Kosmonautide menüüs on kuivatatud tomatid, juust, Itaalia valge leib, mida tuntakse nime all piadina, virsikud ja šokolaad, teatas Euroopa Kosmoseagentuur (ESA).

Õnneseentest katsejänesed on Vene kosmosereisijad Gennadi Padalka ja Aleksander Kaleri, kes viivad läbi Medieti nimelist eksperimenti, mille eesmärk on parandada kosmosereisijate menüüd ning pakkuda neile pikkadel rännakutel “psühholoogilist lohutust”.

21. sajandi kiirtoit võib olla üheaegselt hõrgutav ja tervislik, märkis ESA.

Teadlased on näinud kõvasti vaeva, et toit oleks kergelt söödav ka nullgravitatsiooni rasketes tingimustes, et see ei oleks liiga vedel ega graanulites, et vältida selle minema heljumist ja potentsiaalse ohuallika tekitamist.

Suutäite suurusteks lõigatud tükkidega toit on pakendatud plastikaati ning asetatud ergonoomilisele alumiiniumkandikule, seega näeb see välja kui teleri ees söömiseks mõeldud toit. Astronaut lõikab koti kääridega katki ning kasutab tükkide kotist kätte saamiseks kahvlit.

Ensüümide ja bakterite surmamiseks on toitu töödeldud väga kõrge rõhu juures.

“See uus säilitamismeetod pakub usaldusväärse kauaaegse säilitamisvõimaluse toatemperatuuril, samas võimaldab see toidul säilitada toiteväärtuse, maitse, tekstuuri ja värvi,” väidab ESA.

Paraku jääb üks asi ikka puudu — traditsioonilise Vahemere roa juurde kuuluv pudel punast veini.