Erich von Däniken ning Zecharia Sitcin väidavad, et muistsed egiptlased olid liiga primitiivsed, et oleksid suutnud ehitada püramiide ilma maaväliste abita.

Edgar Cayce väitis, et olendid Atlantisest aitasid egiptlastel püramiide ehitada näidates neile, kuidas kive õhus hõljutada. Charles Berlitz väitis, et Atlantis asub teisel pool Bermuuda Kolmnurka ja seal on sama suur püramiid nagu Giza suur püramiid.

Püramidioodid arvavad, et Atlantis on ühendavaks lüliks Egiptuse ja Mehhiko püramiidide vahel. Väidetest, mis näitavad, et nii iidsed egiptlased, mayad või tolteegid olid ise püramiidide ehitamiseks piisavalt intelligentsed ja osavad, pole mingit kasu.

Selleks, et anda usaldusväärsust teooriatele, mis on akadeemiliste ringkondade poolt üleüldiselt kõrvale heidetud, tuleb lihtsalt ignoreerida igasugust seda ümber lükkavat tõendusmaterjali. Näiteks kõike, mis näitab aeglast ja kasvavat arengut, mitte kiiret ja pretsedenditut tööd, ignoreeritakse.

“Alternatiivarheoloogid” ignoreerivad sadu aastaid eksperimente suurte püramiidjate struktuuride ehitamisel. Egiptlaste läbikukkumised varastel katsetel püramiide ehitada näitavad, et nad jõudsid Giza konstruktsioonilis-ehituslikule tasemele läbi katsete ja eksituste. Tuhanded maa-alused hauad paljude kambritega eelnevad püramiidides kasutatud mudelitele.

Ignoreeri ajalugu ja sa võid väita, et inimesed, kes ehitasid Giza, vajasid abi Atlantisest või iidsetelt astronautidelt (Feder 2002).

Püramidioote ei veena ümber ka fakt, et Egiptuse püramiidid olid peamiselt matmiskohad, samas olid Mehhiko püramiidid peamiselt tseremoniaalse otstarbega. Pole mingit tõendust selle kohta, et egiptlased imiteerisid asteeke või mayasid ja viisid oma püramiidides läbi inimohverdusi. Pealegi on kõik Mehhiko püramiidid astmikpüramiidid. Lisaks ei aita egiptuse hieroglüüfide detailne tundmine lugeda Maya templite piktograafe.

Miks oleks pidanud tulnukad õpetama egiptlastele ja meso-ameerikastele erinevaid kirjaviise või mitte andma neile nende ehitiste jaoks samasuguseid plaane ja otstarvet? (Feder 2002). Teised omistavad iidsetele egiptlastele supertehnoloogilised või paranormaalsed võimed.

Traditsioonilised seletused, mis sisaldavad religiooni, hauakambreid vaaraodele ja nende peredele, uskumist surematusse, orjade tööjõudu või palgatöölisi, ellinguid, kanaleid ja nii edasi, hüljatakse püramidiootide poolt selliste teooriate kasuks, mis väidavad, et püramiidid olid elektrijaamad või veepumbad.

Mõned püramidioodid väidavad, et püramiidid ehitati mingi teatud müstilise numeroloogia järgi ja nad sisaldavad kodeeritud sõnumeid. Mõned usuvad, et Giza suur püramiid asub maailma keskpunktis. Teised arvavad, et püramiidid edastavad taevakaardi.

Müstilis-matemaatilisi arvamusi püramiidide kohta on massiliselt. Mõned usuvad, et ainult jumal on võinud luua sellise numbrimüsteeriumi. Et peaaegu ükskõik, mille kohta universumis võib leida huvitavaid matemaatilisi proportsioone, või et peaaegu ükskõik, mis võib olla seotud mitmete huvitavate matemaatiliste valemitega või astronoomiliste fenomenidega, ei paku püramidiootidele huvi.

