Ühel aprillikuu õhtul võtsin Westendist küüti ühe vanema, umbes 60ndates paari kahe suure ja kahe väikse kohvriga. Inimesed olid reisile suundumas.

Sõitsime Vantaale, Vantaa-Helsingi lennujaama poole, et paar saaks soojale maale puhkama lennata… Miks ka mitte. Ise oleks ka läinud, kasvõi ilma kohvrite ja prouata.

Teel lennujaama küsis härra mu käest: „Kas sa oled Eestist või Soomest pärit.” „Eestist ikka,” vastasin muiates. „Ojaaa, teil on ju see tark president Ilves. Ta räägib teil väga hästi inglise keelt!” teadis vanamees teemat üles võtta. Ise mõtlesin samas, et oskab küll hästi inglise keelt, aga meil väiksed koolijütsid oskavad ka. Inglise keele oskus pole tänapäeva maailmas enam mingi näitaja. Soome härra aga jätkas oma jutuga: „Mul isa põgenes kunagi Austraaliasse. Vahel ta rääkis mulle, et seal olid soomlased ning eestlased koos palju piknikke pidanud, laulnud ja tantsinud. Üritused olid tihti väga meeleolukaks läinud.” Teemat kokku võttes arvas härra, et eestlasi ja soomlasi ühendavadki läbi ajaloo sõjad, töö ja joomine. Mu meelest päris huvitav teooria, milles võib omajagu tõttki olla.

Loe kindlasti veel: