Pole midagi parata — suvi on ja jääb alati minu lemmikaastaajaks. Päike on minu jaoks praktiliselt sama hädavajalik nagu õhk või vesi. Päikesekiired äratavad mu meeled ja süstivad minusse energiat tegutsemiseks. Mulle pole kunagi meeldinud päikese käes lamada ja lihtsalt niisama päikest võtta, kuid ma naudin kogu 27 südamest iga kuldset päikesekiirt, mis minuni muude tegevuste juures ulatub.

Jutt, et „pole halba ilma, on vaid halb riietus”, on minu arvates täielik pullikaka. Kui väljas peksab lõikav tuul sulle külma rahesegust lörtsi näkku, teed on jääs ja kogu energia kulub selleks, et end imekombel püsti hoida, siis vahet pole, kas sul on seljas silmini tõmmatud modernne ülikerge kombekas või paks kasukas — see ON äärmiselt ebameeldiv ja jutul lõpp.

Saan aru, et riideid peab palju selga panema, et mitte surnuks külmuda, kuid samas ei saa neid ka liiga palju üksteise otsa laduda, sest vähimgi pingutus ajab naha märjaks ja kuskile viisakasse kohta jõudes näed välja nagu lumeinimene-kubujuss ning hea on, kui sa teel olles viit kopsupõletikku üles pole korjanud. Phähh!

Hawaiil niisuguseid probleeme pole. Viskad kleidi selga, plätad jalga ja minek. Ja loomulikult saab Hawaii plusspunktid oma aastaringselt lopsaka värvikireva looduse eest. Põhjamaine kevad ja tärkav loodus on tõesti väga kaunid, aga küll nad annavad ennast kaua oodata ja need puurootsud, mis ülejäänud aja horisonti katavad, on ju lausa masendavad. Hawaii oma taevasse kõrguvate mägede, lopsakate orgude, mäetipust vaadates brokolipõldu meenutavate vihmametsade, lõputute jugade ja silmipimestavalt kaunite randadega paratamatult lihtsalt sööbib külastaja südamesse ja sinna ta ka jääb. Eriti kui see külastaja on tulnud kaugelt põhjast.

Hawaii elanikud naudivad elu täiel rinnal ning statistika kohaselt esineb neil kõige vähem stressi ja nad elavad vähemalt USA ülejäänud osariikidega võrreldes keskmisest lausa 12,5 aastat kauem. Selles mängivad rolli nii ideaalne kliima kui ka üleüldine ümbritsevate inimeste immateriaalne suhtumine ellu.

Rahvaarv on Hawaiil vaid veidi suurem kui Eestis — 1 404 054 elanikku, kellest Oahul elab 976 372 ja Honolulus 390 738 inimest. Hawaiil puudub rassiline eristamine, sest rahvused on omavahel 28 äärmiselt segunenud ja eksisteerivadki ainult „vähemused“ — asiaadid (38,6%), valged (24,7%), mustad (1,6%) jne. Kama’aina’sid ehk Hawaii põliselanikke on umbes 10%.

Asiaatidest moodustavad enamiku jaapanlased. Jaapanlaste kõrge arvukus saartel üllatas mind väga, sest lisaks amerikaniseerunud jaapanlastele leidub seal tohutult palju Jaapani turiste, kellele saared on lemmiksihtkohaks suurepäraste šopinguvõimaluste ja kliima tõttu. Ka minu töökaaslaste hulgas leidus mitmeid jaapanlasi, kes on omaks võtnud kohaliku kultuuri ning on eelkõige ääretult avatud ja sõbralikud.

Kama’aina’d näevad väga omapärased välja ja minu arvates on nad näojoontelt väga ilusad, meenutades jaapanlasi, filipiinosid ja valgeid. Nende silmad on pigem asiaatliku kujuga, kuid näojooned sarnanevad pigem valgetele ning naha värvus meenutab heledat koorekohvi. Nende juuksed on tumedad nagu eebenipuu ning pruunid silmad meenutavad rosinaid. Pikkuselt on nad üsna sarnased eestlastele ja on keskmisest asiaadist oluliselt pikemad. Iseloomult on nad samuti veidi eestlasi meenutavad — läheb aega, et võõras omaks võtta, aga kui see juhtub, siis hoitakse sind nagu pereliiget. Esmamulje nendest on alati äärmiselt avatud ja sõbralik. Läbi ajaloo on suurt kereümbermõõtu peetud rikkuse näitajaks ning tänapäevalgi on tänavapildis näha rohkem kui saja kiloseid tugevaid vägilasi.