Osa püramidioote arvab, et püramiididel on tervistav toime ja need fokuseerivad vaimset energiat. Mõned on arvanud, et žiletiterasid võib lõputult teravana hoida, kui neid hoida püramiidi all, mille proportsioonid on samad kui Giza suurel püramiidil, kuna see fokuseerib kosmilist energiat ja parandab metallis leiduvaid kristalle (Hines 1990). Et selliste uskumuste kohta pole mingit tõendusmaterjali, näib püramidioote pigem rõõmustavat kui masendavat.

Allikas: Robert Todd Carroll, Skeptiku sõnaraamat
http://www.skepdic.com
Ilmub eesti keeles Eesti Entsüklopeediakirjastuselt
Tõlkinud MARIS PETERS

Kommentaarid

* Kindlasti on R. T. Carroll’il õigus nii väita, sest selline on ta seisukoht. Ka on õigus paljudel egiptoloogidel. Püramiid on mõistatus ja tänapäevased teadmised ja aparatuur ei võimalda seda mõistatust lahendada.

1999. a olin ka üsna kahtleva suhtumisega, ainukese võimalusena oli valmistada kartongist pisike püramiidi mudel ja teha mõned katsed. Soovitan seda võimalust ka kõigile teistele, kelle seisukoht ei ole nii jäik, kui Robert Todd Carroll’il. Püramiidi kõrguse ja aluse külje suhe on pool “piid” (~1,57) ja küljed on asetatud ilmakaarte suunas.

Katsetamiseks soovitan valida must mõru kohv, tee, (piisab 30 min) keeduvorst, juust (1-2 ööpäeva) jne, panna üks püramiidi, teine võimalikult eemale, kuid samasse ruumi, et tagada sarnased tingimused. Edasi võib katsetada enda peal, otsida püramiidi mudel, kuhu saab sisse minna. Järelduse teeb iga inimene ise.

Raampüramiidi omanik KARL MUINAST

* Ühes asjas ma Robert Todd Carroll’iga ei nõustu. Võib üsna suure tõenäosusega öelda, et Giza ja teda ümbritsevad püramiidid peegeldavad tõenäoliselt Orioni tähtkuju, mida seostati Osirisega, surnute hingede kaaluja, viljakuse ja allilma jumalaga.

Püramiidi ehitus näitab kindlasti egiptlaste vaimulikkonna eliidi arenenud matemaatilisi teadmisi ja pikaajalist astronoomilist jälgimispraktikat, kuid puuduvad tõsised argumendid nende teadmiste maavälise päritolu kohta.

Pigem on see ühe tsivilisatsiooni normaalne arengurütm — mingid asjad võetakse teistelt, varasemate tsivilisatsioonide ja naabrite käest üle, osa lahendusi mõeldakse aja jooksul ise välja. Kuid tõesti — püramiidide erilisi raviomadusi pole veenvalt tõestatud. Pigem paistab asi platseeboga sarnanevat ja põhineb sisendusel — nii enesesisendusel kui ravitsejapoolsel tegevusel.

Minu teada ei ravinud egiptlased isegi ennast püramiididega ega püramiidides, nende väga ebaratsionaalsete, kuid mõjuvate ehitiste põhiülesanded seostusid ikka hauataguse eluga.

Juhtusin ühelt kaablikanalilt — vist Viasat History — vaatama järjesaadet püramiididest. Juttu oli nii nende ehitamise ajaloost, kasutatud tehnoloogiatest koos väikese püramiidi ehituse demonstratsiooniga, arutelud selle üle, kas ja kuipalju orjatööd kasutati.

Kohalik väljakaevamiste boss kirjeldas ka enda tehtud katset. Ta oli turult ostnud tüki värsket liha, lõiganud selle pooleks, ühe tüki jätnud koju ja teise viinud püramiidi. Tulemuseks oli, et püramiidis olnud liha roiskus, kodus olev tükk aga oli täitsa söödav.

Pole see asi nii mõistatuslik midagi, kui asjale mõistuse ja teadmistega läheneda ning fantaasiad kõrvale jätta. Aga kui kellelgi positiivseks enesesisenduseks püramiidist abi on, siis laske käia.

ALEKSANDER LAANE