tegurid. Pikemate vedrude ja nende suurema eelpingega saavutatakse batuudil parem põrge.

Raami tugevus
Batuudi teraskonstruktsioon on seda tugevam, mida suurem on batuudi läbimõõt. Raskem batuut on tugevam. Keevituskvaliteet mõjutab raami vastupidavust.

Õmblused
Batuutide nõrgim lüli on enamasti õmblused. Kontrolli, kas hüppematt on kinnitatud klambrite ja neetidega või õmblustega ja mitmekordne on õmblus. Neetidega kinnitused rebenevad juba umbes aastaga. Õmblus läheb puruks liigse UV-kiirguse tõttu ning tavaliselt puruneb see siis, kui keegi batuudil hüppab. UV-kiirguse kaitseks on võimalik kasutada spetskatet. Kodune batuut peab kauem vastu, kui sellel hüpata paljajalu või võimlemissusside, mitte tänavajalatsitega.

Materjalid
Kvaliteetse batuudi terasosad on galvaniseeritud. Samuti tuleks tähelepanu pöörata turvamati ja hüppemati materjalile ning ilmastikukestvusele.

Hind
Kvaliteetne batuut koos turvavõrguga maksab umbes 5000–6000 krooni — siis võib olla kindel, et juba järgmisel aastal ei pea uut ostma. N-ö isalt-pojale kestvad batuudid koos turvavõrguga maksavad ligikaudu 10 000 krooni.

Batuudi teraskonstruktsioon on tihti seda tugevam, mida suurem on batuudi läbimõõt. Ümar batuut tsentreerib hüppajat paremini, neljakandilise batuudiga on oht, et valesti ääre peale kukkunu viskab batuut pealt maha, mitte keskele tagasi.