Leib on tervislik ja laialdaselt tarbitav toiduaine, kuid samas ka suurimaid soolaallikaid meie toidulaual. 16 protsenti igapäevasest söödavast soolakogusest tulebki leivast. Oma lemmikleivasordi väljavahetamine vähem soolasema vastu võib päeva soolakogust vähendada grammi võrra.

Leibade soolasisaldusi:
Kloostri leib 1,5%
Reiu leib 1,5%
Rukkiohik 1,47%
Mardi teraleib 1,3%
Ahja tume leib 0,86%
Terve leib 0,85%
Homne leib 0,56%
Suur Euroleib 0,2%

Sissesöödava soola hulka on võimalik tunduvalt vähendada, kui järgida lihtsaid nõuandeid.

* Vaadake toote soolasisaldust markeeringul ja loobuge väga soolaste toiduainete kasutamisest.
* Toitu valmistades lisage soola ainult vajaduse korral.
* Raputage soola toidu peale alles söögilauas – maitse on tugevam ja sööte seda sisse vähem.
* Söögisoola asemel kasutage maitsetaimi nagu sellerit, köömneid jt.
* Harjutage ennast magedama toiduga – maitseaisting muutub juba nädalaga.
* Alustuseks jätke pool harjumuspärasest soolakogusest toidu sisse panemata
* Piirake soolaga segatud maitseainesegude tarvitamist.
* Hapud lisandid vähendavad soolavajadust, seepärast lisage toidule hapendatud aedvilja, kohupiima, sidrunit, apelsini, purustatud tomatit, veiniäädikat vm.

Tegelikult on organismi naatriumivajadus nii väike, et selle kataks täiesti see soolakogus, mis toiduainetes looduslikult leidub.

Infot kõikide Eestis tegutsevate Kaalujälgijate rühmade kohta saab telefonil (0) 6512 480 ja internetist aadressil www.weight-watchers.ee.

Samal teemal on juttu ka artiklis Palju naatriumi? Vähe kaaliumi?