EKRE, Isamaa ja Keskerakonna esimene nädal ühise laua taga möödus kompamisi. Välditi liiga tulised teemasid ning anti ümmargusi selgitusi.

Soodustatakse näiteks eestlaste naasmist kodumaale. Kuidas? Ja haridussüsteem. Eestikeelestavad kõik koolid sõrmenipsuga?

EKRE ja Isamaa hoiakud samasooliste suhete kohta on teada, ka Keskerakond kohaneb nendega. Ent poliitikud mõistavad, et avalikult ei saa ju seksuaalvähemusi nö tuleriidale saata, Euroopas seda ei mõistetaks, pealiskaudne kuvand on oluline. Ma arvan, et kooseluseaduse kohta öeldakse midagi stiilis "peab veidi kohendama", aga küllap mingeid vabandusi leitakse, et see hiljem lõplikult riigikogus hääletusega ajaloo prügikasti heita. Ja hakkab ka propaganda: valitsuse hoiakud soodustavad nn traditsioonilist peremudelit, muu on tabu. EKRE saab taas kerida linti, et koolides käib varjatud homopropaganda ja see tuleb välja juurida...

Mul on ausalt hirm. Mul endal ei ole lapsi, aga tean samasoolisi paare, kes kasvatavad lapsi, tean koosellunuid jne. Ma arvan, et neil läheb väga raskeks.

Üks geinoormehest sõber rääkis, et reede õhtul käis sõpradega Tallinna vanalinnas mõnes baaris. Ta on üpris silmatorkava välimusega (värvikas riietusstiil jms). Ühes pubis kaks purjus jõmmi viskas ta üle nalja kommentaariga: sellised tuleks vangi panna. Rumalaid inimesi on alati, aga pelgan, et edaspidi need hoiakud kasvavad. Toon veel ühe näite. Üks tuttav naisterahvas elab koos naisega. Mõlemad 40ndates eluaastates. Ühel neist on laps, 12aastane. Viimati nimetatut kiusatakse koolis selle pärast, et teda kasvatavad kaks naist. Kiusajate kodune suhtumine, hoiakud võetakse kaasa ikka oma vanematelt.

Mis on silmakirjalik: valikuline diskrimineerimine. Ma ei kuuluta avalikult oma seksuaalsust, sest leian, et inimesi ei pea selle põhjal defineerima. Ent ma ka ei varja seda, kui jutuks tuleb. Olen kuulnud meeste suust: sa kena neiu oled lesbi? Intrigeeriv!

Ehk on nende silmis okei, viidatakse, et ju alles avastan end jms. Justkui elav pornofilm! Keskealine meeskolleeg sõnas kord, et naised omavahel pole hullu (kui nad just mehelikud pole), aga kaks meest koos on rõve. Lootsin, et ka need sildistamised kadumas, aga vaevalt.

Üks sõbranna elab koos soomlannaga Helsingis. Rääkisime hommikul Eestis toimuvast ja ta tunnistas, et kui varem mõtiskles vahel selle üle, kui koliksid üks hetk Eestisse, siis praegu on see soov kadunud. Soomes tunneb ta end võrdväärsena kõigi teistega, aga kodumaal ilmselt mitte.
Kahjuks nii on.