Tubakatootmise toetamine käib Euroliidus põllumajanduse toetamise sildi all. Algselt oli toetus mõeldud selleks, et tubaka importi vähendada. Pikkade toetamisaastate vältel on aga selgunud, et enamus tubakast tuleb ikka väljastpoolt Euroliitu. Niisiis pole eesmärk täidetud, kulutatud on tohutu hulk raha ja vastutasuks saadud hulk haigeid Euroopa Liidu kodanikke. Kes kõik ka ravi tahavad - kui surm pole tulnud piisavalt kiiresti. Isegi Euroopa Kontrollikoda on nimetanud sellist rahatarvitamist kuritarvituseks, kuid ka sellel aastal on suitsetamistoetus eelarves sees.

15 miljardi kroonise tubaka toetamise taustal tekib küsimus, millisest rahapuudusest räägivad meile euroametnikud. Väidavad ju nad, et uute liidu liikmete - ka Eesti – põllumajanduse ja muud toetused tulevad väiksemad just seepärast, et raha pole. Mille poolest siis Eesti piima või leivavilja tootja on halvem saasta, vähitekitaja ja sõltuvusainetootjast kuskil suvalises Euroliidu riigis? Igasugused katsed tubakareklaami piirata või toetusraha vähendada põrkavad peamiselt Saksamaa esindajate vastuseisule.

Pealegi maksame kõik Haigekassa ja Sotsiaalministeeriumi kaudu tubakatarvitamisele kõvasti peale. Tubakatööstus kasutab ju suitsetaja keha vaid niikaua, kuni see suitsu sisse tõmmata jaksab. Pärast lükatakse”probleem” arstide ja sotsiaaltoetuse jagajate ette. Kui sa pole alkoholi- või tubakasõltlane, siis sõltub sinule antav arstiabi paljuski sellest, kuipalju suitsetamise tagajärgede parandamisest raha järgi jääb. Näiteks kulus eelmisel aastal tagasihoidlike hinnangute järgi vaid Haigekassa rahast suitsetamisest tingitud haiguste raviks 230 miljonit krooni.

Võrdluseks - Tallinna Lastehaigla vastsündinute osakonna renoveerimine maksis 25 miljonit krooni. Kristi Artovile ja paljudele teistele vajalik sisekõrvaimplantaat, mille muretsemiseks Jaagup Kreem korjanduse korraldas, maksab 0,23 miljonit krooni - 230 milj eest saaks neid ... 1000 tükki. Marge Valdmann saaks aga end ravida 435 aastat. Kõik see pole aga põhjus, et suitsetajat vihata. Tegelikult vajab ta sõltuvusest vabanemiseks abi. See, mida kunagi rumalast peast tegema on hakatud, ei taha enam lahti lasta. Enamus suitsetajatest sooviksid loobuda ja neid tuleb ka jõudumööda aidata. Kui suitsetaja ise sõltuvusest jagu ei saa, siis on olemas nõustajad, kelle kontaktandmed leiate loo lõpust. Kes aga ei suitseta, peab end vähemalt niipalju maksma panema ja armastama, et puhast õhku hingata saaks. Mittesuitsetajall on selleks õigus.

Siit saab abi suitsetamisest loobumisel:

AS Ida-Tallinna Keskhaigla, Järve Haigla, Energia 8
Eelregistreerimine tel 6771810

SA Tartu Ülikooli Kliinikum
Kopsukliinik, Riia 167
registreerimine 07-318911
4 nõustamisseansi hind 1113 kr

Maarjamõisa Haigla,
Puusepa 1a
registreerimine 07-318452
suitsetamisest loobumise nõustamine kõrge südame-veresoonkonna haiguste riskiga isikutele

SA Rapla Maakonnahaigla
Alu tee 1
registreerimine tel 048-90711; 048-90701

Meelsasti nõustavad veel:
Viljandi perearst Helve Kansi tel 043-34634
Dr.Anu Sepp Viljandi Tervisekeskuse Südametervise toas Turu 10, kab 101
Dr.Tiiu Lipand SA Põlva Haigla tervisetoas
tel 079-94276
Kooliõde Este Neerot Kohtla-Järvel Järve Gümnaasiumis tel. 033-45207
Tervishoiutöötaja Sigrid Meriloo Tabasalu Gümnaasiumis

Küsi infot ka oma perearstilt!