Lugu ise oli aga järgmine: kaks jaapani turisti otsustasid õhtust süüa piazza Navona lähedal asuvas restoranis Passetto, mis on üks vanemaid Rooma restorane. Romantilise õhtusöögi eest kasseeriti rekordiline arve: 579.50 eurot. Sellele lisaks seisis arvel jootraha: 115.50 eurot. Arve järgi maksid näiteks eelroad 142 eurot, pasta 208 eurot ning kala, mille tavaline kilohind ei ületa 8-9 eurot, maksis 82 eurot. Veini ja õlle eest küsiti 108 eurot.

Õhtusöök läks kalliks maksma mitte ainult jaapanlastele, vaid ka restorani omanikule, sest jaapanlased pöördusid politsei poole ja paar päeva hiljem toimunud munitsipaalpolitsei ja sanitaarteenistuse ühise reidi käigus tuvastati, et ruumid olid räpased ja külmutuskappidega oli probleeme ning restoran suleti. Vaadati üle ka teised naabruskonnas asuvad restoranid ning suleti neist veel kaks.

„Seda restorani ei tuleks enam kunagi avada,“ ütles Rooma linnapea Gianni Alemanno, „restorani tegevusluba tuleks tühistada. Olen andnud munitsipaalpolitseile käsu korraldada erakorralisi reide, et niisuguseid pettusi avastada.“

Selliseid juhtumeid peetakse Rooma kesklinnas üsnagi tavalisteks. Eriti sageli langevad pettuste ohvriks just jaapani turistid, sest Jaapanis on hinnad kõrgemad kui Itaalias ja nad on harjunud rohkem maksma. Itaalia seaduste järgi on aga restoranihindade määramine omaniku otsustada. Ka Passetto omanikul jäi algul õigust ülegi, väites, et jaapanlastel olevat olnud suur isu (näiteks olevat nad söönud kilo pastat ja poolteist kilo kala) ja et nende joogikaardil on veel palju kallimaidki veine. Muud puuduste kohta avaldas ta arvamist: „Ja millises söögikohas siis poleks võimalik leida midagi, mis on valesti?“.

Restorani klientideks on olnud paljud kuulsused, nende hulgas Charlie Chaplin, Grace Kelly ja Salvador Dali. Tänapäeval on restorani külastanud näiteks Harrison Ford, Sylvester Stallone ja Leonardo di Caprio. Kui restoran peaks tõepoolest tegevusloast ilma jääma, siis oleks see kuulsa Rooma restorani kuulsusetu lõpp.

Allikas: La Repubblica