Modellideks olid ilma helkurita täiskasvanu ja laps, kelle jope kõik õmblused helgivad, lisaks on jope külge õmmeldud veel kolm helkurit ning asjatundliku mudilase soovil põlve kõrgusele kinnitatud veel üks rippuv helkur. Seda viimast kuulis noormees lasteaias käinud politseinikelt ning tänu seadusesilmade õpetussõnadele ei luba laps nüüd ühelgi pereliikmel ilma helkurita välja minna.

Testipaigaks valisime maantee, kus puudub tänavavalgustus, ainsaks valgusallikateks on kaugemal siravad laohoonete tuled. Just sellisel teel kaotab pimedatel sügis- ja talveõhtutel elu kõige rohkem jalakäijaid.

Kõige keerulisem on tee ääres seisvat või liikuvat tumedat kogu autojuhtide sõnul näha siis, kui ilm on niiske, valgus neeldub ning vastutulevate autode tuled pimestavad. Sellistes tingimustes näeb juht jalakäijat alles siis, kui autotulede valgusvihk inimesele otse peale langeb, kuid tihtilugu ei ole kaugtulesid võimalik kasutada, sest autoderivi tuleb vastu.

Aga vaadake fotosid ja veenduge ise.

Esimene foto on tehtud pimedas ning umbes 100 meetri kauguselt. Ühtegi autot vastu ei tule, meie autol on peal lähituled, taamal põlevate laohoonete valgustus selle kurvini, kus jalakäijad seisavad, ei ulatu. Leia pildilt inimesed!

Teine foto on tehtud sama kaugelt, meie autol peal lähituled, kuid vastu tuleb teine auto, mille tuled pimestavad vastutuleva juhi silmi ning muudavad nähtavuse veelgi halvemaks.

Umbes 60 meetri kauguselt on helkuriga jalakäija hästi nähtav, kuid helkurita inimene  sulandub taustaga ühte.

Kui täistuled otse peale langevad, paistab helkiv jalakäija 40 meetri pealt autojuhile hästi silma, kuid helkurita jalakäija märkamiseks peab rooli taga istuma tõeline teravsilm.

Nagu isegi näete, on helkurita jalakäija märkamine autojuhile vihmase ilmaga, pimedas ja vastutulevate autode pimestavate tulede valguses tõeliselt raske ülesanne. Seega tasub see väike investeering teha ning soetada endale kasvõi üksainus väike helkur, juba sellest on suur abi.

Kui peate ette võtma jalutuskäigu pimedal maanteel, olete autojuhtidele kõige paremini nähtav, kui teil on seljas helkurvest või kaasas taskulamp.