Neljapäeval, 20. novembril korraldab Tervise Arengu Instituut koostöös Eesti Statoiliga üle-Eestilise “Ei suitsule!” päeva. Suitsetamisvastast päeva tähistatakse rahvusvaheliselt iga aasta novembrikuu kolmandal neljapäeval ja Eestis on see üks osa kogu novembrikuu kestvast suitsetamisvastasest kampaaniast.

Tervise Arengu Instituudi projektijuhi Kädi Lepa sõnul on tänavuse ”EI SUITSULE” päeva mõte selles, et pöörata Eesti avalikkuse tähelepanu tõigale, et noorte seas laialt levinud suitsetamisharjumus on seotud mitmete sotsiaalsete mõjudega ja pelgalt manitsemise või keelamisega noorte suitsetamisele piiri ei pane. ”Tahaksime seekord panna eelkõige lapsevanemaid mõtlema selle üle, kas ja kuidas saaksid nad oma teismelistele lastele eeskujuks, toeks ja nõuandjaks olla suitsetamisest hoidumisel või sellest loobumisel,” märkis ta.

”EI SUITSULE!” päeva teadvustamiseks on homme 42 Statoili teenindusjaamas üle Eesti üleval suitsuvaba päeva loosungid. Tervise Arengu Instituut ja Statoil on ette valmistanud ka 30 000 eksemplari eelkõige lastevanematele oma teismeliste laste paremaks mõistmiseks ja abistamiseks mõeldud infovoldikut ”Aita tubakast üle!”. Sellise voldiku saavad tasuta kaasa kõik homme Statoili teenindusjaamu külastavad kliendid.

Eesti Statoili turundusjuhi Hede Kerstin Luige sõnul on Statoil jaoks otsus aidata läbi viia “EI SUITSULE!” päeva osa tänavu alanud suuremast ja pikaajalisest lastele ja noortele suunatud projektist “Toetame terveid eluviise!”.

“Ühiskonnas on laialt teadvustatud vajadus teha noorte seas alkoholismi- ja narkomaaniavastast ennetustööd. Suitsetamist käsitletakse tihti aga väiksema pahena, millega võitlemiseks ei jää suurte probleemide kõrval piisavalt aega ega raha.

Samas on fakt see, et just tavalise sigaretitõmbamisega alustanud noorel on suurem tõenäosus järjest kangemate mõnuainete otsingul saada kunagi ka kanepi ja teiste uimastite tarvitajaks,” märkis Luik. “Ei suitsule!” päev on tema sõnul üks osa Statoili poolt järgnevatel aastatel läbi viidavast ja rahastatavast noortele suunatud alko- ja narkoennetus ning terveid eluviise propageerivast kampaaniast.

Tervise Arengu Instituudi poolt läbiviidav kampaania algas juba oktoobris. 14. novembril toimus Tallinnas konverents “Tütarlapsed ja naised loobuvad suitsetamisest”, et äratada meeste tähelepanu naiste suitsetamise levimuse tõusule ja kaasata naisi ja emasid selle vähendamisse.

Tervise Arengu Instituudi poolt on antud teemal ette valmistatud ka rohkesti trükiseid:

näiteks lauajuhend perearstidele “Abista suitsetamisest loobumisel”,
infovoldikud naistele suitsetamisega kaasnevatest terviseohtudest,
eraldi voldikud tüdrukutele, poistele ja täiskasvanud elanikkonnale suitsetamisest loobumise kohta,
taskukalendrid ja postkaardid.

Igale Eestimaa koolile edastatakse noorte suitsetamise ja teiste sõltuvusainete tarvitamise ühe võimaliku sügavama põhjuse seletamiseks ja ennetamiseks koolivägivalla teemat lahkav käsiraamat “Kiusupunn”.

Koostöös Eesti Raadio programmidega viiakse novembrikuus läbi ka temaatilisi raadiosaateid.

19.-20. novembril toimub Tervise Arengu Instituudis koolitus pere- ja kooliarstidele, stomatoloogidele ja psühholoogidele sellest, kuidas nõustada inimesi suitsetamisest loobumisel.

Lisainfo saamiseks palume pöörduda:

Kädi Lepp, Tervise Arengu Instituudi projektijuht, tel 651 4106, GSM 055 612608

Marika Ratnik, Tervise Arengu Instituudi projektijuht, GSM 050 42406

Hede Kerstin Luik, Eesti Statoili turundusjuht, tel (0) 665 7755; GSM 050 10 995