26aastane Liis oli harjunud igal hommikul tööle minnes kõrvaklappidest muusikat kuulama, et enne tööpäeva iseenda seltsis mõned lõõgastavad hetked veeta. Naise igapäevase harjumuse lõpetas ebameeldiv vahejuhtum: “Olin nii-öelda omas mullis, kui minu ette ilmus mees, kes hakkas mind tühja koha pealt sõimama. Tarretusin ehmatusest! Muusika oli blokeerinud kõik ümbritseva ja ma ei märganudki seda hirmuäratavat inimest endale lähenemas.” Kummaline solvaja jalutas küll minema, kuid Liis ei unusta seda õudset tunnet kunagi: “Mul vedas, et asi piirdus vaid sõimuga.
Ma polnud kunagi varem mõelnud, et muusika kuulamine võib mind ümbritsevast keskkonnast nii ära lõigata,” räägib naine.

Loe Cosmo veebruarinumbrist:

• Katherine Heigli hea elu

• Milline staar sind inspireerib?

• Eelmise aasta 100 parimat seksinippi

• Kuu kompu: Lauri Pihlap

• 7 seksikat põhjust reisida ja üks eriti kuum, et jääda

• Kevad 2012 meigitrendid

• (Seksi)lelulugu

• Aeg, mil olla armukade

• Cosmo toimetajate enesekindlusnipid

• Toibu tagasilöökidest

Põhja prefektuuri ennetusteenistuse juht Kristel-Liis Kaunismaa rõhutab, et iga kõrvaline tegevus, mis hajutab tähelepanu ja keskendumisvõimet, võib seada inimese ohtu ning muuta ta kurjategijale kergemaks saagiks. “Vargad on kahjuks väga leidlikud ja oskavad tabada hetke, mil meie tähelepanu on hajunud. Samuti on kõrvaklappidega muusikat kuulavatel või telefoniga rääkivatel inimesed sõiduteed ületades suurem oht sattuda liiklusõnnetusse.”

Purjus tüdruk = kerge saak

27aastane Jaanika ei ole uhke õhtute üle, mil joodud veinikogus on hägustanud tema mälestust koduteest. “On olnud pidusid, mille lõppedes olen jala koju läinud, kuna taksot polnud saada. Kainena ma nii ei teeks, vaid mõtleks riskidele, mis öistel tänavatel varitsevad,” räägib naine.

Kaunismaa rõhutab, et tänaval liikudes tuleb olla igal ajal tähelepanelik. Ja ka alkoholil on vägivallastseenidega üsna otsene seos, jätkab ta. “Alkoholi tarvitanu oht sattuda sõnelusse või langeda kuriteo ohvriks  on suurem kui kainel inimesel. Alkoholi mõju meeltele väljendub ini-mese üldises käitumises — kaovad  tavapärased piirid, tähelepanuvõime ja koordinatsioon. Inimene on julgem ja sõnakam, sageli ka agressiivsem, see aga võib viia konfliktidesse ja jõuda füüsilise vägivallani. Alkoholijoobes naistel on kindlasti suurem oht sattuda seksuaalkuritegude ohvriks.”

Politsei soovitab öisel tänaval võimalusel mitmekesi liikuda. Kaunismaa annab nõu vältida kõrvalisi
pimedaid tänavaid ja jalutamise asemel võtta hoopis takso või kutsuda keegi tuttav autoga endale järele. “Kui siiski tuleb pikem jalutuskäik ette võtta, on mõistlik varustada end elementaarsete abivahenditega, näiteks telefoniga, et ohu korral abi kutsuda. Erivahenditest võiks kaasas kanda pipragaasi, mille käsitsemine tuleks aga enda ohtu seadmise vältimiseks põhjalikult selgeks teha. Kui tegemist on peomeeleolus inimestega, on mõistlik, et seltskonnas viibiks ka “kaine grupijuht”, kes peolistel silma peal hoiaks.”

Usalda oma kõhutunnet

Probleeme on lihtsam vältida, kui sa pole hajevil. 24aastane Monika otsustas veeta oma vaba päeva erinevates kaubanduskeskustes šopates. “Ühel hetkel tundsin, et keegi käib mul sabas. See mees jälitas mind poest poodi,” meenutab naine. “Kui silmanurgast nägin, et jälitaja vaatas hetkeks mujale, läksin kiiresti peitu ja tulin välja alles siis, kui olin veendunud, et ta on läinud.”

Riskisituatsioonides on oluline kontrollida oma kehakeelt. “Ohtu vältiva inimese kõnnak on sirge ja ladus. Kui sellele vaatamata satud siiski konfliktsesse olukorda, on alati targem provotseeriva tülinorija käitumisega mitte haakuda. Kui aga konflikt tekib, siis parim lahendus on helistada politseisse,” ütleb Kaunismaa. Samuti ütleb ta, et kunagi ei maksa astuda võitlusse, mille tulemuses sa päris lõpuni kindel pole. “Pigem tasub teha võimalikult palju lärmi ja võimalike möödujate tähelepanu äratada, selline käitumine peletab sageli ründajal kurjad mõtted peast. Loomulikult on kasu igast enesekaitsetreeningus õpitud võttest või kaitsevahendist, kuid seda vaid siis, kui inimene oskab neid ka reaalselt kasutada. Väriseva käega lastud pipragaasi juga ei pruugi sugugi soovitud suunas lennata, pigem võib siis ründajal tekkida võimalus olukorda enda kasuks pöörata.”