1. „Kus mu telefon jälle on? Ja mu võtmed… ?!“

Oeh, hingake nüüd korraks rahulikult sisse ja välja. On olemas kergesti mõistetav teooria: väline kord viib sisemise rahuni ja sisemine rahu vähendab omakorda stressi. Seetõttu on psühholoogid jõudnud suhteliselt lihtsa hea tuju nõuandeni: hoidke korda! Kas tundub lootusetu? Ei, sest eesmärk on saavutatav ka väikeseid samme tehes.

  • Looge süsteem: inimene, kes pidevalt tähtsad asjad, nagu näiteks võtmed, ära kaotab, vajab kindlat kohta, kuhu nad alati panna — kõige paremini sobib selleks kas karbike või korv otse väljapääsu juures.
  • Viige sisse kahe minuti reegel: kõik, mis võtab aega kaks minutit või vähem, tuleb kohe ära teha!
  • Koostage nimekirju: iga läbitõmmatud punkt nimekirjas tõstab kohe tuju, seda võime me teile lubada!

2. „Ma ei ole juba jälle ennast tugitoolist kergitanud.“

Imeline! Kindlasti veedate te diivani peal raamatu ja hea veiniga suurepärase õhtupooliku! Avage rõduuks ja nautige iga minutit. Päriselt — te talitate just õigesti, sest olete loonud kontakti iseenda ja oma soovidega. Tõeline isiklik vabadus ongi ilma süümepiinadeta oma vajaduste täitmise nimel tegutseda!

3. „Kirikuga pole mul mingit pistmist.“

Pärast eredat suvepäikest tervitab maad külm ja niiske õhk ning pilkane pimedus. Kusagil pole kedagi näha, ainult üks risti küljes mees ei lahku oma paigalt altari kohal. Ebatavalise vaikuse taustal tunduvad teie enese sammud liiga valjud olevat. Te võtate kõval puupingil istet. Hingate sügavalt sisse ja välja. Sulgete silmad, võib-olla panete ka oma käed kokku. Ei mõtle mitte millelegi ja lasete kõigel lihtsalt voolata. Nii palju vaikust. Nii palju rahu. Keset linna. Millalgi, pärast pikki, pikki minuteid tõusete te püsti, süütate ühe küünla ja pöördute lõõgastunult tagasi välise maailma juurde. Proovige seda kindlasti: meditatiivne lühireis naabruses asuvasse väikesesse kirikusse vähendab stressi, lahutab meelt ja jätab teile tunde, nagu oleks keegi teid jumalikult puudutanud.

4. „Kas see mees pole minu jaoks mitte liiga lühike?“

Kui kaua on sellest aega möödas, mil te viimati võõrast inimest spontaanselt kõnetasite? Täpselt! Seetõttu on viimane aeg seda teha, ka juhul, kui kardate äraütlemist. Miks? Sest miski ei mõju hingele ergutavamalt, kui väike seiklus ja tunne, nagu oleksite taas nii lihtsameelne ja avatud nagu 20-aastaselt. Ja kui see mees ei soovigi teiega suhelda, mis siis? Te olete juba piisavalt vana, et elule vastu astuda, nagu üks tõeline naine seda teeks! Julgem kui kõik need mehed seal baaris kokku olete ju niikuinii!

5. „Miks ei saada ülemus mind väliskomandeeringule?“

Miks mu palka ei tõsteta? Miks ei antud meie ühise projekti esitlemine ülesandeks mulle, vaid mu kolleegile? Ja nii edasi ja nii edasi. Inimene, kes maailma ebaõiglaseks peab, käitub enamasti ka ise sellele vastavalt. Sest meie taju kujundavad mitte just ebaolulisel määral ka meie isiklikud ootused. Võtke silmaklapid peast; püstitage endale eesmärk ja mõelge, kuidas oma erilisi isikuomadusi selle saavutamiseks ära kasutada; näidake üles initsiatiivi; laske sõpradel või professionaalsel treeneril endale nõu anda, sest pärast pidevaid enesekriitilisi mõtisklusi on arvamus iseendast ja oma võimetest juba moondunud ning kõrvalseisjate pilk aitab seda pilti taas korrigeerida.

