1. Istanbulist Kairosse

Istanbul hoiab jalga kahel kontinendil, tehes sellest ideaalse alguspunkti Lähis-Ida avastamiseks. See teekond kulgeb läbi Türgi Süüriasse, peatudes suurepärase turuga Halabis ja imepärases Damaskuse linnas. Suundu Jordaaniasse, imetledes Petra kaljulinna ja lastes end kanda Surnumere lainetel. Hoolimata sinu usust, annab Jeruusalemma külastus religioosse kogemuse, pärast võid aga lõdvestuda Punases meres snorgeldades. Enda lõdvaks laskmist vajad rahvarohke Kairo jaoks ettevalmistumisel, kus püramiidide külastus on suisa kohustuslik.

2. Austraalia idarannik

Paljud seljakotirändurid alustavad seda matka Sydneyst, mõned eelistavad kaugemat (ja euroopalikuma kliimaga) Melbourne´i. Levinud on ka retked Sydney põhjaküljel, läbi hipiparadiisi Byron Bay, kus on suurepärased surfikohad. Kui kogud peamiselt pealinnu, peatu Brisbane´is ja külasta kindlasti Suurt Vallrahu, mis on selle ranniku silmapaistvaim korallijuveel.

3. Banana Pancake Trail ehk banaanipannkookide radadel

Arvukate külalistemajade ja kohvikute hommikusöögi järgi nime saanud teekond saab alguse Bangkokist Khao San Roadilt, kuid paljud uitavad ka Ko Pha-Ngani randadel või Phuketis. Noored rändurid suunduvad tihti Kambodžasse Siĕm Réabi, et tutvuda muistse Angkor Watiga enne, kui suundutakse mööda Vietnami rannikut Halong Baysse. Rajalt kõrvale kaldudes võib suunduda näiteks elevantidega rändama Khao Yai rahvusparki. Bangkok ja Singapur on mõlemad ka suured lennukeskused, kust võib soetada odavaid lennupileteid paljudesse linnadesse üle Aasia.

4. Uus-Meremaa

Rännak algab Aucklandist, kus paljud matkajad naudivad peomelu ja suunduvad seejärel Rotoruasse vulkaane imetlema. Teekond viib Taupo järve äärde, mis on hea paik veespordi nautimiseks. Edasi liigu tuulisesse Wellingtoni, kus saab mõnuleda õdusas kohvikukultuuris ning suundu hüppega Kaikourasse vaalu vaatama, seejärel juba Queenstowni jõudes.

5. Trans-Siberi raudtee

See 9289 kilomeetri pikkune teekond on muutunud iga tõelise seljakotiränduri kohustuseks. Klassikaline matk algab Vladivostokist, möödudes maailma sügavaimast, Baikali järvest või peatudes Jekaterinburgis, kus Venemaa viimane tsaar oma verise lõpu leidis. Teekond lõpeb Moskva kuldsete kirikute keskel Punasel väljakul, kuigi edasi on võimalik minna ka Peterburi. Alternatiivina võib selle suuna asemel valida ka Trans-Mongoolia.

6. Route 66

Kuigi nime ei kasutata sellisel kujul Ameerikas enam 1985. aastast, valivad noored rändurid tavaliselt just selle teekonna, avastamaks parimat, mida ühendriikidel pakkuda. Tee saab alguse Chicagost, külasta kindlasti ka Kansast ja Texast. Sind ootavad veel ees New Mexico, Arizona, California ning loomulikult Los Angeles koos Hollywoodiga.

7. Kaplinnast Kairosse

See kartmatu rännak võib nii alata kui ka lõppeda Kaplinnas. Kui alustad altpoolt, liigu Botswana suunas, kus saad jõgedel sõites elevante imetleda ning suundu Tansaaniasse metsikut loodust uudistama. Aeg on nautida rahu, kuna mõned Aafrika rahutuimad riigid on ees ootamas: Kenya, Etioopia ja Sudaan. Teekonna lõpus, Kairos leiad püramiidid ja kiheleva linna.

8. Gringo Trail, Peruu

See populaarne tee saab alguse pealinnast Limast ning viib mööda rannikut Paracasesse, kust on võimalik suunduda ekskursioonile pingviine ja merilõvisid avastama. Naudi Peruu veinipealinna Icat ja liigu seejärel Nazcasse. Võid imetleda „valget linna“ Arequipat ning jätkata teekonda Punosse. Hüppa bussile ja sõida Lõuna-Ameerika arheoloogilisse mekasse Cuzcosse ning jaluta seejärel inkade radadel Machu Picchus.

9. Euroopa muusikafestivalid

Ära vaata Euroopat, kuula seda! Seljakotimatkajad naudivad suvepäikest ja –muusikat, suundudes ühelt meeliskontserdilt teisele. Nende kõigi vanaisaks võib nimetada Glastonburyt Inglismaal, mis on juba 1971. aastast endale nime teinud roki-, komöödia-, tsirkuse- ja teatriüritustega. Teine väärikas paik on Roskilde Taanis. Samuti pakuvad elamusi ka Balti riigid oma folgifestivalidega ja Soomes aset leidev õhukitarri võistlus.

10. Siiditee

Sajandeid on kaupmehed käinud edasi-tagasi Hiina ja Euroopa vahel, proovides leida salajast viisi, kuidas siidi, vürtse ja teisi kaupu kiiremini turule tuua. Tänapäevasem tee saab tavaliselt alguse Hiinast Xi´anist, suundudes Urumqisse ning lõhenedes seejärel kaheks. Üks haru viib läände: Kasahstani, Kõrgõstani, Usbekistani ja Türkmenistani; ning teine lõunasse: Pakistani, Afganistani ja Iraani. Loode-Hiinas asuv Dunhuang on siiditeel oluline peatuspaik, mis on tuntud oma budistlike Mogao koobaste järgi.

Allikas: LonelyPlanet