Veel funfact’e:

• Hawaii on ainuke USA osariik, mis kasvatab kohviube.

• Hawaii on maailma suurim orhideede ja makadaamiapähklite eksportija.

• Imepisikestest saarekestest koosnev Hawaii on kõige laiem USA osariik (idast läände mõõdetuna) Alaska kõrval.

• Hawaiil on terve oma ajatsoon — Hawaiian Standard Time, mis on Eestist 13 tundi taga (kui Eestis on kell 12.00 päeval, siis on Hawaii saartel alles „eelmine” õhtu ja kell on 23.00).

• Koos eeslinnadega arvestatuna on Honolulus erinevate allikate järgi maailma suurimad liiklusummikud, nt 9,5 miljoni elanikuga Chicago ei pääse ligilähedalegi.

• Honolulu on suurim linn maailmas — vähemalt piiride järgi. Vastavalt Hawaii põhiseadusele loetakse iga saar (või laid), mis ei kuulu konkreetsesse maakonda (mida Hawaiil on vaid 5: Kauai, Kalawao, Honolulu, Maui, Hawaii), automaatselt Honolulu linn-maakonda kuuluvaks. See muudab kõik saared Hawaii saarestikus, mis ulatuvad kuni Midway atollini (Honolulust u 2100 km kaugusel), osaks Honolulust.

• Maailma suurim tuulegeneraator asub Oahul. Kahe labaga (u 122 m) hiiglane asub omakorda veel torni otsas, mis on ligikaudu kahekümnekorruselise maja kõrgune.

• 1814. aastal püüdsid Vene sõdurid Oahu saart vallutada ja Honolulu sadama servale ehitati isegi Vene bastion. Vallutusplaanid ei olnud aga eriti edukad, sest pärismaalased kukutasid peagi ilma igasuguse verevalamiseta Venemaa lipu. Oma võimu püüdsid kehtestada ka inglased ja seejärel prantslased, kuid ka need katsed lõppesid edutult.

• Ligikaudu 800 000 aasta vanune Big Island on Hawaii saarestikust kõige noorema tekkega saar, kuid see avastati esimesena (polüneeslaste poolt).

• Kõrgeim oodatav eluiga Ameerikas on just Hawaiil — keskmine eluiga meestel 75 ja naistel 80 aastat. Siin pole tegelikult ka midagi imestada.

• Hawaii on lisaks surfaritele ka golfimängijate paradiis — nt pisikesel Oahul asub üle 40 golfiväljaku, millest 5 on tasuta avatud kõigile soovijatele. Kokku on saartel u 80 väljakut.

• Aastast 1922 tegutsevat Hawaii Teatrit tituleeritakse Vaikse ookeani uhkuseks. Seal on võimalus nautida nii teatrikunsti kui kuulata mõnd head kontserti. Hawaii ooperi juured ulatuvad kaugesse aega — kuninglik perekond käis esimesel ooperietendusel 1850. aastal.

• HOT (Hawaii Opera Theatre) alustas tegevust aastal 1961, mil esietendus Puccini „Madame Butterfly“.

• Hawaii on inspireerinud ka mitmeid kirjanikke, nt Mark Twaini, Robert Louis Stevensoni, Jack Londoni jt. Arvata võib, et peale „Aarete saare“ on nii mõnedki raamatud oma ainese just nendelt saartelt saanud.

• Hawaiil asuvad mitmed teadusasutused, nt Hawaii Merebioloogia Instituut (maailma ainus korallrifile ehitatud teadusasutus), Hawaii Vulkanoloogia Keskus, Loodusliku Energia Laboratoorium, Mauna Kea Observatoorium jne. Hawaii looduslik asend soosib nende tegevust ning võimaldab koguda andmeid, mida pole võimalik kusagil mujal maailmas nii edukalt koguda.

• Kuulsustest on Hawaiilt peale USA presidendi Barack Obama pärit veel ka näitlejad Nicole Kidman ja Bette Midler ning lauljad Nicole Scherzinger ja Bruno Mars.