6. „Ma ei oska seda.“

Mitte enam kaua: hakake kobraks! „Maona käitumine“ aitab efektiivselt depressiooniga võidelda, räägib jooga-treener Sonja Zernick. Ta teab oma kogemustest: „Jooga teeb õnnelikuks, sest sellega tegeledes hakkab keha tootma õnnehormooni serotoniini.“
Ja lähebki lahti: visake kõhuli ja pange oma käed õlgade alla, venitage jalad nii pikaks kui suudate ning seejärel tõstke ülakeha ülesse, samal ajal vaagnaluud suunaga maa poole surudes. Sirutage oma rinnaluu välja, tehke kael pikaks ja pingutage istmikulihaseid. Jõud peaks tulema seljast. Ja viimaks: naeratage!

7. „Miks ma olen nii rahulolematu?“

Võib-olla sellepärast, et te ei valda arvepidamise kunsti? Selleks, et tõeliselt rahul olla, peab inimene positiivseid tundeid läbi elama reeglipäraselt vähemalt kolm korda rohkem kui negatiivseid. Siis lööb ta ka õitsele. Sellise teesi arendas välja teadlane Barbara Fredrickson ja ta lubab, et läbi oma tunnete teadliku uurimise, oskate te erinevaid emotsioone paremini hinnata ja nii on tee õnneni tunduvalt lühem. Kui inimene on aga selleni jõudnud, siis elab ta tasakaalus iseenda, oma iseloomu ja keskkonnaga. Peter Malinowski on psühholoog ja budist ning kirjutab hetkel samal teemal raamatut. Ta soovitab: „Tehke endale harjumuseks igapäevaseid positiivseid kogemusi ära tunda ja neid väärtustada. Pöörake tähelepanu ka sellele, et suhtuksite keerulistesse olukordadesse realistlikult — ärge üldistage neid! Kui teil üks kord halvasti läks, ei tähenda see automaatselt seda, et ka järgmine kord samamoodi läheb! Kuigi enamikul inimestest on materiaalne seisukord hea, puhkevad vaid vähesed neist õide. Kes näitavad aga üles tänulikkust ja ka lugupidamist ning viisakust teiste inimeste vastu, saavad õnnelikuks.“

8. „Ma näen nii pinges välja.“

Esimese asjana aitab see, kui lasete oma lõualuud täiesti vabaks — nii lõdvestate juba nägu. Seejärel võtke appi Ayurveda peamassaaž. Ayurveda-ekspert Kerstin Rosenberg Euroopa Ayurveda Akadeemiast soovitab seda piisava energia ja hea tuju säilitamiseks praktiseerida pärast pingelise tööpäeva lõppu või ka kohe hommikul. Isegi siis, kui teil on vähe aega, jätkub peamassažiks seda alati. Ühendage see näiteks duši all käimisega. Kandke sõrmeotsadele natuke kookos- või naistepunaõli ning tehke ringjaid liigutusi, nagu peseksite te juukseid. Laske õlil 10 minutit mõjuda, loputage see siis välja ja nii võitegi lõõgastunult päevale vastu astuda! Massaaž rahustab närve ja parandab keskendumisvõimet, samas aitab see ka ennetavalt haiguste vastu võidelda, annab juustele siidise läike ja muudab jume klaarimaks.

9. „Mul on rohkem ruumi vaja.“

Sisekujundaja ja kahe lapse ema Sabine Stiller teab väga hästi, mis juhtub, kui nelja-toaline korter, milles paarina elades rikkalikult ruumi oli, perekoduks ümber korraldada: piisavalt ruumi pole enam kellelgi. Stilleri lahendus, mis ei kohusta vanemaid lastega eeslinna kolima, kannab nime „Neli tuba, kuus ruumi“. Mõningate ümberkorralduste abil ei pea te enam kunagi halvas tujus olema ja diivanit mänguasjade kuhjaga jagama, sest kõigil ja kõigel on lõpuks oma koht.

10. „Elu ei ole soovikontsert.“

Sellegipoolest ei tohiks positiivsete mõtete jõudu alahinnata. Kõige paremini ilmneb see teie enda väljavalitud ilusates raamides. Näiteks on Aasias juba pikaajaline traditsioon saata põlevad küünlad õhtutundidel vee peale reisile, pagasiks kaasas hulganisti soove ja salaunelmaid. Kas need ka tõepoolest täide lähevad, ei tea muidugi mitte keegi, aga kindel on see, et elus võib vahetevahel ka veidi maagiat ja romantikat olla. Seega leppige oma sõprade, pere või kallimaga kokku, et veedate ühe suveõhtu järve või jõe ääres, pakkige kaasa piknikukorv ning lisaks veinile ja küünaldele võtke vee äärde kaasa ka hulganisti häid soove.

Allikas: brigitte.de